Idén november 27-én lesz a Kutatók Éjszakája

Idén november 27-én lesz a Kutatók Éjszakája
11/27

2020. november 27.

Online

11/27

2020. november 27. -

Online


Egyetemünk idén is csatlakozik az Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozathoz, melynek célja a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítése. A járványügyi helyzetre való tekintettel a rendezvény kizárólag online formában valósul meg.

PROGRAM

► Laki Sándor: Programozható hálózati routerek, avagy amikor a hálózat vezérli a robotot

A hálózaton belüli számítások (in-network computing) egy új kutatási terület, amely az elmúlt években alakult ki a programozható hálózati routerek/switchek megjelenésével. Ezen új megközelítés lényege, hogy a hagyományosan végállomásokon (pl. szervereken) futó programok vagy azok egy része a hálózatban levő routereken/switcheken kerülnek végrehajtásra. Eszerint a számítások a hálózaton belül történnek, azokon az eszközökön, amelyeket a hálózati forgalom továbbítására is használunk.  A Kutatók Éjszakája programján ezen új paradigmát különböző ipari felhasználások segítségével fogjuk demonstrálni. Például megmutatjuk, hogyan tud a hálózat ipari robot karokat vezérelni.

 • Időpont: 

► dr. Gombos Gergő: Erőforrásmegosztás csomagszinezéssel

A COVID miatt többen kerültek karanténba, home office-ba, illetve több oktatási intézmény is online tartotta az óráját. Emiatt a hálózati terhelés megnőtt, de a szolgáltatóknak ki kell szolgálni minden igényt. Ezt úgy tudták megtenni, hogy bizonyos szolgáltatások kevesebb erőforrást kaptak. A kérdés, hogy melyikeknek adjunk sávszélességet? Az online oktatásnak, az internetes beszélgetésnek, a számítógépes játékoknak, vagy a film és videó platformoknak?

 • Időpont: 

► Mihály Albert, Pásztor-Nagy Anett: Informatikus pályakép az IK-n

Milyen készségek segítenek hozzá, hogy sikeres legyél az informatika világában? Milyen lehetőségek vannak egyetemi hallgatóként a kutatás területén? A középiskolás korosztályt megcélzó programon többek között a fenti kérdéseket járjuk körbe. A program célja interaktív formában, önismereti elemeket is felhasználva körüljárni az informatikai pályához szükséges készségeket, valamint átfogó képet nyújtani az Informatikai Kar által nyújtott informatikus képzés lehetőségeiről, a hallgatóként végezhető kutatói munkáról, valamint a jelenleg folytatott kutatásokról. Regisztráció: https://forms.gle/72KaGCGHy9U6b1nW8

 • Időpont: 

► Hajder Levente: Hogyan láthat az autó a sofőr helyett? Ismerd meg a  számítógépes látás működését!

Az előadás  során a járművekre felszerelhető érzékelőkre fókuszálunk, kiemelten foglalkozunk digitális kamerákkal és LiDAR érzékelőkkel. Bemutatjuk az alapvető érzékelők működését. Ismertetjük az egyetemen a témában kifejlesztett módszereket. Az előadás során látványos eredményekkel igazoljuk, hogy a bemutatott módszerek a gyakorlatban is jól működnek.

 • Időpont: 

► Lóczi Lajos: Polinomegyenletek megoldása

Polinomegyenletek a különféle alkalmazásokban szinte mindenhol előfordulnak, ezért ezek megoldása klasszikus és fontos probléma. Az első- és másodfokú egyenletek megoldási módszerét mindenki megtanulja, így felmerül a kérdés, mi a helyzet a harmad- és magasabb fokú egyenletek esetén. Az előadásban a magasabb fokú algebrai egyenletek megoldóképletét tekintjük át. Látni fogjuk, hogy e tisztán algebrai jellegű kérdésfelvetés meglepő módon sok egyéb matematikai részterülettel (például komplex számok, geometria, klasszikus és numerikus analízis) áll szoros kapcsolatban. 

 • Időpont: 

► Dr. Kovács Béla, Dr. Elek István:  GNSS és drónok a térképészetben

Az előadás keretein belül a résztvevők megismerkedhetnek a korszerű helymeghatározási technikák és a drónok térképészeten belül felhasználási lehetőségeiről. Továbbá rövid ízelítőt kaphatnak a "légből kapott" képek feldolgozási módszereiről is.

 • Időpont: 

► Faragó Kinga Bettina: Bemutatkozik a Mesterséges Intelligencia Tanszék

Az ELTE Informatikai Kar egyik újonnan alakult szerveződése a Mesterséges Intelligencia Tanszék. A szervezet munkatársai egy rövid videó keretében mutatják be azokat az eszközöket és szoftveres megvalósításokat, amiket az elmúlt időszakban illetve még most is használnak adatgyűjtésre, adatelemzésre. Tekintetkövető rendszerek; okos karperec; online, interaktív elemző felület;  asszisztív technológiák nyújtanak bepillantást a tanuló algoritmusok világába, az ember-központú mesterséges intelligencia, valamint a humán-számítógép interakciók témakörében. A Tanszék több másik egyetemmel és ipari partnerrel is folytat közös kutatásokat.

 • Időpont: 

Lócsi Levente: Érdekes numerikus matematikai alkalmazások

Nyerj betekintést a digitális jelfeldolgozásba és ismerd meg optimalizáció fogalmát! Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Numerikus Analízis Tanszéken zajló kutatásokba, tudományos munkákba, valamint az oktatásban is használatos szemléltető eszközökbe. Bemutatunk néhány látványosabb alkalmazási területet, elkészült szoftvereket többek között komplex függvényekkel, hangok és felületek feldolgozásával, orvosi diagnosztikai felvételek elemzésével stb. kapcsolatban.

 • Időpont: 

Török Zsolt Győző: Észak a fejünkben?

Az előadás a térképek fontosságát mutatja be a kognitív térkép, a környezet mentális reprezentációjának kérdéskörén keresztül. Röviden áttekintjük a téri viszonyítási kereteket, a téri tanulás és a téri tudás összefüggését, majd bemutatunk egy terepi tájékozódási kísérletet, amely az északi irány mutatásán keresztül enged bepillantást a téri gondolkodásra. Azt szeretnénk végül megmutatni, hogy a mindennapos térképi vizualizáció nemcsak téri tájékozódás, hanem "mentális fittness" is.  

 • Időpont: 

► Kollár László: Villamos távvezetékek jegesedése és lengései

A villamos távvezetékek légköri jegesedése és az ehhez kapcsolódó lengések igen komoly problémákat okozhatnak. Ezek következménye a jelentős anyagi kár, valamint sokan áram nélkül maradhatnak. A jelenségek vizsgálata, és módszerek kifejlesztése a lengések csillapítására jelentősen hozzájárulnak az okozott károk csökkentésére.

 • Időpont: 

► Sidor Jurij: Digitális és gyakorlati anyagvilág

Digitális és gyakorlati anyagvilág: az az előadás során megismerik az anyagok belső elrendezési világát és a korszerű anyagvizsgálati technikákat.

 • Időpont: 

► Dr. Bak Árpád: Vizuális menedzsment - Ha látom, tudom!

A vizuális menedzsment olyan eszköz, melynek bevezetésével, és használatával könnyen felismerhetővé válnak a termelési, vagy ipari, de akár a hétköznapi folyamatokban rejlő problémák, veszteségek. Segítségével pontos információk nyerhetők a folyamat állapotáról.

 • Időpont: