Tématerületi Kiválósági Program 2019-2022

Tématerületi Kiválósági Program 2019-2022

Alkalmazásiterület-specifikus nagy megbízhatóságú informatikai megoldások

A társadalmi és gazdasági folyamatok digitalizálásának sikere attól függ, hogy képesek vagyunk-e nagy megbízhatóságú, biztonság-kritikus és szigorúan valós idejű, elosztott informatikai megoldásokat beépíteni az egyre nagyobb szerephez jutó szoftverintenzív szolgáltatásokba és termékekbe. Az innovatív megoldások középpontjában álló szoftverek komplexitása drámai módon megnövekedett, mind a funkcionalitás bővülésével, mind fenntarthatósági szempontok megjelenésével (például energiafelhasználás), mind a végrehajtási környezet heterogénné és térben elosztottá válásával. Teljes társadalmunk egyre inkább függ a mindenhol jelen lévő informatikai megoldások helyes működésétől. A rendszerhibák kihatnak mindennapi életünkre, kockázatot jelentenek egészségünkre, adatvédelmi, biztonsági problémákat hordoznak, hatalmas gazdasági hátrányokat okozhatnak.

A 2019. évi Tématerületi Kiválósági Programban az NKFI Hivatal támogatásával az Informatikai Kar 567 M Ft támogatást nyert el az Alkalmazásiterület-specifikus nagy megbízhatóságú informatikai megoldások című projekt megvalósítására.

A projekt a digitalizáció kihívásainak leginkább kitett alkalmazási területekre fókuszálva olyan komplex informatikai megoldásokat dolgoz ki, melyek megfelelnek a megbízhatóság és biztonság, hatékonyság és gazdaságosság szempontjainak egyaránt, könnyen adaptálhatóak különféle alkalmazási területekhez, valamint képesek integrálni a gépi tanulás, mesterséges intelligencia, adattudomány napjainkban megkerülhetetlen módszereit. A projekt eredményességének zálogát a kutatóegyetemi tudományos műhelyek magas színvonalú diszciplináris informatikai, számítástudományi és matematikai alapkutatási bázisa és az alkalmazhatóság, a legsürgetőbb gazdasági kihívások iránti érzékenység, a társadalmi hasznosíthatóság elveinek ötvözése jelenti. A projekt az Informatikai Kar vezetésével, a Természettudományi Kar együttműködésével valósul meg.

A tématerület szakmai vezetője: Dr. Horváth Zoltán egyetemi tanár, dékán, Informatikai Kar

A projekt munkacsoportjai:

Agrárinformatika

Digitális pénzügyi és egészségügyi szolgáltatások

Mesterséges intelligencia

Autonóm rendszerek

Szoftveripar és telekommunikációs hálózatok

Matematika és optimalizáció

 

2020.02.25.