Kollégiumi felvételi

Tájékoztató a kollégiumokról és a felvételi menetéről

Tájékoztató a kollégiumokról és a felvételi menetéről

Az ELTE számos kollégiummal rendelkezik, így a férőhelyekkel nincs probléma. Érdemes végigböngészni a kollégiumok honlapjait, hol milyen szolgáltatások, sportolási lehetőségek várják a hallgatókat.

Szociális kollégiumok

Ajtósi Dürer sori Kollégium

Damjanich utcai Kollégium

Erdős Pál Kollégium (Nagytétényi úti Kollégium)

Kőrösi Csoma Sándor Kollégium

Márton Áron Kollégium

Nándorfejérvári úti Kollégium

Vezér úti Kollégium

Zágráb utcai kollégium

Szakkollégiumok

Bolyai Kollégium

Eötvös József Collegium

Szombathely

Pável Ágoston Kollégium I.

Pável Ágoston Kollégium II.

 

Hogyan jelentkezzek?

A kollégiumi jelentkezés a Neptunban történik az Ügyintézés -> Kollégiumi jelentkezés menüpont alatt. A jelentkezés folyamatáról a kolhok.elte.hu/elsoeves-felveteli oldalon találsz ábrákkal illusztrált bővebb anyagot.

A jelentkezés során először egy preferenciasorrendet kell megadni azon kollégiumok megjelölésével, amelyekbe leginkább szeretnél bekerülni.

FONTOS: A sikeres kollégiumi felvételi csupán a férőhelyet garantálja. Mivel a lakók kollégiumi elosztása több szempont alapján kerül mérlegelésre, lehetséges, hogy olyan kollégiumba nyersz felvételt, amely hátrébb szerepelt a preferencialistán.  

Ezután következik a státuszok igazolása és a dokumentumok feltöltése, amelyek alapján a felvételi pontok számításra kerülnek.

A legfontosabb igazolás a hatósági bizonyítvány az egy lakcímre bejelentett személyekről, vagy más néven az önkormányzati igazolás. Ha ez nem megfelelő, esetleg nem kerül feltöltésre, a jelentkezés nulla pontosnak minősül. Pontos részleteket a pályázati kiírásban találsz.

Ezt követően az egy lakcímre bejelentett személyek, pl. szülők, testvérek, nagyszülők stb. státuszát kell igazolni a megfelelő módon és szempontok szerint.

A kérvényezőre vonatkozó körülmények pl. egészségkárosodás, sport, tanulmányi és közéleti tevékenység stb. igazolása is a szabályzatban meghatározott dokumentumok feltöltésével történik.

A szükséges igazolásokat, azok típusait és az azokra járó pontszámokat részletesen megtalálod az igazolásokhoz készült segédletben és a Felvételi Szabályzatban a KolHÖK oldalán, továbbá ugyanintt elérheted a segédletet az igazolásokhoz, valamint a kérdés esetén kereshető e-mail címek listáját.

A KolHÖK csapata időközben folyamatosan vizsgálja majd a beérkező kérvényeket, és ha hibát találnak, vagy hiányzik még igazolás, arról a Neptunban küldenek értesítést.  

A hiánypótlási időszakot követően kerül meghatározásra a ponthatár, ezzel együtt pedig az, hogy ki nyert felvételt valamelyik kollégiumba. Az, hogy pontosan melyik kollégiumba nyertél felvételt, illetve az erről való további információk majd csak ezt követően, várhatóan legkésőbb augusztus végéig kerülnek kiküldésre a felvételi határozatban.