Innovációs labor

Innovációs Labor vállalkozási ötletek kidolgozására

Az ELTE Informatikai Kar Innovációs Laborja hallgatók és oktatók vállalkozási ötleteinek labor rendszerben történő kidolgozását hivatott támogatni, és ezzel párhuzamosan a hallgatók és oktatók széles értelemben vett vállalkozói készségeit és tudását fejleszteni. A résztvevők elindíthatják saját startup (-ként értelmezett) projektjüket, vagy csatlakozhatnak a program más résztvevői által indított projektekhez: mindkét esetben a későbbi – akár kutatói, akár vállalkozói, akár vállalati – karrierjük szempontjából kulcsfontosságú gyakorlati tapasztalatokat szereznek a lehető legélesebb és legtanulságosabb környezetben, a saját közreműködésükkel indított vállalkozási projekt (társ-) alapítójaként. Ideális esetben a résztvevők saját kutatásaik / tanulmányaik eredményéből születő vállalkozási ötleteket dolgoznak ki, legyen az diákköri eredmény, harmadéves szakdolgozat, doktori disszertáció vagy gyakorlati alkalmazással is kecsegtető kutatási eredmény. Fontos ugyanakkor, hogy az Innovációs Labor nem kutatás-fejlesztést, hanem innovációt, azaz piacravitelt, termékesítést, kommercializációt, vállalkozói készségfejlesztést támogat.

Cél, hogy az Innovációs Labor résztvevői a saját projektjük előrehaladása, sikere érdekében aktívan vegyenek részt a programban. Ezt hivatott támogatni a rendszeres labor foglalkozás, az intenzív csapatmunka, illetve az egyéni feladatok, mint a piackutatás, üzleti modellezés, „customer discovery” interjúk lefolytatása, „one-pager” és „slide deck” készítés, blogposzt írás, szóbeli pitch-re való felkészülés, stb. A program szándékosan a lehető legnagyobb szabadságot biztosítja a résztvevőknek, hogy saját kreativitásukra és „terepmunkájukra” támaszkodva találják ki és alakítsák projektjeiket. A résztvevők szakmai-üzleti támogatását az ELTE IK tudásbázisára és személyi erőforrásaira, illetve külső mentorokra támaszkodva a programfelelős, Málnay Barnabás, az ELTE IK üzletfejlesztője koordinálja.


Jelentkezz 2024. március 25-ig az ELTE Infomatikai Kar Innovációs Laborjába, ahol tanulmányi kreditet kapsz azért, hogy kidolgozd a saját startup ötletedet!


Pár példa a Labor keretében az elmúlt években kidolgozott projektekre

► A ForwardMap egy speciális ajánlórendszerrel kiegészített mindmap, illetve projekt menedzsment eszköz. 

►  A felhasználók saját fényképeinek “graffitizését” lehető tevő Graffit elnyerte az adott évben szervezett budapesti Mobil Weekend közönségdíját. 

►  A dietetikusok számára készített szociális recept és étlap tervező Kiwi-re az ország egyik legnagyobb online site-ja, a Nosalty is felfigyelt, meghívva a csapattagokat egy beszélgetésre. 

►  A fodrászokat, kozmetikusok, masszőröket megcélzó Foglalj Velem! egy online időpontfoglaló, amelyet több KKV is elkezdett használni, sőt a projektgazdák előadói felkérést is kaptak egy kozmetikusoknak szóló konferenciára, hogy bemutassák a közönségnek az alkalmazást. 

►  A Zöld Otthon egy otthoni hidropóniás zöldségtermelő rendszer, ami városi lakásokban is lehetővé teszi a kis volumenű zöldség, illetve fűszernövény termesztést. A Labor ideje alatt két prototípus is készült, amiket három háztartásban teszteltek az érdeklődő felhasználók. 

►  Az AR Menü vendéglátóipari egységek számára fejleszt kiterjesztett valóság alapú étlapokat, amik segítségével az étteremlátogatók már a rendelés előtt megnézhetik, hogy fognak kinézni a tányérjukon az étlapon szereplő finomságok. 

