Innovációs labor

Az Innovációs Labor oktatók és hallgatók innovatív vállalkozási ötleteinek labor rendszerben történő kidolgozását hivatott támogatni, és ezzel párhuzamosan a hallgatók és oktatók széles értelemben vett vállalkozói készségeit és tudását fejleszti. A résztvevők elindíthatják saját startup projektjüket vagy csatlakozhatnak a program más résztvevői által indított startup projektekhez, ezáltal a későbbi – akár akadémiai, akár piaci – karrierjük szempontjából kulcsfontosságú gyakorlati tapasztalatokat szereznek a lehető legélesebb és legtanulságosabb környezetben, a saját közreműködésükkel indított vállalkozási projekt (társ-)alapítójaként. Ideális esetben a résztvevők saját kutatásaik/tanulmányaik gyümölcséből születő vállalkozási ötleteket dolgoznak ki, legyen az diákköri eredmény, harmadéves szakdolgozat, doktori disszertáció vagy gyakorlati alkalmazással is kecsegtető kutatási eredmény. Fontos ugyanakkor, hogy az Innovációs Labor nem kutatás-fejlesztést, hanem innovációt, azaz piacravitelt, termékesítést, kommercializációt, vállalkozói készségfejlesztést támogat.

Az ELTE IK Innovációs Labor első évfolyama 2015. nyarán indult. Az első évfolyamban résztvett csapatok egyike három rangos startup-versenyt is megnyert a Labor ideje alatt, illetve azt követően: egyik projektükkel megnyerték a 2015-ös budapesti Mobil Weekend közönségdíját, egy másikkal pedig az ELTE egyetemi szintű, valamennyi kar valamennyi hallgatója számára meghirdetett 2016-os Innovatív Hallgatói ötletpályázatát. Végül, a „XI. kerületi kampusszal rendelkező felsőoktatási intézmények graduális vagy posztgraduális képzésein résztvevő vagy a XI. kerületben állandó lakcímmel rendelkező 35 év alatti hallgatók” körében meghirdetett Újbudai hallgatói startup pályázaton is diadalmaskodtaké

A program szakmai koordinátora: Málnay Barnabás

A program jellemzői

Heti projektmegbeszélések a CLC-ben

Rugalmas tematika

Ösztöndíj

Üzletfejlesztési támogatás, mentorálás

Feladatok csapatmunkában

(piackutatás, üzleti modellezés, „customer discovery” interjúk lefolytatása, „one-pager” és „slide deck” készítés, blogposzt írás, szóbeli pitch-re való felkészülés).

Sikersztorik

Az Innovációs Labor keretében találkozott az a három ELTE IK-s hallgató, akik a program 6 hónapja alatt három különböző projekten is dolgoztak: a speciális ajánlórendszerrel kiegészített mindmap, illetve projekt menedzsment eszközön, a ForwardMap-en, az ebből lepárolt minimalista domain név keresőn, a Namefinite-en, és a felhasználók saját fényképeinek “graffitizését” lehető tevő Graffit-en. A csapat erősségét mutatja, hogy ez utóbbival megnyerték a 2015-ös budapesti Mobil Weekend közönségdíját.

Elsősorban dietetikusok számára készített szociális recept és étlap tervező lett a Kiwi. Itt sikerként azt emeljük ki, hogy Magyarország egyik legnagyobb online site-ja, a Nosalty is felfigyelt a projektre és a csapatra, és meghívta őket egy megbeszélésre.

Kis és középvállalkozásokat (fodrászokat, kozmetikusok, masszőröket) céloz meg a Foglalj Velem! online időpontfoglaló, amelyet nem csak lefejlesztettek a csapat tagjai az Innovációs Labor keretében, hanem már több KKV használja is a rendszert, sőt a projektgazdák előadói felkérést is kaptak egy kozmetikusoknak szóló konferenciára, hogy bemutassák a közönségnek a Foglalj Velem! alkalmazást.

A 2015-ös Innovációs Labor egyetlen hardver projektje a „Zöld Otthon” elnevezésű otthoni hidropóniás zöldségtermelő rendszer volt. A projektgazda (akinek egyetlen csapattársa külsős volt) két prototípus generációt is felépített a program 6 hónapja alatt, melyeket összesen 3 felhasználóval tesztelt is. A rendszer lényege, hogy városi lakásokban is lehetővé teszi a kis volumenű zöldség, illetve fűszernövény termesztést.