Véget ért Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenye

2019.11.29.
Véget ért  Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenye

Minden idők legnagyobb informatikai versenye zajlott le a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Karának szervezésében. Az e-Hódon 202 magyarországi iskola 27 702 diákja vett részt. A kezdeményezés célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését az informatika iránt, megmutassa annak sokszínűségét.

Az e-Hódot a Neumann Társaság az ELTE Informatikai Karával közösen 2011 óta rendezi meg Magyarországon: míg az első évben csupán 24 tanintézmény csatlakozott a kezdeményezéshez, 2014-ben már 100 iskola vett részt benne, 2019-ben pedig a kétszázas létszámot is sikerült átlépni. Az első évben még kevesebb, mint kétezer diák mérte össze tudását, 2015-re már több mint 13 ezren versengtek, tavaly a 25 ezres határt is átlépte a versenyzők száma, idén pedig ezt is sikerült túllépni. Világszerte egyébként 54 ország csatlakozott már a Bebras kezdeményezéshez, tavaly közel 2,8 millió diák vett részt a versenyen.

Az e-Hód a Bebras, vagyis Nemzetközi informatikai és számítógép-készség verseny részeként rendezik meg minden évben Magyarországon. A kezdeményezés célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését az informatika iránt és megmutassa a szakmában lévő lehetőségeket.

Az idei verseny különösen nagy sikert aratott, ugyanis a november 11-15. között az interneten keresztül zajlott e-Hód versenyen 202 magyarországi iskola 27 702 diákja vett részt, ami rekordnak számít, korábban soha nem volt ekkora részvétel. A versenyző csapatoknak 45 perc alatt kellett korcsoportjuktól függően 18, vagy 12 feladatot megoldaniuk az internetes felületen kívül minden egyéb szoftver, vagy más külső segítség igénybe vétele nélkül.

Az idei verseny résztvevőinek motivációját mutatja, hogy az öt életkori kategóriából 188 első-harmadik helyezett került ki. A verseny során sok új ötlettel, ismerettel gazdagodhattak azok a diákok is, akik fizikai jutalomban végül nem részesülhetnek. S ezeket a további életükben reményeink szerint fel tudják majd használni" - mondta el Pluhár Zsuzsa, az ELTE tanársegédje, a Neumann Társaság Közoktatási Szakosztályának elnöke és a kezdeményezés magyarországi vezetője az idei versenyről a 2019-es e-Hódról.

A díjkiosztóra, ahol minden kategória első 3 helyezettjét jutalmazzuk  2019. december 13-án 14:00-kor az ELTE Informatikai Kar Harmónia termében kerül sor, melyre szeretettel várunk mindenkit! Hamarosan e-mailben értesítjük az iskolákat a díjkiosztó pontos részleteiről. Köszönjük a kapcsolattartó tanárok munkáját, mellyel hozzásegítették diákjaikat a részvételhez!