Nyílt Nap 2012. november 22.

Informatikai Kar Nyílt Napja

Időpont: 2012. november 22. (csütörtök) 10 óra

Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A., Északi épület, Gömb aula

A nyílt nap keretében az érdeklődők megismerkedhetnek az Informatikai Karon folyó képzésekkel, a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókkal. A vendégek a kiállító standoknál érdeklődhetnek a karon induló szakokról, közvetlenül feltehetik kérdéseiket az érintett oktatóknak, hallgatóknak. A Hallgatói Önkormányzat Képviselői bemutatják a kari diákélet sokszínűségét (közélet, sport, TDK, hallgatói juttatások).

Az érdeklődők a nyílt nap keretében óralátogatásokon vehetnek részt.

Program | Bemutató órák | Óralátogatások | Standok | Elérhetőség

Program

9:00 – 10:00: Regisztráció

10:00 – 11:00: Megnyitó – a vendégeket köszönti Dr. Kozsik Tamás dékánhelyettes

A programtervező informatikus BSc és a programtervező informatikus MSc bemutatása – előadó Dr. Gergó Lajos oktatási dékánhelyettes

A 2012/2013. tanévre jelentkezők felvételi sajátosságai az ELTE Informatikai Karon

11:00 – 16:00: Óralátogatások, bemutató órák az Informatikai Karon

Kiállító standok – Szemelvények, bemutatók az Informatikai Karon folyó képzésekről, kutatásokról és a hallgatói munkákból

14:00 -18:00: Tudomány Ünnepe az Informatikai Karon - Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatba illeszkedő konferencia

A bemutató órákra és óralátogatásokra regisztrációs pultnál lehet jelentkezni!

Bemutató órák

"Ez igazán nagy szám!"

Oktató: Dr. Gregorics Tibor (gt@inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, Fejér Lipót előadó (0.805)

Időpont: 12:00 - 12:45

Létszám:132 fő

Ismertető:

Az előadás keretében megismerkedünk egy egyszerű programozási feladat megoldásával: végighaladunk a megoldás előállításának egyes lépésein, nyomon kísérjük a feladatot megoldó C++ nyelvű program elkészítését, és ennek tesztelése során szembesülünk azzal, hogy a nyelv nem biztosít számunkra igazán nagy számokat. Mindeközben betekintést nyerhetünk abba, hogy milyen jellegű feladat-megoldással találkoznak a programtervező informatikus hallgatók az első éves programozási tanulmányaik során.

Alkalmazások fejlesztése

Oktató: Giachetta Roberto (groberto@inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, Fejér Lipót előadó (0.805)

Időpont: 13:00 - 13:45

Létszám: 132 fő

Ismertető:

Az "alkalmazások fejlesztése" kurzusok olyan tárgyak a Programtervező Informatikus képzésben, amelynek célja a programozási ismeretek gyakorlati alkalmazásának elsajátítása különböző területeken, úgymint objektumorientált programozás, adatszerkezetek és algoritmusok, grafikus felhasználói felület, adatbázis-kezelés, webes felület, hálózati kommunikáció, mobil alkalmazások. A bemutató óra keretében áttekintjük egyes kurzusok tematikáját, követelményeit, és megtekintünk néhány olyan alkalmazást, amelyeket a hallgatók is megvalósítanak a tanulmányaik során.

Óralátogatások

Betekintés a Unity3D világába

Oktatók: Miksztai-Réthey Brigitta (rpb@inf.elte.hu), Ekker Nikoletta (ekkern@inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, PC2

Időpont: 12:00 - 13:30

Létszám: 10-15 fő

Ismertető:

A Unity3D egy olyan játékfejlesztő szoftver, amellyel könnyen lehet 3D-és játékokat és animációkat készíteni.
Unityben összeépítheted a már meglévő 3D-és objektumaidat és az egyéb szükséges elemeket egy olyan jelenetté vagy környezetté, amilyet megálmodtál. Egyszerre tesztelheted és szerkesztheted a játékot, majd ha végeztél különböző platformokon publikálhatod, ugyanis a Unity3D nem csak egy platformot támogat, hanem számosat (asztali gépek, web, iOS, Android, Wii, PS3, Xbox360).
A Unity3D-vel kapcsolatos további információkat itt találtok: http://unity3d.com/

Modellek és algoritmusok (III. évfolyam, C-szakirány)

Oktató: Dr. Csörgő István (csorgo@numanal.inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. 00.718 (Erdős Pál) terem

Időpont: 14.15 - 15.45

Ismertető: Ezen a gyakorlaton geometriai és fizikai feladatokat oldunk meg differenciálegyenletek segítségével. Fizikából az alábbi témákból válogatunk: rezgések, hajítás közegellenállással, láncgörbe, oszloptervezés, folyadék kiömlése, fényvisszaverődés, adiabatikus folyamat, soros RL-áramkör.

