Életre kelt az OKTONDI, melyben nagy szerepet vállalt az ELTE Informatikai Kar is

2020.03.24.
Életre kelt az OKTONDI, melyben nagy szerepet vállalt az ELTE Informatikai Kar is

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében az iskolák határozatlan időre bezárták kapuikat, a közoktatásban tanulónak és tanítóknak az online távoktatásra kellett átállniuk. Erre a váratlan helyzetre reagálva elképesztő gyorsasággal  több ezer egyetemista és tanár fogott össze, hogy segítsenek a közoktatásban a távoktatás megszervezésében.

Az egyetemisták a www.tavoktatas2020.hu címen egy online oktatási platformot hoztak össze pár nap alatt, életre hívták az Oktatás. Online. Digitálisan. honlapot, azaz az OKTONDI-t. Molnár Janka által létrehozott Egyetemisták az online közoktatásért Facebook csoportból indult, ahol egy hét alatt már 4600-nál is többen gyűltek össze az ország szinte minden pontjáról. A csoportot szakképzett tanárok és tanárszakos hallgatók illetve lelkes egyetemisták alkotják.

A kezdeményezben nagy szerepet vállalt Turcsányi-Szabó Márta oktatási innovációért felelős dékánhelyettes vezetésével az ELTE Informatikai Kar, mely a legnagyobb segítséget és a legtöbb hallgatót adta a szervezetnek.

A www.tavoktatas2020.hu honlapon a diákok általános és középiskolás tantárgyakhoz tartozó, osztályokra lebontott segédanyagokhoz, nyelvórai anyagokhoz férhetnek hozzá, több tárgynál az egyetemisták prezentációkat, rendszerező összefoglalásokat, gyakorló feladatokat és kidolgozott tételeket is elérhetővé tettek. Szerepelnek technikai útmutatók, melyek bemutatják a távoktatást megkönnyítő platformok használatát, mint például a „virtuális osztályterem” létrehozására alkalmas Microsoft Teams-et, vagy a csoportos csevegésre alkalmas Discordot, illetve a különböző fájlmegosztási lehetőségeket.

Tanárszakos hallgatók és tanárok irányítják a munkát, így ellenőrzésre kerül minden anyag, ami az oldalra kikerül. Az OKTONDI csapata  önkéntes szerveződés, akik hosszútávra terveznek, hiszen erre a későbbiekben is szüksége lesz mind a tanároknak, mind a diákoknak!