Nyílt nap 2018. november 21. szerda

2018.10.03.
Nyílt nap 2018. november 21. szerda
Nézz körül nálunk, és ismerd meg, hogyan lehetsz adattudós, kiberbiztonsági szakértő, szoftverfejlesztő, térképész, vagy gépész. Tudod, hogyan kapcsolódnak egymáshoz ezek a szakmák?
 
Mikor: 2018. november 21., szerda, 9 órától
Következő lépés: Regisztrálj a következő linken november 20-ig: https://tinyurl.com/ydesujvk
Legfontosabb teendő: Gyere el, és tedd fel a kérdéseidet! Várunk szeretettel!

Program

08:45 - 09:50 Regisztráció
09:00 - 09:50 Interaktív programok
Ízelítő az egyetemi életből a programozás elméletektől a külföldi tanulmányutakig. 
10:00 - 10:30 Bemutatkozik az ELTE Informatikai Kara Dr. Horváth Zoltán, dékán
10:30 - 10:40 Neumann-ösztöndíjak átadása
10:40 - 11:20 Előadások
Stabil házasítás 
Dr. Szabó László, egyetemi docens, Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék
Navigációs rendszerek az autonóm gépkocsi vezetésében 
Dr. Elek István, egyetemi docens, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
11:20 - 11:30 ELTE IK Hallgatói Önkormányzat köszöntője és sorsolás
Bárdosi Bence, ELTE IK HÖK elnöke
Három ELTE IK-s ajándékcsomagot sorsolunk ki a regisztrált résztvevők között 
11:30 - 13:00 Interaktív programok
Ízelítő az egyetemi életből a programozás elméletektől a külföldi tanulmányutakig.
11:30 - 12:00  Az informatika „rocksztárjai”. Avagy kik azok az adattudósok és mi fán teremnek a          konvolúciós neurális hálózatok?
Dr. Buza Krisztián, adjunktus, Adattudományi tanszék. Helyszín: TátK Kari Tanácsterem
12:00 - 12:30 Bemutatkozik a Műszaki Menedzser alapszak
                       Dr. Tóth Zsuzsanna egyetemi docens, GTI. Helyszín: TátK Kari Tanácsterem
12:00 - 15:00 Körbevezetés a campuson (30 perc) 20 fős csoportokban, az ELTE IK HÖK vezetésével
Jelentkezzetek reggel a regiszrációkor!
13:00 - 14:00 Igazolások kiosztása (HÖK regisztrációs stand)    
  
 

Stabil házasítás

Az ismeretségi körünkben van néhány magányos fiú és ugyanennyi magányos lány, akiket szeretnénk összehozni. Minden fiúnak van egy személyes preferencia listája a lányokról: ki tetszik neki a legjobban, ki a második, és így tovább. Természetesen a lányoknak is van ugyanilyen személyes preferencia listája a fiúkról. A preferencia listák nem feltétlenül szimmetrikusak; előfordulhat például, hogy Andrásnak Petra tetszik legjobban, Petrának viszont Gábor. Gábornak Laura a szíve vágya, és ha Laurának választani kell András és Gábor között, akkor Gábort választja. Mi történik, ha Andrást Laurával hozzuk össze, Gábort pedig Petrával? Nem nehéz megjósolni, hogy hamarosan Gábor és Laura egyre több időt kezdenek majd emelt szintű informatika érettségi feladatok megoldása címén együtt tölteni. A fő probléma itt az, hogy mind Laurának jobban tetszik Gábor, mind pedig Gábornak jobban tetszik Laura, mint az aktuális partnere. Össze lehet-e hozni az összes fiút és az összes lányt úgy, hogy ilyen szituáció ne alakuljon ki?
Előadó: Dr. Szabó László, egyetemi docens, Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék
Tudj meg többet az előadóról.
 

