Habilitációs címét igazoló oklevelet vehetett át Porkoláb Zoltán Károly

2021.10.05.
Habilitációs címét igazoló oklevelet vehetett át Porkoláb Zoltán Károly
A kutatási eredmények mellett az oktatói minőséget is értékelő tudományos címet 51 fő szerezte meg az utóbbi egy évben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. Az okleveleket Darázs Lénárd, az Egyetemi Habilitációs Bizottság elnöke szeptember 30-án adta át. 

A habilitáció a PhD-fokozatot követő cím megszerzése. A felavatott habilitált doktor kimagasló szakmai teljesítménnyel és vezető oktatói alkalmassággal rendelkezik, így az egyetemen szabadon hirdethet tárgyat. A habilitáció az egyetemi tanári kinevezés feltétele, bár ma már a legtöbb magyarországi egyetemen a docensi kinevezéshez is előírják.

A habilitáció különlegességét az adja, hogy az egyetlen olyan tudományos cím, amely az oktatói minőséget is értékeli. A habilitációs eljárás során a jelöltek oktatói és előadói képességükről magyar és idegen nyelven is tanúbizonyságot tesznek, a kari és egyetemi habilitációs bizottságok publikációikat, konferencia-előadásaikat és nemzetközi kapcsolataikat is értékelik.

A pandémia miatt utoljára 2020 októberében adtak át habilitációs okleveleket. A szeptember 30-án megtartott ünnepségen jelen voltak a habilitációs eljárást folytató karok vezetői és az Egyetemi Habilitációs Bizottság elnöke, Darázs Lénárd általános rektorhelyettes.

Mint köszöntőjében Darázs Lénárd elmondta, a habilitált oktatók saját tudományterületükön kiemelkedően teljesítenek, miközben oktatóként is remekül helyt állnak. Felelősségteljes munkájukkal már eddig is bizonyítottak, várható eredményeikkel pedig még tovább növelik az Egyetem hírnevét.

Az ELTE Informatikai Karról az ünnepségen habilitációs címét igazoló oklevelet vehetett át Porkoláb Zoltán Károly.