Kalmár-díjat kapott Prof. Dr. Horváth Zoltán

2019.11.28.
Kalmár-díjat kapott Prof. Dr. Horváth Zoltán

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság  2019. novemberi 27-én Kalmár-díjjal tüntette ki Dr. Horváth Zoltánt az ELTE Informatikai Kar dékánját. 

Kalmár-díjat azok a tagok kaphatnak, akik a számítástudományban, illetve a számítástechnika alkalmazása területén értek el kimagasló eredményeket. A Társaság e kitüntetése – melyet 1979 óta adományoz – Kalmár Lászlóról, a Szegedi Tudományegyetem professzoráról, a hazai kibernetikai tudományok alapítójáról kapta a nevét.

Prof. Dr. Horváth Zoltán matematika-fizika és számítástechnika szakos tanárként végzett az életét meghatározó Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ahol egyetemi tanári kinevezését 2007-ben vette át. 2007-2010-ig az ELTE Informatikai Kar tudományos és nemzetközi kapcsolatokért felelős dékánhelyettese volt, ezt követően az ELTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettesi pozícióját töltötte be. 2012-től az Informatikai Kar dékánja. 2002-től a MTA Informatika- és Számítástudományi Bizottság tagja, 2007–2013 között a MTA közgyűlés választott doktori képviselője. A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem díszdoktora.

Prof. Dr. Horváth Zoltán az informatika minden oldalán jelentőset alkotott és alkot ma is. Tudományos tevékenysége a számítógépes nyelvalkotásban, utánpótlás-nevelésben, tudományos iskola kiépítésében is jelentős.