EIT Digital, angol nyelvű mesterképzés, kettős diplomával

Az EIT Digital az Európai Innovációs és Technológiai Intézet informatikai és kommunikációs technológiai területén létrehozott Tudás- és Innovációs közössége. Az alapításának 10. évfordulóját ünneplő EIT Digitális forradalmi új digitális innovációs piacok szegmensével, hatékony vállalkozók támogatásával, valamint oktatási programokkal, amelyekkel jár az európai gazdasági növekedés és az életminőség javítása. Ebben a jelentős segítségben nyújtják az immár több mint 200 ismert és elismert európai nagyvállalatot, KKV, start-up, egyetem és kutatóintézet. Budapest 2012 óta tagja, 2016-tól teljes tagsággal (Node státusszal) benne. 2017. január 1-jétől az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezette EIT Digital Magyar Nemzeti Társult Csomópont (EIT Digital Budapest Node) az egész szervezet teljes jogú tagjává lépett elő,

Ezáltal a nyolc másik partnerrel azonos szintű szerepre jutott a magyar központ (csomópontok: Németország - Berlin, Magyarország - Budapest, Hollandia -Eindenhoven, Finnország - Helsinki, Spanyolország - Madrid, Egyesült Királyság - London, Franciaország - Párizs, Svédország - Stockholm, Olaszország - Trentó). Ez nem Magyarország, hanem a közép-kelet-európai régió számára az új lehetőségek jelentik a digitális folyamatok átalakítását. Az EIT Digital Magyar Nemzeti Csomópont (EIT Digital Budapest Node) alapító tagjai az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Ericsson Magyarország és a Magyar Telekom. A budapesti csomópont célja, hogy tevékenységének előkészítése az infokommunikációs technológiák (ICT) területén keletkező legújabb kutatás-fejlesztési eredmények Magyarországon, vagy ezen túlmenően Közép- és Kelet-Európában lehetővé teszik a becslést az innovációs folyamatokba. Ezt a célt a tudásháromszög - oktatás, kutatás-fejlesztés és innováció - megvalósításával éri el.

Sajátossága, hogy tudatosan épít a dinamikusan fejlődő kis- és középvállalkozások, spin-off és startup cégek innovációs potenciáljára. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a működés során, amely számos partneri megállapodással rendelkezik a hazai és a nemzetközi informatikai középvállalkozásokkal. A kiemelkedő innovációs képességekkel rendelkező szervezet kiépített ökoszisztémájának köszönhetően a fejlődő inspiráló, hanem magas hozzáadott értékű munkahelyeket hoz létre, és az ország nemzetközi versenyképességéhez. Az EIT Digital Budapest Node 2017-es megalakulása óta az ELTE Informatikai Kar épületében bérelt irodában végzi tevékenységet, szorosan együttműködve az ELTE Informatikai Karának EIT Digital projektben részt vevő kollégáival.

2012 óta az ELTE közel 10 millió EUR közvetlen uniós támogatást hívott le erre a programra: oktatási, innovációs, üzletfejlesztési és nemzetközi kapcsolatépítési feladatok megvalósítására. Ez idő alatt tizenöt kutatás-fejlesztési-innovációs projektet vittek sikerre az ELTE-s kollégák, akik 2020-ban négy újabb hasonló projekten dolgoznak.

A csomópont az oktatás terén is úttörő eredményeket ért el. Az EIT Digital 2011-ben indult angol nyelvű MSc képzése (EIT Digital Master School) mellett 2012-től az EIT Digital Doctoral School megalapításával a doktori (PhD) képzésre is kiterjesztette működését. 

A mesterképzés fő célja, hogy ambiciózus, tehetséges informatikus hallgatóknak olyan vállalkozásfejlesztési ismeretekkel bővített naprakész szakmai tudást nyújtson, amely vagy hozzásegíti őket saját ötletük megvalósításához (akár saját startup létrehozásával), vagy felkészíti őket arra, hogy egy nagyobb cégen belül a piaci működésről szerzett gyakorlati tudásukkal könnyedén felelős pozíciókba kerülhessenek.

Jelenleg öt kettős diplomás mesterképzés fut az EIT Digital Master School keretében az ELTE Informatikai Karon: Data Science, Autonomous Systems, Cybersecurity, Fintech és Digital Manufacturing (Ipar 4.0),

amelyekre a 2020/21-es tanévben 29 hallgató végzi tanulmányait Budapesten. Az ELTE szervezte az EIT Digital Master School 2014. évi közös tanévnyitóját (kb. 400 fő, 3 napos program), 2015. évi közös diplomaosztóját (kb. 200 fő), illetve az EIT Digital Doctoral School 2018. évi doktori avatását.  Idén - immár negyedik alkalommal - az ELTE szervezte az EIT Digital 12 ország 13 helyszínén, 16 témában megrendezésre kerülő nyári egyetemeinek egyikét Machine Learning for Financial Data témában.   

A doktori képzés pedig nemcsak a kutatásra helyez hangsúlyt, hanem kiegészítő innovációs és vállalkozásmenedzsment oktatást is biztosít, amelyben az akadémiai és ipari partnerek az ún. doktori képzési központok keretében működnek együtt és látják el a doktoranduszok témavezetését. Jelenleg 13 aktív ipari doktori (IDSL-Industrial Doctoral School) hallgató tanul az ELTE Informatikai Karon.

Továbbá, az ELTE koordinálja az EIT Digital ARISE programjának oktatási részét. Feladata, hogy azon az EU tagországokban, amelyek nem kapnak közvetlen támogatást az EIT digitális szervezetétől (pl. Balti államok, Lengyelország, Görögország, Portugália), növelik az EIT Digital ismertségét, felhívják a szervezet szervezeti programjait az innovációs ökoszisztémák választási lehetőségei, valamint elérni a régióban élő fiatal tehetségeket és példákat kínál az EIT Digital innovatív oktatási programjaiban való részvételre.

Az EIT DIGITAL kiemelkedő együttműködésének, az innovációs és a vállalkozásfejlesztő programnak az egész Európában megvalósuló digitális átalakulásának vezetője lett. A befektetői szemléletű gondolkodásmóddal megvalósított értékteremtés lehetővé teszi, hogy az EIT DIGITAL sikeres és fenntartható módon járuljon hozzá az európai gazdaság növekedéséhez, és az életminőség javításához.

Az EIT Digital, angol nyelvű mesterképzéssel kapcsolatos információk a https://masterschool.eitdigital.eu/ portálon olvashatóak.