Soft skillek jelentősége a műszaki-informatikai szakterületen

Soft skillek jelentősége a műszaki-informatikai szakterületen

Az ELTE IK Diáktámogató Központjának mindennapi tevékenységében nagy szerepet játszik a soft skillek fejlesztése, azok fontosságának hangsúlyozása. Ezt a témát állítottuk fókuszba a STEM projekt keretén belül is, ahol 10-12. osztályos diákokhoz juttatjuk el a műszaki-informatikai területen kiemelt fontossággal bíró készségekről az információkat.

Melyek ezek a készségek? Miért fontosak az informatikai pályán? Hogyan hasznosíthatóak a munka világában? Hogyan fejleszthetőek? Ezeket a kérdéseket dolgozza fel és mutatja be az interaktív pályaorientációs workshop, melynek keretében önismereti, pályaismereti és munkaerőpiaci információkat kapnak a résztvevők, valamint megismerhetik az ELTE Informatikai Karán elérhető képzéseket a különböző képzési szinteken.

Az interaktív workshopot a Lányok Napja programjába is beillesztjük, hogy a téma fontossága szélesebb célközönséghez is eljusson. Kiemelt szerepet szentelünk a női informatikus pályakép megismertetésére is az informatikai pályán tanuló, dolgozó kollégák megszólaltatásával a témában.

Tevékenységünk fő célja, hogy felhívja a figyelmet a soft skillek, szociális készségek fontosságára a műszaki-informatikai pályán, ezáltal elősegítve egy holisztikus látásmód kialakulását, melynek segítségével a résztvevők el tudják helyezni a hard skillek mellett a soft skillek fontosságát, létjogosultságát a szakmai pályaképben. Szintén célunk a résztvevők készségfejlesztése, valamint a műszaki-informatikai pályaidentitás formálása illetve az érdeklődés felhívása is a terület iránt.

 

A program megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatja (NTP-STEM-23-0016).