IK Nyílt nap 2.0 2019. január 31-én

2018.11.27.
IK Nyílt nap 2.0 2019. január 31-én

Az Informatikai Kar nyílt napján hallgatók, oktatók és Maya Bcmb vár minden érdeklődőt szakmai bemutatókkal és érdekes beszélgetésekkel.

A legendák és a valóság az informatikus pályával kapcsolatban. Milyen informatikus képzést érdemes választani? Hogyan kerüljek be a Google-hoz? Hogyan legyek startupper? Tényleg személyre szabott valóságban élünk? Versenytársa-e a mesterséges intelligencia a természetes intelligenciának? Ezekre és számos további kérdésre is választ kaphatsz az IK Nyílt napján január 31-én.

Regisztráció

Program


08:45 - 09:50      Regisztráció

09:00 - 10:00                Minden, ami IK

Kutatólaborok, projektek, praktikus tudnivalók, ösztöndíjlehetőségek. Minden kérdésre válaszolunk a standoknál.


Előadások

10:00 - 10:35      Bemutatkozik az ELTE Informatikai Kara                                                                   

Horváth Zoltán, dékán

10:35 - 10:55      Nem jár iskolába, mégis tanul. MI az! 

Lőrincz András, a Neurális Információfeldolgozási Csoport vezetője

10:55 - 11:15      TLDR: A Facebook szűri a hírfolyamodat, a Google pedig a keresési találataidat     

Borbély Zsófia, doktorandusz, az „Év legsokoldalúbb informatikusa” 2018-ban

11:15 - 11:35       Programozd a karrieredet: Az ELTE-ről a szoftveróriások világába és vissza                           

Horváth Gábor, doktorandusz, Apple/Microsoft exgyakornok, Google Summer of Code Mentor

11:35 - 11:45        ELTE IK Hallgatói Önkormányzat köszöntője és sorsolás

Három ELTE IK-s ajándékcsomagot sorsolunk ki a regisztrált résztvevők között                                   

Bárdosi Bence, ELTE IK HÖK elnöke


11:45 - 13:00        Minden más, ami  IK 

12:00 - 15:00      Körbevezetés a campuson (30 perc) 20 fős csoportokban, az ELTE IK HÖK vezetésével

Jelentkezzetek reggel a regiszrációs pultnál!                                                                                          

 IK HÖK

12:00 - 12:30      Műszaki menedzser szak: azoknak, akiket a technológia és a gazdaság egyaránt lázba hoz

Tóth Zsuzsanna Eszter, egyetemi docens, GTI

12:30 - 13:00        Az informatika „rocksztárjai”. Avagy kik azok az adattudósok és mi fán teremnek a konvolúciós neurális hálózatok?

Buza Krisztián, adjunktus, Adattudományi tanszék

13:00 - 14:00      Igazolások kiosztása (HÖK regisztrációs stand) 

 

 

Nem jár iskolába, mégis tanul. MI az!

A legújabb algoritmusok közelítenek a humán intelligenciához, van, ahol már le is hagyták. Szorzásban, osztásban már régóta nem versenyzünk a számítógépekkel. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos jóslatok megdöbbentőek. Mintegy 70 éve jelent meg az első jóslat, ami azt ígérte, hogy 10 év alatt utoléri a mesterséges intelligencia természetes intelligenciát. A jóslat többször is elhangzott az idők során.  A jósok között volt legalább egy Nobel díjas tudós, sok számítógéptudós, a Microsoft alapítója, sőt, még a „mesterséges intelligencia atyja” is. A jóslatok azonban nem teljesültek.

Az előadás arról szól, hogy miben tévedhettek ezek a kiváló koponyák. Mi várható tőlünk, a mesterséges intelligencia fejlesztőitől? Mit várhatunk mi a mesterséges intelligenciától? Össze lehet-e kapcsolni a mesterséges és természetes intelligenciát?

Lőrincz András, tudományos főmunkatárs, Neurális Információsfeldolgozási Kutatócsoport

Helyszín: Nagyszínpad

Időpont: 10:35

Tudj meg többet az előadóról!

Neural Information Processing Group


TLDR: A Facebook szűri a hírfolyamodat, a Google pedig a keresési találataidat

Az interneten tobzódunk a sok információban, lehetetlen követni mindent. Szerencsére a keresők és közösségi oldalak megszűrik nekünk a tartalmakat, hogy csak a számunkra releváns és érdekes dolgokkal találkozzunk. De vajon jó ez nekünk? Hogyan működnek ezek és milyen eszközökkel tudjuk hatásukat vizsgálni? Rövid betekintés a szűrőbuborékok világába.

Borbély Zsófia, doktorandusz, Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék

Helyszín: Nagyszínpad

Időpont: 10:55

Tudj meg többet az elődóról!


