Európai Lány Informatikai Diákolimpia felkészítő

2024.02.14.
Európai Lány Informatikai Diákolimpia felkészítő

2019-ben, a bakui Nemzetközi Informatikai Diákolimpián (IOI-n) született az ötlet, hogy – látva a lányok csekély számát – a matematikai lány olimpia mintájára adjunk teret a barátságos versengésnek a lányok között az informatika területén is. 2021-ben – a körülmények miatt online módon – megvalósult az első EGOI (https://egoi.ch/en/). A magyar csapat közös szombathelyi helyszínről vett részt a megmérettetésen, s a szabadidős programok keretében mély barátságok szövődtek. A diákolimpia nevében ott az európai szó, de a világ minden táján küzdenek a lányok bevonásával a STEM területekbe, így a résztvevők közt minden kontinens reprezentálja magát: 57 országból vesznek részt négy diákból és két csapatvezetőből álló delegációk a versenyen.

A feladatok és a verseny szabályai megegyeznek az IOI rendszerével, a nyolcnapos rendezvényen a befogadó közegben könnyebben egymásra találnak a lányok, s megszűnik az „egyedül vagyok ilyen fura” érzésük, más versenyeken is tudják támogatni egymást, és a folyamatok következtében sikeresebben tűzik ki célként a műszaki és az informatikai felsőoktatást.

A legtöbb csapat női csapatvezetővel érkezik az EGOI-ra, így az eddig nagyrészt háttérben dolgozó női munkatársak is példaképekké válhatnak, még a hagyományosan férfiközpontú országokban is.

A 2021-es svájci online verseny után 2022-ben Törökországban, majd 2023-ban Svédországban rendezett diadalokon a magyar lányok eddig 3 ezüst és 3 bronzérmet szereztek. Az idei EGOI Hollandiában lesz július végén.

A STEMStation@ELTE STEMPont projekt keretében az idei, 2024-es és a további évekre való felkészülésben segítünk diákjainknak. A Nemes Tihamér Nemzetközi Programozási Verseny és a Digitális Kultúra OKTV II-es (programozás) kategóriájában döntőbe jutott lányoknak heti rendszerességgel tartunk – a diákolimpiai syllabus-ban levő témákról – felkészítőt, ELTE IK-s programtervező informatikus lány hallgatók mentori segítségével, Erdősné Dr. Németh Ágnes adjunktus és Éles Júlia ezüstérmes diákolimpikon vezetésével. A felkészítőkön feladatokon keresztül ismerkedhetnek meg a lányok azokkal az algoritmusokkal, amik kreatív alkalmazása szükséges a versenyprogramozási feladatok megoldásához. Az elméleti összefoglalót követően a megtanult ismereteket minden alkalommal rögtön alkalmazzák is – a különböző online felületeken elérhető – feladatok megoldására. A szakkör nyílt, a csatlakozáshoz viszont középhaladó algoritmus ismeretek szükségesek.

Hosszabb távra gondolkodunk, a megfelelő felkészülés néhány évig tartó elkötelezett munkával jár, s ezzel esélyt kapnak a felkészülésre a jövő évek generációi is. Diákjaink közösen készülnek a válogatóverseny megmérettetésre és az idei olimpiára is, megismerve és segítve egymást. Összességében pedig arra szolgál a közös munka, hogy megszeressék az algoritmusok világát és megtalálják a helyüket az informatikai világban.

 

A program megvalósulását a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatja (NTP-STEM-23-0016).