Nemes Tihamér Online Programozási Verseny

2021.11.18.
Nemes Tihamér Online Programozási Verseny

A Neumann János Számítógéptudományi Társaság az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara közreműködésével a 2021/2022-es tanévre meghirdeti a Nemes Tihamér Online Programozási Versenyt.

A versenyt öt fordulóban rendezzük meg. Az egyes fordulókban a versenyzőknek 3-5 programozási feladatot kell megoldaniuk C++, Pascal, C#, Python vagy Java nyelven, a beküldött megoldásokat Linux környezetben fordítjuk újra és az így kapott programokat értékeljük.

A verseny tárgya, követelményei
  • programozási alapismeretek (programozási tételek),
  • a C++, Pascal, C#, Python vagy Java programozási nyelv valamelyikének ismerete,
  • alapvető adatszerkezetek (verem, sor, gráf) és algoritmusok (visszalépéses keresés, mohó stratégia, dinamikus programozás, rekurzió),
  • rendszerszemléletű feladatmegoldás, algoritmusok kidolgozása, programok fejlesztése, tesztelése.
A verseny lebonyolítása

A versenyt három korcsoportban (5-8., 9-10., 11-12. osztályosok) hirdetjük meg, de közös feladatokkal. Nehézségi szintje a Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Verseny 1. korcsoport döntője és 2. korcsoport 2. fordulója közötti – azoknak is lehetőséget nyújt a versenyzésre, akik nemrég kezdték a programozás tanulást.

A versenyre nevezni a verseny honlapján lehet, a szükséges adatok (név, település, iskola, évfolyam, e-mail, felkészítő tanár neve és e-mail címe) megadásával a https://biro.inf.elte.hu/faces/versenyre.xhtml oldalon. Az itt megadott e-mail címre küldjük az azonosítót és a jelszót.

A nevezési határidő

A versenybe bármikor be lehet kapcsolódni. Nevezni csak egyszer kell. Egy fordulón akkor lehet részt venni, ha a nevezés az adott fordulót megelőző szerda éjfélig megtörtént.

A verseny mindegyik fordulójában a feladatokat számítógépen kapják a versenyzők a Bíró feladatértékelőn (https://biro.inf.elte.hu/). A versenyre gyakorolni a https://mester.inf.elte.hu online feladatgyűjteményben lehet.

A feladatok a Bíró feladatértékelőn jelennek meg délelőtt 10 órakor, és 18 óráig kell szintén a Bíró felületén beküldeni a feladatok megoldását, minden feladatra 20-szor lehet próbálkozni. A beküldött megoldásokat automatikusan értékeljük. A fordulók eredményeit a verseny honlapján tesszük közzé.

  • Az első versenyforduló ideje: 2021. november 13. szombat, 10.00‑18.00 óra
  • A második versenyforduló ideje: 2021. december 18. szombat, 10.00‑18.00 óra
  • A harmadik versenyforduló ideje: 2022. február 12. szombat, 10.00‑18.00 óra
  • A negyedik versenyforduló ideje: 2022. április 2. szombat, 10.00‑18.00 óra
  • Az ötödik versenyforduló ideje: 2022. május 7. szombat, 10.00‑18.00 óra

A végső pontszám mindenkinél az 5 fordulóból a legjobb 4 forduló összpontszáma. A végeredményt is a verseny honlapján tesszük közzé.

A versennyel kapcsolatos további tudnivalókat és a verseny eredményeit az NJSZT hírlevelében, valamint a http://www.njszt.hu/ és a http://tehetseg.inf.elte.hu/ elektronikus faliújságon is közzé tesszük. Az elektronikus levélben felvilágosítást kérők az nemestihamer@inf.elte.hu címre írhatnak.