ELTE-ről a Szilícium-völgybe és vissza. Kutatólaborok melyek belépőt jelentenek a szoftveróriások világába

CodeChecker

A CodeChecker statikus elemzés segítségével próbál olyan potenciális hibákat felfedezni, melyeket sem a fordító, sem a tesztek nem mutattak ki. A statikus elemzés során a programot nem futtatjuk, hanem csak a forráskódot elemezzük. Felhasználóink, fejlesztő partnereink közt van a Sony, az Apple és a Google is.

A hallgatók a CodeChecker keretrendszer fejlesztése mellett elsősorban egyes ellenőrzési szabályokat definiálhatnak és implementálhatnak, de lehetőség van kutatási feladatok elvégzésére is. Remek lehetőség a C és C++ gonosz hibáinak mélyebb megismerésére.

A kontributált kódokat az Apple és Google mérnökei nézik át, visszajelzéseik alapján rengeteget lehet tanulni.

CodeCompass

Nagyméretű, sok éven át számos programozó által fejlesztett projektek esetében gyakori probléma, hogy már senki sem látja át a rendszer egészét. Márpedig akár hibajavítás, akár új funkció hozzáadása a cél, először a jelenlegi rendszer működését kell megérteni. A piacon léteznek gyors, web-alapú kereső eszközök (pl. az OpenGrok vagy hatékony elemző-kódnavigáló toolok (pl. Understand C++, esetleg kódvizualizációk (pl. SourceInsigh, de a CodeCompass mindezt egyszerre tudja, ráadásul több nyelvre is (jelenleg C, C++, Java és Python támogatott).

A CodeCompass projekt ugyancsak nyílt forráskódú. A hallgatók dolgozhatnak nyelvi parsereken (új nyelvekhez), grafikai megjelenítéseken vagy akár a web gui-ban is.

Horváth Gábor

Helyszín: Nagyszínpad

Időpont: 11:30

Tudj meg többet az előadóról!


Műszaki menedzser szak: azoknak, akiket a technológia és a gazdaság egyaránt lázba hoz

Az előadás során bemutatjuk a műszaki menedzser szakma lényegét, munkaerőpiaci lehetőségeit, és azt, hogy milyen képességek és készségek szükségesek ahhoz, hogy valaki sikeres műszaki menedzserré váljon. A szak ismertetése során kitértünk az ELTE műszaki menedzser szakjának specialitásaira és a továbbtanulás lehetőségeire is.

Dr. Tóth Zsuzsanna egyetemi docens, GTI.

Helyszín: 0.100/A.

Időpont: 12:00

Tudj meg többet az előadóról és a műszaki menedzser képzésről!


Az informatika „rocksztárjai”. Avagy kik azok az adattudósok és mi fán teremnek a konvolúciós neurális hálózatok?

Egyre többen osztják azt a nézetet, miszerint korunk legmenőbb szakmája az adattudós. Ő az az informatikus, aki az óriási adathalmazokban rejlő információkat értelmezi és prezentálja a döntéshozók számára. Az adattudomány első ránézésre nagyban különböző feladatok közös elméleti hátterét keresi, a célja olyan adatelemző eljárások tanulmányozása, fejlesztése, amelyek széles körben alkalmazhatóak. Konkrét példaként az idősorok (adott időtartamban rögzített mérési adatok) hasonlóságának számítását ismerheti meg a hallgatóság. Az idősorok elemzését alkalmazzuk pl. a beszédfelismerés, kézírásfelismerés, számítógépes látás, EKG jelek elemzése során. Kitérünk arra is, hogy lényegében ugyanezt az eljárást használják genetikai szekvenciák és szavak, mondatok összehasonlítására is.

Dr. Buza Krisztián, adjunktus, Adattudományi tanszék

Helyszín: TátK Kari Tanácsterem, 0.100/C.

Tudj meg többet az előadóról!

Időpont: 12:30


Standok programja

ELTE IK T@T Labor

Összefüggést keresel az informatika és más tudományterületek között? Szeretnél betekintést nyerni az informatika oktatás játékos világába?  Az ELTE IK T@T Laborja izgalmas és kreatív foglalkozásokkal vár, melyek segítségével felfedezheted, hogy

tudsz-e informatikusként gondolkodni;

milyen különböző eszközöket, robotokat irányítani és programozni;

milyen az ELTE Informatika Karán a tanárképzés;

milyen lehetőségeid vannak akár programozóként az oktatás világának színesebbé tételére.

Előadó: Pluhár Zsuzsa

Tanulj egy évet az ELTE-n és egy évet egy külföldi egyetemen!

Ismerkedj meg az EIT Digital európai kettős diplomás képzéssel!

