Lányok a geoinformatikában

Lányok a geoinformatikában

„Lányok a geoinformatikában” címmel a tavaszi félévben roadshow-t indít magyarországi iskolákba az IK Térképtudományi és Geoinformatikai Intézete. Ennek keretében játékos és érdekes programokkal szeretnénk 7. osztályos és annál magasabb évfolyamokra járó általános és középiskolás lányokkal megismertetni a geoinformatikát, a GPS-es adatrögzítést, valamint a drónkezelés alapjait. A 2-3 órás foglalkozásokhoz a szükséges eszközöket a STEMStation@ELTE STEMPont pályázat biztosítja.

A program első részében a diákok megismerkednek a GPS-es helymeghatározás alapjaival, majd ezeket az alapokat felhasználva játékos pontkereső feladatban vesznek részt. Az általunk biztosított mobiltelefonok GPS-e segítségével különböző helyszíneket keresnek fel koordináták alapján, ahol az adott helyszínekhez kapcsolódó kérdésekre kell válaszolniuk.

A folytatásban a drónos távérzékelésről, ennek eszközeiről, szenzorairól és felhasználási módjaikról szereznek ismereteket, betekintést kapnak a drónos felvételek felhasználási lehetőségeibe, illetve a 3D modellek világába is. Lehetőséget biztosítunk, hogy kisméretű tanulódrónokkal maguk is kipróbálják a drónkezelést szakképzett kollégáink felügyelete mellett.

A foglalkozásokat egy kétfordulós verseny zárja le az előadások témájában, melyre a helyszíni programokon résztvevő diákok jelentkezhetnek. Az iskolai programmal egyidőben lezajló első fordulót követően a döntőbe a legjobb eredményt elérő diákok jutnak be. A második fordulót várhatóan júniusban rendezzük, aminek az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Intézet ad otthon Budapesten. A verseny nyerteseinek értékes tárgynyereményekkel készülünk.

Kérdések és jelentkezés: tegei.rekrutacio@inf.elte.hu

 

A program megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatja (NTP-STEM-23-0016).