Még mindig az ELTE az élen

2019.11.27.
Még mindig az ELTE az élen
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is megőrizte vezető pozícióját a HVG legfrissebb, 2020-as felsőoktatási rangsora alapján: az intézmény, javítva tavalyi eredményén, újra az oktatói és a hallgatói kiválóság lista élén végzett. 

Az oktatói kiválósági mutatók szerint továbbra is az ELTE-n dolgozik a legtöbb tudományos fokozattal rendelkező oktató, az MTA-címek aránya alapján pedig több mint 9,24 %-kal a 2. helyen áll az intézmény a tudományegyetemek között. A hallgatói kiválósági összesített listáról kiderül: az ELTE-re érkezett a legtöbb elsőhelyes jelentkezés (8148), valamint a legtöbb, középiskolai versenyen helyezett felvételiző (263 fő) is egyetemünket választotta, amely ebben a kategóriában is az élen áll. Az összesített kari rangsor hallgatói kiválósági mutatói alapján a Bölcsészettudományi Kar a harmadik, az Állam- és Jogtudományi Kar a negyedik, az Informatikai Kar a hetedik, a Pedagógiai és Pszichológiai Kar a nyolcadik helyen áll. A karok oktatói kiválóságát vizsgáló alrangsorban a Természettudományi Kar áll az élen, ahol a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma 94%, az akadémikusok aránya pedig 21%.Országosan az ELTE hét kara – az ÁJK, a BTK, az IK, a PPK, a GTI, a TáTKés a BGGyK tudta 400 pont felett tartani a felvettek pontátlagát.

Az intézményi összesített rangsor összeállításakor figyelembe vették a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők számát, a felvettek pontátlagát, a B2-es vagy C1-es nyelvvizsgával felvett hallgatók átlagát, a középiskolai tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért elsőévesek számát, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók számát és arányát, az egy – tudományos fokozattal rendelkező – oktatóra jutó nappali tagozatos hallgatók számát, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók arányát. Változás, hogy az oktatói alrangsorokban finomhangolást végeztek, módosították a súlyozást: az egy tudományos fokozatot szerzett oktatóra jutó hallgatók számát a korábbi 50 százalékos súlytól eltérően idén azonos mértékben vették figyelembe az ilyen oktatók teljes tanári létszámon belüli arányával és az MTA-doktori címet szerzett oktatók arányával.

Rang Intézmény Oktatói kiválóság (rang) Hallgatói kiválóság (rang)
1. Eötvös Loránd Tudományegyetem ELTE) 1. 1.
2. Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 2. 5.
3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) 7. 2.
4. Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) 6. 6.
5. Debreceni Egyetem (DE) 4. 9.
5. Semmelweis Egyetem (SE) 9. 4.
7. Pécsi Tudományegyetem (PTE) 4. 10.
8. Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) 15. 2.
9. Pannon Egyetem (PE) 3. 16.
10. Károli Gáspár Református Egyetem (KRE) 10. 12.
10. Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) 16. 6.

A karok országos rangsorát az ELTE Bölcsészettudományi Kara vezeti, holtversenyben a Semmelweis Egyetem orvostudományi karával, az ELTE Természettudományi Kara pedig mögöttük a dobogó harmadik helyén áll. A 153 rangsorolt karból az első 25-ben szerepel még a Pedagógiai és Pszichológiai Kar (16.), az Állam- és Jogtudományi Kar (20.) és az Informatikai Kar (25.) is.

Az informatikai képzésterületen az ELTE Informatikai Kar a második helyen áll a hallgatók kiválósága alapján. A felvettek pontátlaga 411,5 pont volt. Egyetemünk képzésénél a harmadik legmagasabb a nyelvvizsgával felvettek aránya (90,38%) és második a középiskolai versenyen helyezettek száma.

Forrás