MiniMérnök Tábor

2024.03.02.
MiniMérnök Tábor

Az ELTE IK Savaria Műszaki Intézetben 2022-ben hoztuk létre a Kids University programot, melynek keretében a 2022-es év tavaszi időszakában több száz általános iskolás diákot láttunk vendégül. A programokon a diákok 10-12 fős csoportokban laborlátogatásokon vehettek részt. Megismerkedtek a CAD/CAM laborunkkal, anyagvizsgálatot végezhettek a mikroszkóp laborban, a projektlaborban megnézhették a működésben lévő 3D nyomtatót, VR szemüveget, illetve betekinthettek a gyártástechnológiai laborba, ahol bemutattuk számukra a vízvágást és a hegesztőlaborunkat.

A nagy érdeklődésre tekintettel tovább gondoltuk ezt a programot. A beiskolázási kampányunk első lépcsőfoka az általános iskolák lettek, ezért megalapítottuk a MiniMérnök napközis tábort, amelyet 5-8. osztályos diákok részére hirdettünk meg, az első évben 1 hetes turnusban. A gyerekek és a szüleik is dicséretesnek tartották, hogy a nagyobb gyerekek részére tudományos tábort kínálunk, hiszen nincs másik ilyen jellegű foglalkoztató tábor Szombathelyen.

A sikeren felbuzdulva 2023. nyarán már 2 hetes turnusokat hirdettünk, 20 fő/turnus létszámmal és 2 pedagógus bevonásával. A táborban résztvevők között többen voltak, akik a 2022-es táborban is ott voltak, és elhozták magukkal a barátokat, unokatestvéreket. A létszám bővült, az érdeklődés pedig egyre nagyobb lett. Többen jelezték, hogy a 2024-es táborhoz is mindenképpen csatlakoznának.

2024-ben három hétre tervezzük a tábort, ismét 20 fő/turnus létszámmal, hogy mindenkinek legyen férőhelye, és izgalmas programokkal várunk minden érdeklődőt.

 

A program megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatja (NTP-STEM-23-0016).