Kutatók Éjszakája az Informatikai Karon

Kutatók Éjszakája az Informatikai Karon
09/24

2021. szeptember 24. 15:00 - 22:00

ELTE IK, 1117 Budapest, Pázmány Péter stny. 1/C.

09/24

2021. szeptember 24. 15:00 - 22:00

ELTE IK, 1117 Budapest, Pázmány Péter stny. 1/C.


Az Európa-szerte megrendezett Kutatók Éjszakája hagyományosan minden év szeptember utolsó péntekén várja a tudomány iránt érdeklődőket. Egyetemünk idén is csatlakozik az eseménysorozathoz, szórakoztató, inspiráló előadásokon, játékos programokon keresztül minden korosztály megismerkedhet az informatikai terület számos új eredményével. 

Az ELTE Járványügyi Operatív Koordináló Testületének hatályos rendelkezése, illetve a 484/2020. Korm. rend 6/C.§ értelmében a rendezvény orrot és szájat elfedő maszkban, védettségi igazolvány bemutatása után látogatható. Védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt lévő tizennyolc év alatti személyek védettségi igazolvány nélkül látogathatják a rendezvényt. A védettségi igazolványt az épületek bejáratainál ellenőrzik.

A Kutatók Éjszakáján többek között készíthetsz saját földgömböt, kipróbálhatod a retró videójátékokat, bepillantást nyerhetsz a 3D modellezésbe, megtudhatod, miért fontos az informatika a hústermelésben, fény derül a mesterséges intelligencia és a bőr kapcsolatára, ízelítőt kaphatsz az érdekes adatbázisokról. Ugye milyen izgalmasan hangzik? Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2021. szeptember 24-én, pénteken! A látogatók számára minden program ingyenes. 

PROGRAMJAINK

Készíts saját földgömböt 

Az érdeklődők kis (12cm-es) polisztirol golyókra ragasztják fel az erre a célra nyomtatott földgömbtérkép-szegmenseket. Az elkészült gömböket aztán haza is vihetik. A helyszínen minden alapanyag és eszköz rendelkezésre áll, de (főleg kisgyerekeknek) célszerű lehet saját, kézre álló ollót hozni. 

Előadó: Gede Mátyás, Ungvári Zsuzsanna

Plakát

 • Időpont: 15:00 - 16:15 

 • Időpont: 16:30 - 17:45 

 • Időpont: 18:00 - 19:15 

 • Időpont: 19:30 - 20:45

Regisztráció köteles

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A (Északi tömb), 7. emelet 7.87  

3D modellezés 

Az előadás során bemutatásra kerülnek különböző 3D-s projektek/modellek Tinkercad és Homestyler segítségével, amiknek a felhasználási lehetőségeiről is szó esik. Majd közösen gyűjtünk ötleteket további megvalósítandó projektekre, az előadó segítséget nyújt a programokban való eligazodásban, modellezés elkezdéséhez. 

Előadó: Agócs Noémi

Plakát

 • Időpont: 17:00 – 17:20  

 • Időpont: 17:30 – 17:50  

 • Időpont: 18:00 – 18:20 

Regisztráció köteles

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/c (déli épület) 3. emelet 3.105 

Hol vannak az állataim? – avagy sertésetológia a farmon

Miért fontos a szabadban tartott mangalicák nyomonkövetése a legelőn? Miért érdemes figyelni a viselkedésüket? Miért fontos, hogy a kacsák súlyát megbecsülhessük súlymérés nélkül? Hogyan gyűjthetünk adatot a kacsák viselkedéséről? Mire figyeljünk az adatgyűjtés során? Hogyan lehet sikeres kísérletet beállítani? Ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni az előadó. 

Előadó: Angyalné Dr. Alexy Márta

 • Időpont: 17:00 - 17.45 

Plakát

Regisztráció köteles

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/c, 0.820

Bőrrák felismerése mesterséges intelligencia segítségével 

A mesterséges intelligencia az utóbbi évtizedben hatalmas fejlődésen ment keresztül,  elérhetővé vált például képfelismerési feladatokban humán közeli teljesítmény elérése. Az előadásban áttekintjük a gépi képfelismerési algoritmusokat, és hogy ezek mennyire sikeresek bőrelváltozások fényképeinek osztályozásában, elsősorban a legveszélyesebb bőrrák, a melanoma felismerésében. Az eredmények fontos lépést jelentenek az automatizált előszűrés és a távdiagnosztika felé. 

