Magyar Tudomány Ünnepe az Informatikai Karon

Magyar Tudomány Ünnepe az Informatikai Karon

2012. november 22.-én csütörtökön délután 14 órától 18 óráig rendezzük meg a Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozatba illeszkedő Tudomány Ünnepe az Informatikai Karon konferenciát. Idén ezen a rendezvényen az elmúlt két év Kari Tudományos Díjazottjai, a Fiatal Kutatók Tudományos Díjazottjai és az Országos Tudományos Diákköri Konferencia helyezettjei tartanak előadást.

Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A. Északi épület, Gömb aula

Időpont: 2012. november 22. csütörtök 14 óra

Program

14:00 – 14:40: Dr. Ligeti Péter - Kriptográfiai problémák

Az előadásban néhány elméleti illetve gyakorlati problémát és ezekre adott megoldásokat mutatunk be az információs biztonság világából. Elsősorban szűkös erőforrású rendszerek biztonsági kérdéseivel foglalkozó, úgynevezett minimalista kriptográfiáról lesz szó.

14:40 – 15:20: Pataki Norbert - C++ Voodoo mágia

A C++ nyelv sablon (template) konstrukciójának egyik különlegessége, hogy képes az alacsony szintű kódra fordítást befolyásolni, megváltoztatni. Az előadásomban bemutatom ezt a metaprogramozási lehetőséget különböző általam használt esetekkel: a párhuzamos programozás támogatását, valamint a szabványkönyvtár használatának ellenőrzését fordítási időben.

15:20 – 15:40: Tamaga István - Molekulagráfok leíróinak vizsgálata a hasonlósági keresés szempontjából

A kémiai informatikában a hasonlósági keresés az egyik leggyakoribb probléma. Egy adatbázisban nagy mennyiségű molekula szerepel, és meg kell keresnünk egy adott lekérdező (query) molekulához a leghasonlóbbakat. A vizsgálatot a molekulák fingerprintjei körében végezzük. A fingerprintek hosszú 0-1 sorozatok, amelyek jól leírják a molekula szerkezeti tulajdonságait. A célunk olyan hatékony keresési módszer kidolgozása, amely nagy adatbázis esetén is gyors megoldást ad, cserébe néha kevéssé eltérhet az egzakt megoldástól.

15:40 – 16:00: Szünet

16:00 – 16:40: Dr. Burcsi Péter - Molekulák felépítése és kombinatorika

Az előadásban arról hallhatunk, hogyan lehet egy kémiai-fizikai eredetű problémának a matematikai modelljét felállítani, milyen matematikai és algoritmikus kérdések merülnek fel a modellben, és azokra milyen módon próbálunk meg választ adni.

Az alapprobléma annak meghatározása, hogy egy ismert alkotóelemekből felépülő molekulában az összetevők milyen sorrendben követik egymást. A használt módszer a tömegspektroszkópia, a kapott matematikai modellben pedig egy ún. szókombinatorikai feladatot kell megoldani.

16:40 – 17:20: Szabó Zoltán - Szótártanulási problémák és alkalmazásaik

Előadásomban szótártanulási problémákba kívánok betekintést nyújtani. Feladatunk adott megfigyeléseket (arcképek, dokumentumok, felhasználói értékelések, ...) kevés, 'optimális' jellemzővel tömörítve megragadni. Az ezzel a technikával kapott szótárak a közelmúltban több izgalmas alkalmazási területre is találtak, így például szórejtvények automatikus generálásában, ajánlórendszerekben, képkitöltési területen, új szavak értelmének meghatározásában.

17:20 – 17:40: Králik Barnabás

Az érdeklődők online is figyelemmel kísérhetik az előadásokat: http://online.inf.elte.hu

2017.10.20.