Gólyáknak

Gólyáknak

Dékáni köszöntő

Nagy örömmel köszöntöm Önöket az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karán, Budapesten és Szombathelyen egyaránt. Önök az ország egyik legnagyobb presztízsű kutatóegyetemén kezdik meg tanulmányaikat, amihez az Informatikai Kar vezetése nevében szívből gratulálunk.

Az új koronavírus járvány hazai terjedésének megakadályozása, a járvánnyal összefüggő kockázatok csökkentése a felsőoktatás számára az elmúlt időben nagy kihívást jelentett, melyhez remélem, hogy együttes erővel sikeresen tudtunk alkalmazkodni. A szinkron online formában folytatott oktatás ugyanakkor jelentős tapasztalatokkal szolgált számunkra. Ezekre alapozva a jövőben sokkal több professzionális, felhasználóbarát, tanulási kedvet növelő online tananyag kidolgozásával fogjuk segíteni a hallgatók tanulmányait a jelenléti oktatás keretében is.

Bízom benne, hogy a következő években számtalan, szakmai fejlődésüket előmozdító lehetőséget tudunk kínálni, melyek közül néhányra külön is szeretném felhívni a figyelmüket, éljenek velük bátran és tudatosan.

A félév kezdetén tanulásmódszertani kurzussal fognak találkozni, melyet a kari Diáktanácsadó Központ szervez. A kurzus elősegíti, hogy a hallgatók beilleszkedése zökkenőmentes legyen, gyorsan alkalmazkodni tudjanak az önálló munkavégzés követelményéhez, megtalálják a számukra leginkább megfelelő tanulási stratégiát és nem utolsó sorban jobban megismerkedjenek leendő évfolyamtársaikkal. A diáktanácsadókkal, akik szakképzett pszichológusok, valamint a velük dolgozó mentortanárokkal és kortárs segítőkkel később, a csoportórák keretében is fognak találkozni, és bármilyen életvezetési, vagy tanulmányi előrehaladásukkal kapcsolatos kérdésben bátran fordulhatnak hozzájuk.

Mindezekkel az intézkedésekkel azt szeretnénk elérni, hogy az első év végére mindenki a képességeinek és érdeklődésének legmegfelelőbb specializációt választhasson a Szoftverfejlesztő, Szoftvertervező, Modellező és Szoftvermérnök (csak a szombathelyi campuson indul) specializációk közül. A BSc tanulmányok során a specializáció-választás lesz az első olyan fordulópont, amikor az MSc tanulmányok folytatásán is érdemes komolyan elgondolkodni.

Karunk képzési kínálata, úgy az oktatott szakok, mint a kiemelt szakterületek tekintetében folyamatosan változik, alkalmazkodva a technológiai trendekhez, ipari igényekhez. Mindezek mögött természetesen ott kell állnia annak az alapozó tudásnak, amely majd képessé teszi Önöket karrierjük során az egyre gyorsabb technológiai fejlődés követésére és a folyamatos önképzésre. Az ELTE, tudományegyetemként arra törekszik, hogy minél több hallgató végezze el a mesterképzést, hiszen célunk a vezető kutató-fejlesztők képzése. A 2 éves mesterképzés elvégzése nagyon bölcs döntés, hiszen a várható karrier szempontjából igen jó befektetésnek számít.

A Programtervező informatikus mesterképzésben 3 szakirányon tanulhatnak tovább: Szoftvertechnológia, Információs Rendszerek és Modellalkotó Informatikus szakirányokon. 2018-tól hallgatóink választhatják már az Autonómrendszer-informatikus mesterszakot is angol nyelven. Ezen a szakon az önvezető autók szoftvereinek tervezéséhez és fejlesztéséhez szükséges speciális ismereteket sajátíthatják el. További lehetőség az angol nyelvű tanulmányok folytatására, hogy pályázati alapon elvégezhető a Data Science, Cyber Security, Digital Factory, Financial Techology, vagy az Artificial Intelligence program is. Az EIT Digital európai kettősdiplomás mesterképzés egyik évét egy vezető európai egyetemen, másik évét pedig Budapesten tölthetik hallgatóink, mindezt tandíjmentesen, üzleti-innovációs kiegészítő modul elvégzésével.

Karunk kiváló lehetőségeket kínál arra, hogy tanulmányaik során megszerzett elméleti tudásukat átültethessék a gyakorlatba.  Szakmai gyakorlati tapasztalatot az egyetem falai között is lehet szerezni, már a tehetséges és ambiciózus BSc hallgatók előtt is nyitva áll a lehetőség, hogy kutatólaborjainkban komoly, valódi ipari megbízásokon alapuló kutatás-fejlesztési feladatokban vegyenek részt vállalati szakemberek irányításával. Emellett természetesen az alapszakos hallgatók számára nagyszerű lehetőséget kínál a kötelező szakmai gyakorlat, gépész szakterületen a duális képzési forma, illetve mesterszakosoknak a kooperatív képzésben való részvétel.

Bízunk benne, hogy az új lehetőségekkel, a nagyobb önállósággal és szabadsággal megfelelően élnek majd. Tanulmányaikhoz nagyon sok sikert kívánok Önöknek.

Kozsik Tamás