Előadó: Somfai Ellák

Plakát

 • Időpont: 17:30 - 18:00 

Regisztráció köteles

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/c, 0.220 

A legegyszerűbb programozási nyelv 

Az előadásban először formális nyelvekre nézünk példákat, majd megismerjük a Moses Schönfinkel által leírt kombinátor nyelvet, melyben tetszőleges algoritmus leírható. Az előadás megértéséhez papírra és írószerre lesz szükség. 

Előadó: Kaposi Ambrus

Plakát

 • Időpont: 19:00-20:00 

Regisztráció köteles

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/c (déli épület), fszt 0.804 

Videojátékok régen és most - kultikus gépek és bajnokok. Játékos délután a Neumann Társasággal 

A Neumann Társaság kipróbálható, retro videójátékokkal, a videójátékok történetéről és jelenéről szóló előadásokkal és más érdekességekkel várja az érdeklődőket. A kipróbálható, régi számítógépeket múzeumi állandó kiállításunkból (NJSZT Informatikatörténeti Kiállítása, Szent-Györgyi Albert Agora, Szeged, ajovomultja.hu ) hozzuk el - és egész idő alatt üzemelnek. 

Időpontok, előadók: 

 • 17:00 - 18:00 Képes Gábor: Retró E-sport: Kalandozások a videójátékok történetében

 • 18:00 – 19:00 Juhász Gergő: Az e-sport jelene és jövője 

 • 19:00 – 20:00 Képes Gábor: Retró E-sport: Kalandozások a videójátékok történetében

Plakát

Regisztráció köteles

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/c (déli épület), IK Kari Könyvtár, 1.emelet 1.835

Az elrontott kék négyzet

Nőgyógyász vagy fogorvos, majdnem ugyanaz, mert mindkettő orvos, nem? Az informatikus is mindenhez ért, ami informatika?  A biztonsági szakember is? Miből állhat egy információbiztonsággal foglalkozó szakember munkája, hányféle irányban lehet fejlődni, és melyek a közös elvek, melyek mentén egyetértés van a világ bármely pontján a szakemberek között. Kiből lesz jó szakember, kiből lehet jó hacker, és már az is jó alapot ad, hogy valaki magyarként indul a szakmában?

Előadó: Kincses Zoltán

Plakát

 • Időpont: 20:00-21:00 

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/c (déli épület), fszt  0.821

Érdekes numerikus matematikai alkalmazások - ÉLŐ ONLINE 

Nyerj betekintést a digitális jelfeldolgozásba és ismerd meg az optimalizáció fogalmát! Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Numerikus Analízis Tanszéken zajló kutatásokba, tudományos munkákba, valamint az oktatásban is használatos szemléltető eszközökbe. Bemutatunk néhány látványosabb alkalmazási területet, elkészült szoftvereket többek között komplex függvényekkel, hangok és felületek feldolgozásával, orvosi diagnosztikai felvételek elemzésével kapcsolatban. 

Előadók: Dr. Lócsi Levente Fábián Gábor, Dózsa Tamás Gábor

 • Időpont: 17:00 - 17:30 

 • Időpont: 17:30 - 18:00 

 • Időpont: 18:00 - 18:30 

 • Időpont: 18:30 - 19:00 

Plakát

Helyszín: Csak online, bármikor megtekinthető

►Csatlakozási link:  http://tiny.cc/KutEj2021-ENMA

Érdekes adatbázisok - ONLINE VIDEÓ 

Az előadás az adatbázisokhoz köthető alapvető fogalmak rövid ismertetésével kezdődik. A hagyományos adatbázisok egyszerűbb adattípusai (szám, karakterlánc, dátum stb.) mellett - amelyek általában elegendők a tárolandó információk nagy részére - növekvő igény van bonyolultabb szerkezetű vagy különlegesebb adatok tárolására, kezelésére is. Az utóbbiak közé tartoznak pl. a földrajzi helyhez köthető (térinformatikai) adatok, a pontfelhők és a DNS (bioinformatikai) szekvenciák. Az előadás egy kis ízelítőt ad arról, hogy a mai adatbázis-kezelő rendszerek hogyan tudják támogatni az említett, különleges adatokra épülő alkalmazásokat. 

Előadó: Szalai-Gindl János

Plakát

► Csatlakozási link:  https://youtu.be/Zr-LxZ8rBZs

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a rendezvényen fotók és videófelvételek készülhetnek, melyeket az ELTE nyilvános felületein használ fel a rendezvényekről szóló beszámolókban.