Környezeti jelenségek modellezése micro:bittel

2024.02.15.
Környezeti jelenségek modellezése micro:bittel

Oktatási élménycsomagokat kínálunk iskoláknak a diákok természettudományi kompetenciáinak fejlesztésére az STEMStation@ELTE STEMPont pályázat keretében.

Az iskolák három oktatási élménycsomag közül választhatnak. Ezek a természettudományok különböző szegmenseihez köthető témakörök feldolgozását valósítják meg a learning by doing elv mentén, miközben a diákok saját modelleszközöket készítenek. A módszer segítségével a néhol absztrakt témaköröket hozzájuk közelebb álló, hétköznapi példák bemutatásán keresztül magyarázzuk el nekik. Az élménycsomagok révén fejlődnek a diákok természettudományi kompetenciái, valamint matematikai és programozói készségei.

  • A 7-8-9. osztályosoknak ajánlott Hűséges társunk a Hold című programban bemutatjuk a Hold ciklusváltozásait, ismertetjük élettani és földrajzi hatásait, valamint holdciklus animációt valósítunk meg micro:bit segítségével.
  • Tűz van! című általános iskolásoknak szóló programunk során tűzvédelmi alapismereteket adunk át, majd a diákok egy saját tűzjelző készüléket valósítanak meg.
  • 7. osztálytól kezdve bárkinek ajánljuk Adatok a külvilágból című foglalkozásunkat, melynek során szenzorok által mért adatokat kell kiértékelni számítógépen. Ennek során a résztvevők ismereteket szereznek a légkör felmelegedéséről és annak befolyásoló tényezőiről, valamint elsajátítják, hogyan lehet összekapcsolni a micro:bit-et az Excel programmal.

 

A program megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatja (NTP-STEM-23-0016).