Navigációs rendszerek az autonóm gépkocsi vezetésében

Az utonóm gépjármű vezérlés főként kamerák képeinek gyors feldolgozását és értelmezését jelenti. Ebben az előadásban bemutatok egy olyan kísérleti fejlesztést, amely műholdas navigációra és digitális térképi háttér adatbázisra támaszkodva azzal támogatja a gépkocsi vezérlését, hogy az éppen aktuális statikus térbeli információt (táblák, jelzőlámpák, utca nevek, pillanantnyi pozíció, stb) a gépkocsi mozgásának, pillanatnyi helyének megfelelően, folyamatosan a vezérlő rendelkezésre bocsátja. Ezáltal egy a kamera rendszertől független információforrás áll rendelkezésre, növelve ezzel a gépkocsi biztonságát. Élő demo: bemutatom a kísérleti rendszert működés közben egy budapesti mintaadatbázison.
Előadó: Dr. Elek István, egyetemi docens, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
Tudj meg többet az előadóról.

Interaktív programok – izgalmas projektek és tanulást segítő szolgáltatások

5G / Edge Computing - Gyors, gyorsabb, azonnali
A jövő 5G hálózatainak nagy sávszélességű és kis késésű adattovábbítási képességei új technológiák felé nyitják meg az utat. Lehetővé válik, hogy egy mobil eszköz a hálózatban közel lévő nagy számítási teljesítményt (Edge Computer) találjon és használjon. Létrehozhatóak olyan valós idejű forgalmi rendszerek, ahol a résztvevő járművek a többiek által látott események alapján hoznak azonnali, vészhelyzet elhárító döntéseket.
Előadó: Gera Zoltán
Helyszín: Gömb Aula, Forgóajtó mellett
 
Diáktanácsadó Központ
Miben vagyok tehetséges? Hogyan tudnék hatékonyabban tanulni? Miért nem jövök ki a szüleimmel, testvéreimmel? Hogyan találhatnék párt? Miért veszítem el a motivációm tanulás közben? Hogyan vegyem a kezembe az életem? Biztosan ez a nekem való szakma? Ha Te is  feltetted már ezeket vagy hasonló kérdéseket magadnak, s megválaszolásukban szeretnél támogatást kapni, jó helyen jársz!
Az ELTE-IK Diáktanácsadó Központban pszichológusok dolgoznak, s a diáktanácsadás   minden Informatikai Karhoz tartozó hallgató számára ingyenesen elérhető szolgáltatás. Egy egyénre szabott lehetőség, ahol te vagy a középpontban, ez a hely, ami Érted működik. Az egyéni tanácsadás alatt új nézőpontokat kaphatsz ahhoz, hogy elégedettebb lehess magaddal vagy sikeresebb a tanulmányaidban. Közösen térképezzük fel azt, hogy miben fejlődhetnél leginkább, legyen szó az életvezetés (időgazdálkodás, halogatás), a magánélet (család vagy párkapcsolat) vagy akár tanulás területéről.
Különböző workshopjainkra és előadásokra is várjuk a jelentkezőket a félévek során, amiken olyan témákban tartunk ízelítőt, amely az ELTE-s hallgatókat érdekelheti.
Standuknál lehetőséged van megismerkedni velünk és a tevékenységeinkkel, tájékoztatót találsz korábbi workshopjainkról, s kérdőíveket (pl.: tanulási stílus kérdőív, kreativitás teszt, konfliktuskezelési kérdőív stb.) tölthetsz ki, melyek segíthetnek jobban megismerni önmagad!
 
Előadók: Roszmusz Emőke, tanácsadó szakpszichológus; Pásztor-Nagy Anett, pszichológus 
 
Számítógépes látás önvezető autókban

A bemutató során megmutatjuk, milyen érzékelőkkel lehet az önvezető autókat felszerelni, és ezek hogyan működnek. A digitális kamerákkal és a LiDAR érzékelőkkel kiemelten foglalkozunk. A bemutató során látványos videók és háromdimenziós eredmények láthatóak az ELTE kutatóinak eredményeiből. Autóra rögzített érzékelők felvételein mutatjuk be, hogy az elkészített algoritmusok hogyan működnek a gyakorlatban.
Résztvevő: Hajder Levente
 
Tanulj egy évet az ELTE-n és egy évet egy külföldi egyetemen!
Ismerkedj meg az EIT Digital európai kettős diplomás képzéssel!
 
