Világdöntőben az ELTE programozói

2024.04.18.
Világdöntőben az ELTE programozói
Bronzérmet szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Karának csapata az International Collegiate Programming Contest (ICPC) 2024-es európai döntőjében. A csapat meghívást kapott a a legrangosabb nemzetközi programozó csapatverseny világdöntőjébe, ahol először képviselhetik Magyarországot.

Az International Collegiate Programming Contest (ICPC) verseny európai döntőjét, az ICPC European Championship 2024 versenyt március 22. és 24. között rendezték Prágában. A versenyen négy európai régió legjobb 52 csapata mérte össze tudását, többek közt az Eötvös Loránd Tudományegyetem közép-európai régióból kvalifikált csapata.

A megmérettetésen az ELTE csapata kimagasló eredményt elérve, számos neves nyugat-európai egyetem csapatát, többek közt a Cambridge-i és Oxfordi Egyetemet is megelőzve bronzérmet szerzett. A csapat tagjai Gyimesi Péter, Noszály Áron és Varga Péter, felkészítőik Dr. Németh Zsolt és Nikházy László voltak.

A verseny részletes eredményei elérhetőek itt https://www.domjudge.org/scoreboard/euc2024/

Ezzel az eredménnyel a csapat meghívást kapott a verseny világdöntőjébe, ahol a verseny történetében elsőként képviselhetik Magyarországot. A döntőt 2024. szeptemberében rendezik Kazahsztánban.

Az ICPC az egyetemi hallgatóknak szóló legrangosabb nemzetközi programozó csapatverseny. A hallgatóknak 5 óra áll rendelkezésére megoldani a lehető legtöbb feladatot 10-15 feladatos feladatsorból. Ehhez mindössze egyetlen számítógép áll a rendelkezésükre, így az algoritmikus problémamegoldás és a pontos implementáció mellett fontos szerepet játszik a versenyen a kommunikáció, erőforrásmegosztás és csapatmunka is.

Az ELTE részvételét az ICPC versenyeken a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség program NTP-NTMV-23 pályázata támogatta.