Az EIT Digital mesterképzése hiánypótló program, mert egyedülálló módon ötvözi azon oktatási, kutatási és üzleti tevékenységeket, amelyek lehetővé teszik a hallgatók számára, hogy az informatikai ismeretek mellett vállalkozói készségeket is elsajátítsanak. A két éves képzés során kötelező szakmai gyakorlaton és két hetes nyári iskolán is részt vesznek a diákok. A program sikeres elvégzése esetén a hallgatók kettős diplomát és egy, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) által kiállított oklevelet kapnak.

 

Modell-vezérelt szoftverfejlesztés és a txtUML projekt

Amikor programozunk, valójában egy probléma megoldására taní­tjuk meg a számí­tógépet azáltal, hogy a saját gondolatmenetünket számára is érthető formában fejezzük ki. Az erre használható eszközök az informatika fejlődésével egyre kifinomultabbá váltak: a lassan őskorinak hangzó, fizikai lyukkártyáktól; az alapvető processzorműveleteket kezelő gépi kódon keresztül; az emberi gondolkodásmódhoz már egészen közel álló, általános célú programozási nyelvekig jutottunk el, ahova például a Java és a C++ is tartozik. Ahogy azonban a felépí­tendő rendszerek bonyolultsága növekszik, úgy lesz egyre égetőbb szükség olyan módszerekre, amelyek a meglévőknél egyszerűbbé teszik a "nagyban gondolkozást". Bemutatónkon egy ilyen programozási stí­lust, illetve ezt támogató eszközünket, a txtUML-t ismertetjük játékos formában.

A txtUML projektben 2014-es indulása óta számos hallgató és oktató dolgozott és dolgozik együtt, a közös munka gyümölcseként több szakdolgozat, diplomamunka, tudományos diákköri dolgozat és publikáció is megszületett. A nyí­lt forráskódú eszközt jelenleg is aktí­van fejlesztjük 11 fős csapatunkkal. Fontos számunkra, hogy egy szoros közösséget alkotva a csoportmunkát minél szerethetőbbé és hatékonyabbá tegyük. Legutóbb júniusban, egy új verzió kiadásának alkalmából ünnepeltünk.

Csatlakozz hozzánk, hogy bepillantást nyerj a modell-vezérelt programozás világába!

Résztvevők neve: 

Németh Dávid János doktori hallgató

Szokolai Máté mester hallgató

Jánosi Tamás mester hallgató

 

Diáktanácsadó Központ

Miben vagyok tehetséges? Hogyan tudnék hatékonyabban tanulni? Miért nem jövök ki a szüleimmel, testvéreimmel? Hogyan találhatnék párt? Miért veszítem el a motivációm tanulás közben? Hogyan vegyem a kezembe az életem? Biztosan ez a nekem való szakma? Ha Te is  feltetted már ezeket vagy hasonló kérdéseket magadnak, s megválaszolásukban szeretnél támogatást kapni, jó helyen jársz!

Az ELTE-IK Diáktanácsadó Központban pszichológusok dolgoznak, s a diáktanácsadás   minden Informatikai Karhoz tartozó hallgató számára ingyenesen elérhető szolgáltatás. Egy egyénre szabott lehetőség, ahol te vagy a középpontban, ez a hely, ami Érted működik. Az egyéni tanácsadás alatt új nézőpontokat kaphatsz ahhoz, hogy elégedettebb lehess magaddal vagy sikeresebb a tanulmányaidban. Közösen térképezzük fel azt, hogy miben fejlődhetnél leginkább, legyen szó az életvezetés (időgazdálkodás, halogatás), a magánélet (család vagy párkapcsolat) vagy akár tanulás területéről.

Különböző workshopjainkra és előadásokra is várjuk a jelentkezőket a félévek során, amiken olyan témákban tartunk ízelítőt, amely az ELTE-s hallgatókat érdekelheti.

Standuknál lehetőséged van megismerkedni velünk és a tevékenységeinkkel, tájékoztatót találsz korábbi workshopjainkról, s kérdőíveket (pl.: tanulási stílus kérdőív, kreativitás teszt, konfliktuskezelési kérdőív stb.) tölthetsz ki, melyek segíthetnek jobban megismerni önmagad!

 Előadók: Roszmusz Emőke, tanácsadó szakpszichológus; Pásztor-Nagy Anett, pszichológus

 

Tanulmányi Hivatal

A standnál a TH munkatársai készséggel válaszolnak minden kérdésre, ami a tanulmányok megkezdésével, az IK-s hallgatók mindennapjaival kapcsolatos. Ha a jelentkezés menetével, a felvételivel kapcsolatban még maradtak homályos pontok, keresd a TH standját!

Akik az érdeklődőket várják: Szever Mónika és Remler Tímea