Programtervező Informatikus (fejlesztő) felsőoktatási szakképzés Budapesten és Szombathelyen

A felsőoktatási szakképzés erősen gyakorlati jellegű, a konkrét ipari igényekhez igazodó 4 féléves informatikusképzés, melynek során a hallgatók egy szemesztert az IK partnervállalatainál töltenek szakmai gyakorlaton. A szakmai gyakorlat, amellett, hogy lehetővé teszi az egyetemen tanult ismeretek alkalmazását a gyakorlatban, elősegíti azt is, hogy a hallgatók megismerkedjenek egy valós munkahelyi környezettel, az ottani elvárásokkal, a közös munka követelményeivel. Mindez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a felsőoktatási szakképzést elvégzett hallgatók, amikor elhelyezkednek egy-egy cégnél, azonnal bevethetőek lesznek éles feladatokban, ami a munkaadóknak igen fontos szempont a kiválasztásnál.

A felsőoktatási szakképzésből ugyanakkor nem csak a munka világába vezet út, hanem a továbbtanulás irányába is. Ha ugyanis a Programtervező informatikus felsőoktatási szakképzés után a hallgató a Programtervező informatikus alapképzési szakot választja, akkor a felsőoktatási szakképzésben megszerzett kreditjeinek egy részét elismerjük.

Tantervi hangsúlyok:

Korszerű, produktív nyelvi eszközök (Java, C#, TypeScript)

Korszerű webes technológiák (C#, Java , JavaScript, TypeScript)

OOP elvek, minták (Modellalkotás, Desing by Contract, Mintázatok, Statikus-Dinamikus modell)

Tesztelés, refaktorálás, clean kód

Projektmunka – Agilis szoftverfejlesztés, Scrum, Szerepkörök, Verziókezelés, Inkrementális-iteratív tervezés, folyamatos integráció

Akik szeretnék bebiztosítani magukat a felsőoktatási felvételinél, azoknak érdemes a Programtervező informatikus alapszak mellett a felsőoktatási szakképzést is megjelölniük a jelentkezéskor. Egyrészt azért, mert ha úgy alakul, hogy alapképzésre nem nyernek felvételt, itt is szerezhetnek szakképzettséget, másrészt pedig innen is nyitva áll az út az alapképzés felé.

Fontos tudni, hogy a 4 féléves szakképzések felsőfokú szakképzettséget adnak, de diplomát nem.