Innovatív kutatóink

2020.04.27.
Innovatív kutatóink
A kiemelkedő kutatói teljesítmény elismerésére az ELTE 2009-ben megalapította az ELTE Innovatív Kutatója díjat, amelyet minden évben az a tudós kap, aki a megelőző évben leginkább hozzájárult ahhoz, hogy a keletkezett tudás Egyetemünk érdekében hasznosuljon.

DÍJAZOTTAK

2019: LŐRINCZ ANDRÁS INFORMATIKUS (INFORMATIKAI KAR) 

A Mesterséges Intelligencia Tanszék tudományos főmunkatársa mélyhálós technikák alkalmazásával iparilag hasznosítható megoldást dolgozott ki a humán–számítógép interakciók fejlesztése területén arckifejezés felismerésével és tekintetmonitorozással.

Bővebben

2014: PALOTAI ZSOLT INFORMATIKUS (INFORMATIKAI KAR) 

Az Informatikai Kar tudományos munkatársának az ELTE K+F munkájából elfogadott nemzetközi szabadalma is született „Párhuzamos adaptív jelfeldolgozás” címmel, valamint közös kutatásokat folytatott a Johnson & Johnsonnal. A kutatócsoportban ember–számítógép együttműködéssel foglalkoznak: úgy bővítik a számítógépek képességeit, hogy azok jobban megértsék a felhasználók igényeit, érzelmi állapotát, és így jobban alkalmazkodjanak az aktuális igényekhez. A kutatócsoportban technológiafejlesztési és a technológiatranszfer megoldásokon dolgoznak, például a Handorino oktatójátékon és a MouSense fejegéren. A díjat a halmozottan hátrányos helyzetű emberek kommunikációjának támogatásáért (számítógépes programok és oktatójátékok fejlesztéséért) vehette át.

Bővebben | Interjú

2009: LŐRINCZ ANDRÁS FIZIKUS-INFORMATIKUS (INFORMATIKAI KAR) 

Az Informatikai Kar tudományos főmunkatársának főbb kutatási területe a humán-számítógép együttműködés, valamint a gondolkodás modellezése, neurobiológiai modellezés. Számos sikeres projektet irányított a Panasonic-kal, a Honda Future Technology Research-csel és az Amerikai Légierő Információs Igazgatóságával a hardver-szoftver szintézis, képfeldolgozás, valamint az ember és számítógép közötti együttműködés területén. A díjat a speciális igényű gyermekeket segítő humán-számítógép interakciók fejlesztéséért (arckifejezés és tekintetmonitorozás) kapta. A csoport elmúlt években zajlott fejlesztései a halmozottan fogyatékos emberek, az autisták és az idős, mozgásképtelen betegek életét teheti könnyebbé.

Bővebben