A megfelelő fizikai és geometriai törvények alapján felírjuk a megoldáshoz vezető differenciálegyenletet (modell), majd megoldjuk az egyenletet (algoritmus).

Óralátogatók maximális létszáma: 10-12 fő

Matematikai alapozás (I. évfolyam)

Oktató: Lócsi Levente (http://locsi.web.elte.hu/)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C., 0.220 (Kárteszi Ferenc terem)

Időpont: 12:00 - 13:30

Ismertető: A tantárgy célkitűzése a középiskolai matematikai anyag egyes részeinek (egy kicsit más szemmel történő) átismétlése, az esetleges hiányosságok pótlása és némi kiegészítés. Terítékre kerülnek többek között lineáris rendszerek, vektorok, a teljes indukció módszere, másodfokú, trigonometrikus, exponenciális és logaritmusos egyenletek, egyenlőtlenségek, valamint függvények, sorozatok. Konkrétan a november 22-i óránk témája a trigonometrikus egyenletek és egyenlőtlenségek átismétlése.

Óralátogatók maximális létszáma: 8-10 fő.

Matematikai alapozás (I. évfolyam)

Oktató: Hochrein Ákos Zsolt

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A, -1.62

Időpont: 12:15-13:45

Ismertető: A "Matematikai alapozás" óra célja az első féléves hallgatók középiskolai matematika tudásának felfrissítése, szintre hozása, elmélyítése és felkészítése a későbbi félévekben eljövendő, komplexebb számításokat és rutint követelő tantárgyakra, mint például az "Analízis" vagy a "Modellek és Algoritmusok". Az aktuális óra témája a trigonometrikus egyenletek, illetve egyenlőtlenségek megoldásai lesznek.

Óralátogatók maximális létszáma: 10-15 fő

Programozási nyelvek: Java

Oktató: Dr. Kozsik Tamás (kto@elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. Bolyai előadó

Időpont:11:00 -12:00 ( látogatás az óra második felére)

Ismertető: A kurzust, amelyből egy egy órás részletet hallgathatnak meg az érdeklődők, harmadik féléves programtervező informatikus hallgatóknak ajánljuk, akik alapvető programozási ismeretekkel már rendelkeznek. A kurzus során az objektum-orientált programozási nyelvek fogalomrendszerével ismerkednek meg a hallgatók a Java nyelven keresztül.

Óralátogatók maximális létszáma: 100

Látogatás a Vizualizációs központba

Oktató: Zsoldi Katalin

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A. -2. szint

Időpontok:

· 11:00 -11:30 (max 20 fő)

11:30 -12:00 (max 20 fő)

12:00 -12:30 (max 20 fő)

12:30 -13:00 (max 20 fő)

Az ELTE Vizualizációs Centruma egy sztereoszkopikus 3D-s labor. Azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséget adjon a kutatni és fejleszteni vágyó hallgatóknak. Az informatikus hallgatókat szívesen fogadja a Vizualizációs Centrum, a 3D-s laborban nyitott a lehetőség az új szoftverek, alkalmazások készítésére.

Standok

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A, Északi épület, Gömb aula

Időpont: 9:00-14:00

Erlang projekt stand

Minden szoftver fejlesztése során eljön az a pillanat, amikor fontossá válik a forráskód karbantartása, esetleges további fejlesztéshez való átszervezése. Az ehhez szükséges változtatásokat gyakran kézzel végzik a programozók, ami rengeteg hibalehetőséget hordoz magában. A szükséges transzformációk végrehajtásának legbiztonságosabb módszere a refaktoráló szoftverek használata. A refaktorálás (kód-újrastruktúrálás) a forráskód belső szerkezetének különböző módosításait jelenti a program jelentésének, viselkedésének a megtartásával. A RefactorErl projekt Erlang programokhoz készít refaktoráló eszközt. Az Erlang egy dinamikusan típusos funkcionális programozási nyelv, melyet az Ericsson alkotott meg nagy hibatűrő, konkurens, elosztott valós idejű alkalmazások fejlesztésére, mint a telekommunikációs szoftvereik. A 90-es években kikerült az Ericsson falai közül, és azóta töretlenül teret hódít magának a világban, de már nemcsak a telekommunikációs (T-Mobile, Motorola) körökben, hanem például a pénzügyi vagy éppen Web alkalmazások (Yahoo! bookmark, Facebook chat service) körében is.

A nyelv dinamikus volta komoly feladat elé állította a projekt résztvevőit. Az oktatók és doktoranduszok munkáján kívül a projekt eredményességéhez a BSc-s és MSc-s hallgatók nagy számú jelenléte és aktív tevékenysége is nagyban hozzájárul. A projekt eredményességét tükrözi, hogy

- az iparban alkalmazható szoftvert készít és évről évre sikeresen teljesíti a kitűzött feladatait

- több szakdolgozat, diplomamunka és TDK dolgozat született a projekt részfeladataiból

- nemzetközi publikációkban jelennek meg az eredményeink.

