Magyarország legsokoldalúbb informatikusa: Borbély Zsófia

2018.12.10.
Magyarország legsokoldalúbb informatikusa: Borbély Zsófia

„…mindig öröm egy érdekes összefüggést észrevenni”

Borbély Zsófia nyerte el a Magyarország legsokoldalúbb informatikusa címet. Az IK Informatika Doktori Iskola doktorandusza elmondta mért volt különleges kihívás a részvétel és hogy mi az a kutatási terület ami jelenleg legjobban foglalkoztatja.

24 kategóriában 2600-an versenyeztek 10 héten át a II. Országos IT megmérettetésen. Borbély Zsófia, “Magyarország legsokoldalúbb informatikusa” nyolc kategóriában volt az első tízben, és 3 kategóriát (Tesztautomatizálás, Java Innovation és a Python) megnyert. Övé lett a „Legkiválóbb Női Versenyző” cím is. Zsófia informatikus családba született, egyértelmű volt számára a pályaválasztás.

A versenyzők belekóstoltak egy új gyártósor egyik robotjának tervezésébe, chatbotot fejlesztettek, megmutatták, hogy képesek komplett, adattárház-alapú rendszerek megtervezésére és elkészítésére, a JavaScript guruk pedig egy fiktív bank internetbankjának fejlesztésére is vállalkoztak.

„Általában olyan jellegű feladatokkal szeretek foglalkozni, amelyek több területet is érintenek, mindig öröm egy érdekes összefüggést észrevenni. A jövőben hasonló terveim vannak: valamilyen kreatív munkát végezni, ahol mindig kicsit más jellegű kihívásokkal kell szembenézni- mondta Borbély Zsófia.

Doktorandusz hallgatónk, aki közösségi hálózatok modellezésével foglalkozik Csuhaj Varjú Erzsébet témavezetésével, így foglalta össze kutatását:

„Azt a napjainkban egyre fontosabb kérdést vizsgáljuk, amelyre "filter bubble" néven hivatkoznak: az emberek hajlamosak csak azokat a hírforrásokat követni, amelyek üzenetével egyetértenek. Ezt nagyban segíti, hogy az egyes közösségi oldalak vagy akár kereső oldalak csak az olvasottakhoz hasonló tartalmakat ajánlanak, azaz amitől azt várják, hogy rákattintunk, megosztjuk. Így viszont nem hallunk a miénktől ellenkező véleményekről, nem kérdőjelezzük meg a világról alkotott képünket. A modellezés célja az, hogy elemezzük, hogyan alakulnak ki ezek a "buborékok".

A II. Országos IT Megmérettetést szervező IThon.info csapata azért indította el a kezdeményezést, hogy bemutassa, milyen sokszínű ez a szakma, kedvet csináljon hozzá másoknak is, valamint megkeresse és példaként állítsa azokat a szakembereket, akiknek fontos a folyamatos fejlődés és akik mindig a legjobbat akarják kihozni magukból.

Borbély Zsófia, aki határozottan menetelt a 10 hét során a győzelem felé, elmondta azt is, hogy egy-egy verseny mennyi fejlődési lehetőséget hordoz a résztvevők számára:

„A verseny egy nagyon jó lehetőség volt arra, hogy több olyan technológiával is megismerkedjek, amelyekkel a kutatás vagy munka során még nem találkoztam. Mindenkinek javaslom, hogy ha lehetősége van rá, akkor vegyen részt minél több megmérettetésen, próbálja ki magát, nézzen utána az egyes témaköröknek, még akkor is, ha az adott területen nem érzi magát teljesen kompetensnek, hiszen mindig érdemes valami újat tanulni.”

Hallgatónknak szívből gratulálunk a sikerhez!