Az EIT Digital mesterképzése hiánypótló program, mert egyedülálló módon ötvözi azon oktatási, kutatási és üzleti tevékenységeket, amelyek lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy az informatikai ismeretek mellett vállalkozói készségeket is elsajátítsanak. A két éves képzés során kötelező szakmai gyakorlaton és két hetes nyári iskolán is részt vesznek a diákok. A program sikeres elvégzése esetén a hallgatók kettős diplomát és egy, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által kiállított oklevelet kapnak.
 

Modell-vezérelt szoftverfejlesztés és a txtUML projekt

Amikor programozunk, valójában egy probléma megoldására taní­tjuk meg a számí­tógépet azáltal, hogy a saját gondolatmenetünket számára is érthető formában fejezzük ki. Az erre használható eszközök az informatika fejlődésével egyre kifinomultabbá váltak: a lassan őskorinak hangzó, fizikai lyukkártyáktól; az alapvető processzorműveleteket kezelő gépi kódon keresztül; az emberi gondolkodásmódhoz már egészen közel álló, általános célú programozási nyelvekig jutottunk el, ahova például a Java és a C++ is tartozik. Ahogy azonban a felépí­tendő rendszerek bonyolultsága növekszik, úgy lesz egyre égetőbb szükség olyan módszerekre, amelyek a meglévőknél egyszerűbbé teszik a "nagyban gondolkozást". Bemutatónkon egy ilyen programozási stí­lust, illetve ezt támogató eszközünket, a txtUML-t ismertetjük játékos formában.

A txtUML projektben 2014-es indulása óta számos hallgató és oktató dolgozott és dolgozik együtt, a közös munka gyümölcseként több szakdolgozat, diplomamunka, tudományos diákköri dolgozat és publikáció is megszületett. A nyí­lt forráskódú eszközt jelenleg is aktí­van fejlesztjük 11 fős csapatunkkal. Fontos számunkra, hogy egy szoros közösséget alkotva a csoportmunkát minél szerethetőbbé és hatékonyabbá tegyük. Legutóbb júniusban, egy új verzió kiadásának alkalmából ünnepeltünk.

Csatlakozz hozzánk, hogy bepillantást nyerj a modell-vezérelt programozás világába!

Résztvevők neve:  

Németh Dávid János doktori hallgató

Szokolai Máté mester hallgató

Jánosi Tamás mester hallgató

Tanulmányi Hivatal

A standnál a TH munkatársai készséggel válaszolnak minden kérdésre, ami a tanulmányok megkezdésével, az IK-s hallgatók mindennapjaival kapcsolatos. Ha a jelentkezés menetével, a felvételivel kapcsolatban még maradtak homályos pontok, keresd a TH standját!

Akik az érdeklődőket várják: Szever Mónika és Remler Tímea

ELTE IK T@T Labor

Összefüggést keresel az informatika és más tudományterületek között? Szeretnél betekintést nyerni az informatika oktatás játékos világába?  Az ELTE IK T@T Laborja izgalmas és kreatív foglalkozásokkal vár, melyek segítségével felfedezheted, hogy

  • tudsz-e informatikusként gondolkodni;
  • milyen különböző eszközöket, robotokat irányítani és programozni;
  • milyen az ELTE Informatika Karán a tanárképzés;
  • milyen lehetőségeid vannak akár programozóként az oktatás világának színesebbé tételére.

Előadó: Pluhár Zsuzsa

Tudj meg többet az előadóról

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

 

 


ELTE-ről a Szilícium-völgybe és vissza. Kutatólaborok melyek belépőt jelentenek a szoftveróriások világába

ELTE-ről a Szilícium-völgybe és vissza

Kutatólaborok melyek belépőt jelentenek a szoftveróriások világába

CodeChecker

A CodeChecker statikus elemzés segítségével próbál olyan potenciális hibákat felfedezni, melyeket sem a fordító, sem a tesztek nem mutattak ki. A statikus elemzés során a programot nem futtatjuk, hanem csak a forráskódot elemezzük. Felhasználóink, fejlesztő partnereink közt van a Sony, az Apple és a Google is.