A RefactorErl projekt ipari partner, az Ericsson Magyarország, megbízásából és támogatásával működik az egyetemen. Nemzetközi kapcsolataink révén a hallgatóink külföldön is tapasztalatot szerezhetnek az Erlang nyelvről a University of Kent, illetve a University of Scheffield egyetemen, Angliában.

További információ: https://plc.inf.elte.hu/erlang/

Kapcsolat: Tóth Melinda (tothmelinda@caesar.elte.hu) Bozó István (bozoistvan@caesar.elte.hu)

C++ Model projekt

Amikor egy új programozó csatlakozik egy fejlesztő csapathoz, elég gyakori eset, hogy egy meglévő programmodult kell továbbfejlesztenie. Ez a modul akár több tízezer sor kódból is állhat. Mind a programozó, mind a munkáltató érdeke az, hogy a programozó minél hamarabb kiismerje magát ebben a forráskódban és meg tudja kezdeni benne a fejlesztést. A C++ model projekt célja, egy olyan eszköz fejlesztése, amely képes ipari méretű C++ projektek elemzésére, és olyan információk kigyűjtésére, amelyek segítségével könnyebben megérthetünk bonyolult, nagy kódokat. Programunk a kigyűjtött információkat, különböző nézetekben jeleníti meg: pl. UML nézet, a C++ projekt szintakszis fájának 3D-s nézete stb.

A C++ model projekt egy új projekt, még csak másfél éve fut, de már hasznos eredményeket értünk el. A projekten az egyetem oktatói és doktoranduszai mellett számos BSc és MSc hallgató is dolgozik, akik amellett, hogy projektmunkában való szakmai gyakorlatot szereznek, szakdolgozatot, tudományos diákköri dolgozatot illetve diplomamunkát is írhatnak a témában.

Kapcsolat: Szügyi Zalán (lupin@ludens.elte.hu), Tóth Melinda (tothmelinda@caesar.elte.hu), Varga Virág (viragvarga@caesar.elte.hu)

Ki mit tud?

Ezen a standon megtudhatjátok, milyen programokat kell a hallgatóknak tanulmányaik során készíteniük az egyes programozási tárgyakból.

Terítékre kerülnek grafikus felületű alkalmazások, mesterséges intelligenciát használó programok, háromdimenziós grafikai bemutatók, illetve okostelefonra írt szoftverek is. A programok bemutatása mellett beletekintünk a programok forrásába is, így megláthatjátok, mennyi tervezés és kódolás szükséges egy-egy program elkészítéséhez.

Kapcsolat: Lengyel Zsolt (lengyel.zsolt@informatics.elte.hu), Szendrei Rudolf (swap@inf.elte.hu)

Morzsák a Média Informatika területéről

A média informatika sokak számára nehezen elképzelhető alkalmazási terület - talán azért is, mert szerteágazó részterületei vannak. Tartalmazza a webfejlesztést, web designt és alkalmazásfejleztést az ezekhez tartozó kliens és szerveroldali tervezési és programozási feladatokkal együtt, valamint az interaktív média minden formáját a tervezéstől a kivitelezésen keresztül egészen a különböző felhasználói felületek megoldásáig.

A nyílt napon bemutatásra kerülnek:

  • Interaktív poszterek, amelyek az ELTE és az Informatika Karon létező mobilszolgáltatásokat foglalja össze - Hozd el az okostelefonod!
  • Mobil játék és alkalmazásfejlesztés lehetőségeit és hallgatóink által fejlesztett példákat.
  • Kiterjesztett valóság alkalmazásokat.
  • Az ELTE Infromatikai Kar virtuális kampuszát és egy kooperatív felfedezésre és fejlesztésre is alkalmas virtuális világot.
  • A Loviban (nagy laborban) pedig Kinectes alkalmazások tekinthetőek meg.

Kapcsolat: Turcsányi-Szabó Márta (tszmarta@inf.elte.hu)

Légi távérzékelés személyzet nélküli járművekkel (UAV)

Az elmúlt évek miniatürizálásának köszönhetően elérhetőek olyan hardver elemek, melyek segítségével egyszerű távirányítású repülőmodellek átalakíthatóak robotrepülőgéppé, mely különböző távérzékelési feladatokat is végrehajthat a megfelelő szenzorrendszerrel felszerelve. Standunkon bemutatjuk a tanszéken alkalmazott platformokat, hardver és szoftver elemeket és a rendszer felépítését.

Kapcsolat: Mészáros János (messer@map.elte.hu)

Online közvetítés

Azok , akik nem tudnak részt venni a nyílt napon, az interneten keresztül online kísérhetik figyelemmel az eseményeket. http://online.inf.elte.hu/

2017.10.20.