► A Speakerz a hordozható zenelejátszó eszközök összehangolására született. Az alkalmazásba belépett eszközök (okostelefonok, táblagépek, stb.) egy közös lejátszási listába egyesítik a lejátszani kívánt zenéket, amiket azután a hálózatbab lévő eszközök egyszerre játszák le. 

►  A Deckery egy online kártyaasztal, ahol a játékosok szabadon választhatnak, hogy milyen kártyajátékot játszanak, illetve hoznak létre. A platform számos ismert és kevésbé ismert kártyajáték elemeit tartalmazza opcionális funkcióként, melyek közül szoftver fejlesztői ismeretek nélkül is összeállíthatjuk a nekünk tetsző kártyajátékokat és szabályrendszereket. 

►  A UHire mesterséges intelligencia technológiák felhasználásával segít a munkaerő toborzásban, elsősorban a munkakeresők önéletrajzainak elemzése és előszűrése által.

► A LiSi egy nyitott, szabadon bővíthető e-learning rendszer, ami kifejezetten darabolható, lépésekre osztható komplex problémák -- pl. matematikai képletek és bizonyítások -- hatékony bemutatására szolgál. 

► A projektötletek listája az alábbi linkeken tekinthető meg: 2017-es, a 2018-as, a 2019-es,  a 2020-as.

Hallgatóink mondták

► „Köszönöm az elmúlt hónapokat, nagyon élveztem a labort és sokat tanultam. Nyáron elindult a saját projektem is, használva a labor során tanultakat. Novemberben sikeres pitch előadást tartottam, aminek köszönhetően több ezer eurós befektetésre tudtam szert tenni. A könyvelésünk most decemberben indult el, januárban startol a cég is. Ez mind lényegében a labornak köszönhető és az ott tanultak hasznosításának. Kegyetlen nehéz hónapok előtt állok. Szeretném az egész csoport nevében megköszönni a segítséget és az inkubációt amit kaptunk.” (2020-as résztvevő)

► „... engedd meg, hogy az egész InnoLabért is köszönetet mondjak. Őszintén szólva az első egyetemi évemben egyértelműen ez az óra gyakorolta rám a legnagyobb hatást, nagyon motiváló és érdekes volt az egész. ... A téma sokáig foglalkoztatott még, például ezt választottam témámnak egy Sopronban tartott előadásomon (ha belenéznél: youtube link). Köszönöm tehát az inspiráló témát és a hozzáállásodat is, mindkettő nagy hatással volt rám.” (2018-as résztvevő)

► „... vagyok, részt vettem az Innovációs Laborban a ... projekt tagjaként. Azóta ...-val, egy ELTE-s volt diákkal közösen vállalkozunk és sikerült havi 5 millió forintos bevételt elérnünk három hónap alatt. Jelenleg két fejlesztő dolgozik nekünk, illetve egy marketingessel és további két fejlesztővel tervezzük bővíteni a csapatot. Úgy gondoljuk sikerült megteremtenünk az alapokat, hogy életszerű legyen számunkra egy növekvő cég létrehozása. Heti 80-90 órát dolgozunk, van irodánk és még költöztünk is, hogy 10 percre legyünk egymástól időspórolás célján. Tanulni, fejlődni és növekedni akarunk, amilyen gyorsan csak lehet! Jelenleg fejlesztői tevékenységből jön ez a bevétel, viszont azt gondoljuk ez egy ponton túl nehezen skálázható. Ezért szeretnénk termékfejlesztés irányába haladni. Az első kitűzött cél a megfelelő piac és a piacon egy probléma megtalálása. Tudnánk beszélni valamikor?” (2018-as résztvevő)

„Szerettem volna megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem a munkád amit két éven keresztül az Innovációs Laborba fektettél, és aminek hála én és a többiek is nagyon értékes tudással, mi több, szemlélettel lettünk gazdagabbak! Szerintem bele se mertem volna gondolni egy saját vállalkozás / innovatív ötlet megvalósításába, ha nem találkozok a Labor keretein belül a startup metodológiával, és csak azt a jogi-pénzügyi herce-hurcát ismerem, amit korábban.Az előadások és a gyakorlati feladatok segítettek koncepciót helyezni minden részfolyamat fölé..” (2018-as és 2019-es résztvevő)