Nyílt Nap - 2014. november 20.

Informatikai Kar Nyílt Napja

Időpont: 2014. november 20. (csütörtök) 10 óra

Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A., Északi épület, Gömbaula

Elérhetőség

A nyílt nap keretében az érdeklődők megismerkedhetnek az Informatikai Karon folyó képzésekkel, a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókkal. A vendégek a kiállító standoknál érdeklődhetnek a karon induló szakokról, közvetlenül feltehetik kérdéseiket az érintett oktatóknak, hallgatóknak. A Hallgatói Önkormányzat Képviselői bemutatják a kari diákélet sokszínűségét (közélet, sport, TDK, hallgatói juttatások).

Az érdeklődők a nyílt nap keretében óralátogatásokon, bemutató órákon vehetnek részt.

PLAKÁT megtekintése (új ablakban)

Program

8:45 - 9:45: Regisztráció

10:00 -11:00:

Megnyitó - Dr. Zentai László dékánhelyettes

Általános tájékoztató a képzésekről: A programtervező informatikus BSc és a programtervező informatikus MSc bemutatása – előadó Dr. Gergó Lajos oktatási dékánhelyettes. A 2013/2014. tanévre jelentkezők felvételi sajátosságai az ELTE Informatikai Karon.

Kiss Ádám, az ELTE IK Hallgatói Önkormányzatának elnöke köszönti a középiskolásokat.

11:00-12:00: Kiállító standok – Szemelvények, bemutatók az Informatikai Karon folyó képzésekről, kutatásokról és a hallgatói munkákból

12:00-13:00 Bemutató óra - Gömbaula

Bemutató óra

Alkalmazások fejlesztése

Oktató: Giachetta Roberto (groberto@inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A, Gömbaula

Időpont: 12:00 - 12:45

Ismertető: Az "alkalmazások fejlesztése" kurzusok olyan tárgyak a Programtervező Informatikus képzésben, amelynek célja a programozási ismeretek gyakorlati alkalmazásának elsajátítása különböző területeken, úgymint objektumorientált programozás, adatszerkezetek és algoritmusok, grafikus felhasználói felület, adatbázis-kezelés, webes felület, hálózati kommunikáció, mobil alkalmazások. A bemutató óra keretében áttekintjük egyes kurzusok tematikáját, követelményeit, és megtekintünk néhány olyan alkalmazást, amelyeket a hallgatók is megvalósítanak a tanulmányaik során.

Standok

Beágyazott nyelvek és optimalizációs eszközök

Leírás: Alkalmazásspecifikus beágyazott nyelvek vizsgálata, illetve végrehajtási idő optimalizálására szolgáló eszközök készítése.

Kapcsolattartó: Tejfel Máté (matej@inf.elte.hu)

A Numerikus analízis néhány alkalmazása

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Numerikus Analízis Tanszéken zajló kutatásokba, tudományos munkákba. Bemutatunk néhány szemléletes alkalmazási területet, elkészült szoftvereket.

Kapcsolat: Lócsi Levente (locsi@inf.elte.hu)

RefactorErl és ParaPhrase - avagy minden ami Erlang

Leírása: Minden szoftver fejlesztése során eljön az a pillanat, amikor fontossá válik a forráskód karbantartása, esetleges további fejlesztéshez való átszervezése. Az ehhez szükséges változtatásokat gyakran kézzel végzik a programozók, ami rengeteg hibalehetőséget hordoz magában. A szükséges transzformációk végrehajtásának legbiztonságosabb módszere a refaktoráló szoftverek használata. A refaktorálás (kód-újrastruktúrálás) a forráskód belső szerkezetének különböző módosításait jelenti a program jelentésének, viselkedésének a megtartásával. A RefactorErl projekt Erlang programokhoz készít refaktoráló eszközt. Az Erlang egy dinamikusan típusos funkcionális programozási nyelv, melyet az Ericsson alkotott meg nagy hibatűrő, konkurens, elosztott valós idejű alkalmazások fejlesztésére, mint a telekommunikációs szoftvereik. A 90-es években kikerült az Ericsson falai közül, és azóta töretlenül teret hódít magának a világban, de már nemcsak a telekommunikációs (T-Mobile, Motorola) körökben, hanem például a pénzügyi vagy éppen Web alkalmazások (Yahoo! bookmark, Facebook chat service) körében is.

A nyelv dinamikus volta komoly feladat elé állította a projekt résztvevőit. Az oktatók és doktoranduszok munkáján kívül a projekt eredményességéhez a BSc-s és MSc-s hallgatók nagy számú jelenléte és aktív tevékenysége is nagyban hozzájárul. A projekt eredményességét tükrözi, hogy

- az iparban alkalmazható szoftvert készít és évről évre sikeresen teljesíti a kitűzött feladatait

- több szakdolgozat, diplomamunka és TDK dolgozat született a projekt részfeladataiból

- nemzetközi publikációkban jelennek meg az eredményeink.

A RefactorErl projekt ipari partner, az Ericsson Magyarország, megbízásából és támogatásával működik az egyetemen. Nemzetközi kapcsolataink révén a hallgatóink külföldön is tapasztalatot szerezhetnek az Erlang nyelvről a University of Kent, illetve a University of Scheffield egyetemen, Angliában.

A RefactorErl projekt eredményeinek hasznosítása mutatkozik meg a ParaPharse projekt keretén belül, ahol párhuzamosítható minták felismerésével és transzformálásával foglalkozunk. Az Európai Unió által összességében közel 2,5 milliárd forinttal támogatott ParaPhrase keretében olyan megoldásokat próbálunk fejleszteni, melynek segítségével a szoftveriparban széles körben használatos programozási nyelvek és technológiák az egyre elterjedtebb sokmagos processzorokat is hatékonyabban használhatnák ki. Így a korábbi évtizedekben megírt programokat úgy lehetne módosítani, hogy azok alapfunkciója nem változik.

További információ: refactorerl.com és http://paraphrase-enlarged.elte.hu/

Kapcsolattartók: Tóth Melinda (tothmelinda@elte.hu), Bozó István (bozoistvan@elte.hu), Horpácsi Dániel (daniel-h@elte.hu)

Térképolvasó - térképek vizsgálata szemmozgáskövetési módszerekkel

(Dr. Török Zsolt Győző docens - Bérces Ádám doktorandusz)

A Térképtudományi és Geoinformatikai tanszéken végzett kutatásunkban egy saját fejlesztésű hardveres és szoftveres szemmozgáskövető rendszer segítségével vizsgálunk különböző térképeket. A módszer segítségével a térképolvasás, a térképészet és a tájékozódás kognitív vonatkozásaival kapcsolatos kérdésekre próbálunk választ találni.

Kapcsolattartó: Bérces Ádám adamberces@gmail.com

Biztonságos adatmegosztás és a személyes adatok védelme

A Komputeralgebra tanszéken folyó kutatások közül kiemelve bemutatjuk az ELTECrypt kutatócsoporttal közösen folytatott munka eredményeit. Bemutatásra kerül egy olyan mobil alkalmazás és annak tervezési/fejlesztési fázisai, mellyel titkosított személyes adatokat oszthatunk meg barátainkkal, akik azt csak vészhelyzet esetén tudják dekódolni. Az adatmegosztás a peer-to-peer hálózati modellt használja megfelelő titkosítási csatornákon keresztül, így a kommunikációt nem látja harmadik fél (nagy testvér) és a decentralizáltság miatt az alkalmazás működését nem befolyásolja egyetlen pont külső támadása.

Kapcsolat: Dr. Burcsi Péter (bupe@inf.elte.hu), Nagy Ádám

2017.10.20.