Véget ért az OTDK Informatikatudományi Szekció

2021.04.06.
Véget ért az OTDK Informatikatudományi Szekció
Az OTDK Informatikatudományi Szekciónak idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara adott otthont ezúton online formában március 30. és április 1. között.

Az Informatikatudományi Szekció a diákköri konferenciák történetében viszonylag fiatal szekció, a jogelődnek tekintett „Számítástechnikai és Automatizálási” Szekció a XI. OTDK-n mutatkozott be először és több névváltoztatást követően a XXVIII. OTDK-tól „Informatikatudományi Szekció” néven jelentkezik a diákköri konferenciák országos seregszemléjén. Az ELTE Informatikai Karon 2005-ben rendeztünk utoljára OTDK-t és a rendezési jog újbóli elnyerése ebben az évben, az online rendezésre tekintettel nemcsak örömöt, hanem nagyon nagy kihívást is jelentett a szervező intézmény, és a résztvevők számára egyaránt.

Az idén is nagy népszerűségnek örvendő szekcióban összesen 165 dolgozatot neveztek, amelyet 188 hallgató készített. Közülük 2 fő középiskolás diák, 98 fő pedig alapképzésben tanuló hallgató. A 17 hazai és határontúli intézményből pályázó hallgató közel 20%-a lány volt.

Az OTDK Informatikatudományi Szekciójának nyitórendezvényén Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, Borhy László akadémikus, az ELTE rektora, továbbá Szendrő Péter, az OTDT elnöke mondott beszédet, majd Horváth Zoltán dékán, a szekció ügyvezető társelnöke, illetve Kozsik Tamás, az OTDT Informatikatudományi Szakmai Bizottság elnöke köszöntötték a résztvevőket. A felszólalók kiemelték: a tehetséggondozás e fóruma egyben az új információk tárháza, ahol megismerhetjük egymás gondolatait.

A konferencia Roska Tamás Tudományos Előadás pályázatát ebben a szekcióban Szűcs Judit (doktorjelölt, Szegedi Tudományegyetem, Informatika Doktori Iskola) nyerte el, a “Bináris képrekonstrukció textúra priorral” című előadását a konferencia első napján mutatta be.

A művekből készült 15 perces prezentációkra és ezt követő 8 perces szakmai vitákra az említett három napon került sor. Az előadásokra a szakma elismert képviselőiből álló tagozati zsűri által összesen 50 pont volt adható. Fontos volt az előadás módja és nyelvezete mellett, annak tartalma, szakmai színvonala és az előadó felkészültsége, vitakészsége is.

A szekcióból egy rezümékötet is készült, melyben minden előadó bemutatott kutatásának kivonata megtalálható. Az eredmények ismertetésére az utolsó napon került sor, ahol 19 tagozatban hirdettek ki első, második, harmadik, illetve különdíjakat.

Az Informatikatudományi Szekción hallgatóink 3 első, 6 második, illetve 5 harmadik helyezést, valamint 10 különdíjat szereztek.

A Konferencia első helyezettjei és különdíjasai szekciónként

Ezúton is gratulálunk minden résztvevőnek a sikeres szereplésért a helyezetteknek és a különdíjasoknak pedig az elért eredményükhöz!

ELTE hallgatók eredményei