Az EIT Digital Budapest az EIT teljes jogú tagja

Az EIT Digital Budapest az EIT teljes jogú tagja

Az EIT Digital Budapest az ELTE lágymányosi campusán tartott rendezvényén, magas rangú kormányzati részvétel mellett január 26-dikán hivatalosan is bejelentette, hogy 2017. január 1-jétől az uniós szervezet teljes jogú tagjává lépett elő. A budapesti csomópont így a 8 nyugat-európai partnerrel (Berlin, Eindhoven, Helsinki, London, Madrid, Párizs, Stockholm, Trento) azonos szintű szerephez jut, ami nemcsak az egész ország, hanem a közép-kelet európai régió számára is egyedülálló lehetőséget jelent, hogy a digitális átalakulás globális versenyében az élmezőnybe kerüljön. A teljes jogú tagság elnyerése nemcsak a jövőre nézve jelenti a lehetőségek bővülését, hanem egyben elismerése azon jelentős eredményeknek is, melyeket az ELTE vezette budapesti konzorcium eddigi működése során társult tagként elért. Az ELTE Informatikai Karáról kiindult kezdeményezés a társult tagság elnyerésére, a digitális ökoszisztémák egyetemek körüli meghonosításától, a vállalkozásösztönző oktatási programok bevezetésétől egészen odáig vezetett, hogy mára, a teljes jogú tagság elnyerésével

„az ország a digitális elit részévé vált”

-ahogy Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere fogalmazott az ELTE-n. A teljes jogú tagság megszerzésével Magyarország az európai kutatási térség egyenjogú és innovatív szereplőjévé válhat, közép-európai központként vonzó helyszíne lehet tehetséges kutatók, fejlesztőknek és ígéretes vállalkozásoknak – jelentette ki beszédében Balog Zoltán.

„az EIT Digital az EIT első tudásközössége, amely teljes jogú partnerként van jelen Magyarországon”

-hangsúlyozta beszédében Willem Jonker, az EIT Digital ügyvezetője.

Az EIT Digital innovációs és vállalkozásösztönző tevékenysége révén az európai digitális átalakulás egyik vezető szereplője. A szervezet a digitális innovációk piacra segítésével, valamint tehetséges vállalkozók támogatásával járul hozzá az európai gazdasági növekedéshez. A budapesti csomópont 2012-ben konzorciumként alakult meg, vezetője az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), alapító tagjai a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint az Ericsson Magyarország és a Magyar Telekom. Csütörtökön bemutatkoztak a magyar csomópont új partnerei is: az OTP, az MTA SZTAKI, az evopro és az E-Group. 2012 óta az EIT Digital magyar partnerei 19 kutatás-fejlesztési projektet valósítottak meg.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára előadásában hangsúlyozta, hogy az ipari termelés digitalizációja, az ipar megújításának programja jelenleg az egyik legfontosabb nemzetgazdasági érdek, melyhez jelentősen hozzájárulhat az országnak az EIT Digital európai innovációs csúcsszervezetben való teljes jogú részvétele.

„Az OTP Bank, a hitelintézetek között elsőként örömmel csatlakozott az EIT Digital pán-európai hálózatához, amely több mint 130 vezető európai kis-, közép- és nagyvállalat, kutatóintézet, egyetem, valamint startup társulásából jött létre.”- mondta Wolf László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese.

Horváth Zoltán, az EIT Digital Budapest igazgatója, az ELTE Informatikai Karának dékánja elmondta:

„A teljes jogú tagság elnyerésének hátterében a budapesti központ intézményei által megvalósított hozzáadott érték elismerése áll, így például az ELTE magyar hagyományoknak megfelelően erős matematikai alapokra épülő informatikai képzésének magas színvonala, és a közös mesterképzésben és a doktori programban betöltött szerepe.”

Az EIT Digital programjai az európai oktatási kínálat élvonalába tartoznak. A hagyományos oktatás és az online tanulás ötvözésével kialakított vállalkozásösztönző képzések a magas szintű műszaki tudás, a vállalkozói készségek valamint az innovációs szemlélet egyedülálló ötvözésével segítik a digitális területen működő mérnököket és vállalkozókat karrierjük minden szakaszában. Az EIT Digital mesterképzése keretében Budapesten négy szak közül választhatnak az informatika iránt érdeklődő hallgatók. Az ELTE-n a Szoftver- és szolgáltatás-architektúrák (Software and Service Architectures - SSA) és a Biztonság és adatvédelem (Security and Privacy – S&P), a BME-n pedig a Digitális média és kommunikációs technológiák (Digital Media Technology – DMT), valamint a Beágyazott rendszerek (Embedded Systems – ES) területén képezhetik tovább magukat az alapképzés elvégzését követően. A 2017 szeptemberében induló EIT Digital képzések új évfolyamaira 2017. február 15-ig jelentkezhetnek az érdeklődők. Az EIT Digital Budapest Doktori Képzési központjának, amely a szervezet 7 doktori központja közül a legnagyobb, jelenleg 31 hallgatója van.

2017.02.01.