Lányok a geoinformatikában záróverseny

2024.06.28.
Lányok a geoinformatikában záróverseny

2024. június 14-én került sor az ELTE IK Térképtudományi és Geoinformatikai Intézete által szervezett "Lányok a geoinformatikában" című országos roadshow záróversenyére. A kitelepülések során kollégáink 19 általános és középiskolában népszerűsítették a Karon is elérhető térinformatikai-térképtudományi képzési palettát játékos, interaktív pontgyűjtő programokon keresztül. Az országos versenyen a 25 legmagasabb pontszámot elért lány vett részt tíz különböző iskolából.

A versenyfeladatok lebonyolítására Dr. Kozsik Tamás dékán és Dr. Pődör Andrea fővédnök bátorítása és a megnyitó után került sor. A roadshow-alkalmakhoz hasonlóan három feladat várt a résztvevőkre, melyeket 3 csoportra bontva, forgószínpad-szerűen teljesítettek. A térképolvasási kvíz során alapvető tájékozódási és térképolvasási ismereteikről adtak számot a diákok egy hagyományos, papíralapú, de színes, és alkalmazott tudást mérő feladatlap segítségével. A GPS pontkeresős feladat során a kampusz területén elrejtett tájfutóbójákon helyeztünk el QR-kódokat, melyeket beolvasva a tereppel és a megjelölt objektummal kapcsolatos értelmező kérdések várták a résztvevőket. A feladathoz Karunk biztosította a pályázat keretén belül beszerzett okostelefonokat, amikbe rögzítettük a keresendő pontok helyzetét, így ezt tudták használni navigációhoz. A drónos ügyességi pályát az ELTE Lágymányosi Campus Gömb Aulájában alakítottuk ki. A beszerzett tanulódrónokkal különböző akadályok alatt-felett-körül végeztek alapvető drónkezelési feladatokat a diákok. A kísérőkről sem feledkeztünk el, verseny ideje alatt az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumában (https://muzeum.elte.hu/) kaptak érdekes, élményekkel teli bemutatót.

A három részfeladat értékelésében szakmai partnereink (Navicom-Plusz Bt. és HM Zrínyi Nonprofit Kft.), valamint Dr. Pődör Andrea fővédnök segédkezett. A díjazottaknak és a többi diáknak számos nyereményt ajánlottak fel szakmai partnereink: Envirosense Hungary Kft., HungaroControl Zrt., Zrínyi Kiadó, Navicom-Plusz Bt., Cartographia Kft., Magyar Földrajzi Múzeum, Clipperton Kiadó, Szarvas Térképek.

A verseny dobogósai:

3. helyezett: Paár Petra (Őriszentpéteri Általános Iskola)

2. helyezett: Janovicz Réka (Tamási Áron Általános Iskola, Pétervására)

1. helyezett: Keresztényi Orsolya (Fabriczius József Általános Iskola, Veresegyház)

A roadshow és záróverseny weboldala itt érhető el: https://terkep.elte.hu/content/stempont-komplex-pa-lyaorienta-cio-s-e-s-tehetse-ggondozo-program.t.39546

 

 

A program megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatta (NTP-STEM-23-0016).

               

Lányok a geoinformatikában záróverseny 2024.06.14.

Lányok a geoinformatikában záróverseny 2024.06.14.

0

/

0

0

/

0