Mesterséges intelligencia segíthet a melanóma ellen

2023.05.17.
Mesterséges intelligencia segíthet a melanóma ellen
A nyár közeledtével, a napsütötte órák számának növekedésével érdemes fokozott figyelmet fordítani bőrünk védelmére, ebben nyújt segítséget az ELTE és a Semmelweis Egyetem kutatóinak közreműködésével kifejlesztett, mesterséges intelligenciát használó Emdee Skin applikáció.

A május az egész világon a melanóma elleni küzdelem hónapja. A melanóma a bőrrák egyik veszélyes fajtája, azonban könnyen gyógyítható, ha időben diagnosztizálják és kezelik. Hazánkban tíz év alatt másfélszeresére nőtt a melanómás esetek száma, amelyből évente jelenleg több mint 2300-at regisztrálnak. 

Az ingyenesen letölthető Androidos alkalmazásban a felhasználó saját bőrelváltozását lefotózva és beküldve kérhet diagnózist: az app 16 féle bőrelváltozást (melanóma, szemölcs, anyajegy) képes felismerni, osztályozni, és az eredmények alapján javaslatot is tesz a felhasználónak arra, hogy bőrelváltozásával szükséges-e dermatológus szakemberhez fordulnia. Az applikáció nemcsak a pácienseknek, de a bőrgyógyászoknak is segítséget jelent, a korai diagnosztikával ugyanis számos súlyos eset és a vele járó műtét is elkerülhetővé válik. 

2020-as megjelenése óta az Emdee Skin több mint 21 ezer beküldött fotót elemzett, ezek közül 866 melanómát és 1092 basaliomát azonosított.

Bár a mesterséges intelligencia gyakran már az orvosoknál is jobb eredményeket produkál a diagnosztikában, az eredmények még mindig nem 100 százalékos pontosságúak. A fenti adatokból a fals pozitív eseteket levonva az alkalmazás 810 valós melanómát és 916 valós basaliómát azonosított.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető a Google Play áruházból.

Hogyan segíthet a mesterséges intelligencia a melanóma hatékony kezelésében? A Jazzy Rádió, Business Class műsor vendége Ulbert Attila, az ELTE Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszék volt tudományos munkatársa.

https://jazzy.hu/adasok/ai-es-melanoma-ulbert-attila-elte-informatikai-kar-ai-tanszek-volt-munkatars