Mivel foglalkozik egy programtervező informatikus és mennyit keres?

Mivel foglalkozik egy programtervező informatikus és mennyit keres?

Még mindig hatalmas az informatikus hiány, a szakemberek szerint húsz- harmincezer fő hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Az informatikai terület az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, éppen ezért nem csak hazánkban, hanem világszerte megfigyelhető tendencia, hogy egyre több programozóra van szükség.

A programtervező informatikus képzésen a hallgatók az informatikai feladatok megoldásához szükséges elméleti és speciális gyakorlati, alkalmazói ismereteket sajátíthatják el. Többféle nyelven és környezetben szereznek programozási tapasztalatot, megismerkednek a nagy szoftverrendszerek tervezési, fejlesztési módszereivel, az adatbázisok, operációs rendszerek, a mesterséges intelligencia, a számítógépes grafika, a webfejlesztés, a médiatechnológia területeivel. Matematikai, számítástudományi, informatikai ismereteikre építve gyorsan képesek új technológiákat önállóan is elsajátítani. Jártasságot szereznek az informatikai projektek tervezésében és megvalósításában, képesek lesznek csapatban, akár nemzetközi környezetben is a hatékony munkavégzésre. Az ELTE Informatikai Karon a programtervező informatikushallgatók szoftvertervező, szoftverfejlesztő, modellező, valamint a szombathelyi intézményben szoftvermérnök szakirányok közül választhatnak.

Az ELTE Informatikai Karon szerzett diploma megtérülő befektetés

Aki a programtervező informatikus szakot választja, jól dönt, hiszen az egyik legjövedelmezőbb szakma. Nagyon keresettek a munkaerőpiacon, már pályakezdőként is átlag feletti fizetésre számíthatnak. Általános tapasztalat, hogy az utóbbi években nagy mértékben emelkedett az informatikusok fizetése, jövedelmük a legmagasabb a korcsoportjukban.

A végzett informatikusok  bruttó átlagfizetése munkakörtől függően 450-750 ezer forintos sávba esik, szeniorként pedig nem ritka az egymilliós fizetés sem.

Szívesen alkalmazzák őket az informatikai szoftver-, rendszer- és hálózatfejlesztés, szolgáltatások, az innovatív kutatások és az üzleti rendszerelemzői, agilis menedzseri munkakör különböző területein (integrált adatfeldolgozó-rendszerek készítése nagyvállalati és banki környezetben, elektronikus kereskedelem és elektronikus pénzforgalom lebonyolítása, távközlési problémák megoldása, hálózatok, mobiltelefonok programozása, alakfelismerés, számítógéppel támogatott tervezés, képfeldolgozás, multimédiás alkalmazások készítése, számítógépes grafika, animáció, játékok).

Élvonalbeli informatikusokat képzünk

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar közel 3300 hallgatójával a legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a programtervező informatikus szak iránt érdeklődő középiskolások körében. Az oktatás magas minőségét jelzi, hogy az első helyes jelentkezők változatlan száma mellett a felvételi ponthatár évről évre nő. A Kar informatikusképzése kiemelkedő helyen szerepel a nemzetközi és hazai felsőoktatási rangsorokban. A programtervező informatikus képzésen választható szakirányok: szoftverfejlesztő, szoftvertervező, szoftvermérnök, modellező.

Ha Te is érdeklődsz a programozó informatikus pálya iránt, nézd meg a Felvételizőknek szóló információs oldalunkat!