Magyar mérnökök fejlesztik a jövő önjáró autóit

2019.11.22.
Magyar mérnökök fejlesztik a jövő önjáró autóit

Magyarországon van a Bosch legnagyobb kutatás-fejlesztési központja, már több mint kétezer magyar mérnök kutatja, fejleszti és  teszteli az új technológiát. 

A Bosch nevét sokan kizárólag a háztartási gépekkel kötik össze, kevesen tudják, hogy aktívan részt vesz az autós fejlesztésekben is, melyek B2B rendszerben készülnek. Azaz a kész termékeket olyan autógyártók veszik meg különböző együttműködések révén, mint például a Tesla, az Audi vagy a BMW.  Különböző gyártó, közép- és felsőkategóriás autóira terveznek saját fejlesztéseket, úgy mint:

  • Tesla: önvezetés, level 3
  • Mercedes B-class: parkoló asszisztens és HomeZone
  • VW Passat: automatikus gyalogos észlelés és vészfékezés
  • Suzuki S-Cross: automatikus vészfékezés
  • BMW 7: Surround View kamerarendszer (360°)
  • Seat Leon: táblafelismerő rendszer
  • Fiat 500e: elektromos autó
  • Audi Q5: elektromos autó

Az önvezető autók bevezetéséhez nem elég csupán egy biztonságosan és megbizhatóan működő járművet létrehozni, emellett szükség van képzésekre, szakemberekre és jogi szabályozásra. Az előbbit pótolja többek között az ELTE Informatikai Kar autonomrendszer-informatikus mesterképzése. Illetve az önvezető autózás terén létrejött együttműködés keretében a RECAR, mely az Autonóm Járművek Kutatóközpontja az ELTE, a BME, az MTA SZTAKI, illetve Knorr-Bremse és a Bosch összefogásával alakult meg. Azóta több egyetem és iparvállalat is csatlakozott az együttműködéshez. A RECAR a szakemberek utánpótlásának képzésében is szerepet vállal, hogy Magyarország a tesztpálya révén a hálózatba kapcsolt és autonóm járműfejlesztés kutató-fejlesztő intézeteinek bázisává is váljon.

Önvezető autók szintjei

0 – Drivers only – csak sofőrrel

1 – Assisted – asszisztenssel támogatott (pl sávtartás, parkolás, tempomat)

2 – Partly automated – részben automatizált

3 – Highly automated – magas szinten automatizált

4 – Automated – automatizált

5 – Driverless – sofőr nélküli

A november 26-i Nyílt Napunkon a Robert Bosch Kft. jóvoltából közelebbről is megtekinthető a Robert Bosch Kft. jóvoltából egy Volkswagen Passat Variant GTE TSI Plug-In-Hybrid modell, mely fel van szerelve különböző érzékelőkkel. 

Forrás