Jelentkezési határidő meghosszabbítva! Jelentkezz az Informatikai Kar Innovációs Laborjába!

2021.03.17.
Jelentkezési határidő meghosszabbítva! Jelentkezz az Informatikai Kar Innovációs Laborjába!
Jelentkezz március 23-ig az ELTE Informatikai Kar Innovációs Laborjába, ahol tanulmányi kreditet kapsz azért, hogy kidolgozd a saját startup ötletedet!

Az ELTE Informatikai Kar keretein belül szervezett Innovációs Labor az IK hallgatók és oktatók innovatív vállalkozási ötleteinek labor rendszerben történő kidolgozását hivatott támogatni, és ezzel párhuzamosan a hallgatók és oktatók széles értelemben vett vállalkozói készségeit és tudását fejleszteni. Az Innovációs Labor időszaka alatt egy előre meghatározott, de rugalmasan kezelt tematika mentén, heti-kétheti rendszerességgel kerül sor a labor foglalkozásokra az ELTE IK campus-án, illetve a vírushelyzet miatti lezártság ideje alatt a Kar Microsoft Teams felületén.   

Kiket várunk?
Olyan BSc-s, MSc-s vagy doktori hallgatókat, illetve egyetemi oktatókat, kutatókat:

♦ akiknek van saját kutatásaikhoz, tanulmányaikhoz kapcsolódó vállakozási vagy termékfejlesztési ötlete, (még ha ez az ötlet jelenleg kiforratlan és képlékeny is); vagy szívesen dolgoznának hallgató-/kutatótársuk vállakozási ötletén az ELTE IK Innovációs Labor keretei között

♦ akik éreznek magukban kedvet és energiát ahhoz, hogy megtanulják, mi kell ahhoz, hogy elképzeléseiket megvalósítsák, kutatási eredményeiket innovációvá alakítsák, ötleteiket a világot jobbá tevő termékekké és szolgáltatásokká fejlesszék

♦ akik vállalják, hogy a következő hét-nyolc hónapban elkötelezetten dolgoznak vállalkozási ötletük megvalósításán, és e célból részt vesznek a hetente, később két hetente egy alkalommal, péntek késő délelőtt – egyelőre online – tartott labor foglalkozáson

♦ akik nyitottak, aktívak, motiváltak, elhivatottak, szorgalmasak és önjárók.

A résztvevők felé az az elvárás, hogy saját projektjük előrehaladása, sikere iránt elkötelezetten, aktívan vegyenek részt a programban. Ez egyrészt a program 6-8 hónapja alatt a heti-kétheti foglalkozásokon való rendszeres jelenlétet, másrészt a foglalkozások között intenzív csapatmunkát, illetve egyéni feladatok (piackutatás, üzleti modellezés, „customer discovery” interjúk lefolytatása, „one-pager” és „pitch deck” készítés, blogposzt írás, szóbeli pitch-re való felkészülés, stb.) elvégzését jelenti.  A program szándékosan a lehető legnagyobb szabadságot biztosítja a résztvevőknek, hogy saját kreativitásukra, ötletességükre és „terepmunkájukra” támaszkodva találják ki és alakítsák projektjeiket. A Labor szakmai koordinátora nem tanárként, hanem mentorként igyekszik terelni és támogatni a projekteket, illetve közösséget építeni a program résztvevői között, hogy egymás projektjeire is odafigyeljenek és egymástól is tanuljanak. A program indulásakor minden résztvevő prezentálhatja saját programötleteit, amelyek közül azok indulhattak el a program keretében, amikre az ötletgazda mellett legalább két másik résztvevő leadja a voksát.  

Az Innovációs Labor elsődleges célja a résztvevők horizontjának kitágítása és a startup építés saját tapasztalatból való megismerése (vagyis – a startup világban elterjedt kifejezéssel – hogy megharapja őket a startup bogár).  Labor elsősorban egy oktatási program, így a legtöbb résztvevő odáig jut el a program végére, hogy vállalkozási ismeretekkel gazdagodva, a téma iránt affinis közösség tagjaként, és bizonyos, az élet valamennyi területén hasznos készségeit (tovább)fejlesztve folytatja korábban megkezdett egyetemi, illetve egyetemen túli karrierjét. Merjük állítani, hogy ők is jól járnak a program lelkiismeretes elvégzésével.

Minden évben vannak emellett olyan résztvevők is, akik a program elvégzését követően tovább lépdelnek a vállalkozói lét felé, és akár mérnöki tanulmányaikat vállalkozói-üzleti tanulmányokkal kombinálják a későbbiekben, akár valódi vállalkozások építésébe fognak.

Vannak Labor alumnuszok, akik továbbélő projektjükkel hackathonokon, startup hétvégéken nyertek díjakat, mások megnyerték az Egyetem Innovatív Hallgatói ötletpályázatát, illetve az Újbudai hallgatói startup pályázatot, megint mások neves nemzetközi egyetemeken, vagy az EIT Digital vegyes üzleti-mérnöki képzést adó mesteriskolájában, vagy éppen a Hungarian Startup University Program keretében folytatták az Innovációs Laborban megkezdett útjukat. Külön büszkeség a Labor szervezőinek, amikor életképes vállalkozások nőnek ki egy-egy Innovációs Laborban kezdett projektből.

Mit kínálunk?

♦ a saját („startup”) projektek megvalósításához szükséges készségek fejlesztését és ismeretek átadását

♦ valódi előrelépést a saját projekted megvalósításában – akkora előrelépést, amekkorát ugyanekkora idő alatt egyedül nem tudnál elérni

♦ a program lelkiismeretes elvégzése esetén akár 5 tanulmányi kreditet a 2021. őszi félévben

♦ az Egyetem által a szakmai gyakorlat teljesítéséhez elvárt óraszám bizonyított ledolgozása esetén a Labor keretében folytatott munka szakmai gyakorlatként való elismerését.

(Jelenleg sajnos nem áll rendelkezésünkre forrás, amiből az előző évekhez hasonlóan néhány hónapra havi ösztöndíjat is tudnánk adni a résztvevőknek, de bízunk benne, hogy a későbbiekben ezt is sikerül megoldanunk. Egyelőre azonban nem tudunk ösztöndíjat ígérni.)

Hol és meddig lehet jelentkezni?

Jelentkezni meghosszabbított határidővel 2021. március 23., kedd 18.00-ig lehet itt: http://goo.gl/forms/GNljoEIyTP.

Az első foglalkozás időpontja: 2021. március 26., péntek 10.45.

Kérdéseiteket a bmalnay@inf.elte.hu címre írt e-mailben tudjátok feltenni.