A hallgatók a CodeChecker keretrendszer fejlesztése mellett elsősorban egyes ellenőrzési szabályokat definiálhatnak és implementálhatnak, de lehetőség van kutatási feladatok elvégzésére is. Remek lehetőség a C és C++ gonosz hibáinak mélyebb megismerésére.

A kontributált kódokat az Apple és Google mérnökei nézik át, visszajelzéseik alapján rengeteget lehet tanulni.

CodeCompass

Nagyméretű, sok éven át számos programozó által fejlesztett projektek esetében gyakori probléma, hogy már senki sem látja át a rendszer egészét. Márpedig akár hibajavítás, akár új funkció hozzáadása a cél, először a jelenlegi rendszer működését kell megérteni. A piacon léteznek gyors, web-alapú kereső eszközök (pl. az OpenGrok vagy hatékony elemző-kódnavigáló toolok (pl. Understand C++, esetleg kódvizualizációk (pl. SourceInsigh, de a CodeCompass mindezt egyszerre tudja, ráadásul több nyelvre is (jelenleg C, C++, Java és Python támogatott).

A CodeCompass projekt ugyancsak nyílt forráskódú. A hallgatók dolgozhatnak nyelvi parsereken (új nyelvekhez), grafikai megjelenítéseken vagy akár a web gui-ban is.

Helyszín: Regisztrációs pultnál

Időpont: 11:30

Előadó: Horváth Gábor

Tudj meg többet az előadóról


Bemutatkozik a Műszaki menedzser alapszak

Bemutatkozik a Műszaki menedzser alapszak

Informatika specializáció

Bioipari menedzser specializáció

Vállalati gazdálkodás specializáció

Ha gazdasági szakember szeretnél lenni, de nem áll távol tőled a modern technológiák világa sem, és szívesen dolgoznál olyan, többnyire multinacionális vállalati környezetben, ahol az üzleti tevékenység hátterében valamilyen gyártási-szolgáltatási technológia áll, akkor mindenképpen gyere el és hallgatsd meg a Műszaki menedzser szak bemutatkozó előadását.

Ha nálunk diplomázol, képes leszel modern informatikával övezett környezetben projekteket, folyamatokat tervezni, szervezni, irányítani és vezetni. Műszaki menedzserként egyfajta hidat képezve beszélsz majd mind a műszaki-informatikai, mind a gazdasági szakemberek nyelvén. Mindehhez komplex tudással és eszköztárral fogsz rendelkezni.

Helyszín: TátK kari tanácsterem, Gömbaula közvetlen szomszédságában. Figyeld  tájékoztató táblákat!

Időpont: 12:00

Előadó: Dr. Tóth Zsuzsanna, egyetemi docens, ELTE GTI


Az informatika „rocksztárjai”. Kik azok az adattudósok és mi fán teremnek a konvolúciós neurális hálózatok?

Az adattudomány első ránézésre nagyban különböző feladatok közös elméleti hátterét keresi, a célja olyan adatelemző eljárások tanulmányozása, fejlesztése, amelyek széles körben alkalmazhatóak. Konkrét példaként az idősorok (adott időtartamban rögzített mérési adatok) hasonlóságának számítását ismerheti meg a hallgatóság. Az idősorok elemzését alkalmazzuk pl. a beszédfelismerés, kézírásfelismerés, számítógépes látás, EKG jelek elemzése során. Kitérünk arra is, hogy lényegében ugyanezt az eljárást használják genetikai szekvenciák és szavak, mondatok összehasonlítására is.

Időpont: 11:30-12:00

Előadó: Dr. Buza Krisztián adjunktus

Helyszín: TátK Kari Tanácsterem (Figyeld a tájékoztató táblákat)

Tudj meg többet az előadóról