Magyar nyertes a 2023-as ICA Térképrajz-versenyen

2023.08.28.
Magyar nyertes a 2023-as ICA Térképrajz-versenyen

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (ICA) Magyar Nemzeti Bizottsága, a Magyar Földrajzi Társaság és az ELTE Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet idén is meghirdette a 2023-as ICA Térképrajz pályázatot.

A Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association, ICA) 1993 óta kétévente megszervezi ezt a versenyt. Magyarország mind a tizennyolc korábban megtartott nemzetközi versenyen képviseltette magát és több magyar térképrajz díjat is kapott.  A 2023-as verseny témája: “Térkép a jövőről” volt. A gyerekek egyénileg vagy maximum három fős csoportokban küldhették be a munkáikat. A beküldött munkákat négy korcsoportban bírálta a zsűri: 6 évesnél fiatalabb, 6–8 éves, 9–12 éves és 13–15 éves. 

A benevezett térképrajzokat több szempont figyelembevételével elemezte a zsűri (szerző életkora, grafikai kivitelezés, térképkészítés, ábrázolt üzenet stb). Nem volt egyszerű feladat, mert nagyon sok magas minőségű munka érkezett. A zsűri kiválasztotta azt a 6 darab térképrajzot, melyek Magyarországot képviselték a nemzetközi döntőben és részt vettek a nemzetközi Barbara Petchenik Kiállításon, amit 2023. augusztus 13 és 18 között szerveztek meg Fokvárosban (Dél-Afrikában) a Nemzetközi Térképészeti Társulás (International Cartographic Association, ICA) 31. Nemzetközi Konferenciája keretében. A kiállításon a résztvevő országok összesen 176 darab térképrajzot állítottak ki.

A hivatalos eredményhirdetés a konferencia záróceremónia keretében történt augusztus 18-án.  A szavazás eredménye alapján jelentős magyar siker is született: Emmert Olivér 11 éves, mohácsi diák munkája első helyezést ért el a 9-12 éves korcsoportban. Térképrajzának címe "Én így képzelem...", felkészítő tanára Bosnyák Mihály (Alexandra Kiadó) volt. Olivér nagy előnnyel szerezte meg az első helyet. A 9-12 éves korcsoportban a második helyezett egy kanadai munka lett, míg a harmadik helyet egy indiai munka érdemelte ki.

Emmert Olivér a Nemzetközi Térképészeti Társulás által kiállított oklevelet kapja, amit a szervezet elnöke, TImothy Trainor (USA) és főtitkára, Thomas Schultz (Svájc) írt alá.

Gratulálunk!