ELTEfeszt 2020

ELTEfeszt 2020
11/18

2020. november 18. 15:00 - 19:00

ONLINE

11/18

2020. november 18. 15:00 - 19:00

ONLINE


Felvételi előtt állsz? Szívesen megismernéd az ELTE Informatikai Karát?  Az informatikai képzések iránt érdeklődőket izgalmas élő és rögzített előadásokkal várjuk november 18-án, szerdán! 
# ELTEIK -s leszek!

Az ELTE nyolcadik alkalommal szervezi meg pályaválasztó fesztiválját, ahol a középiskolások első kézből kaphatnak információt az egyetem képzési kínálatáról, a nemzetközi programokról, a Hallgatói Önkormányzat munkájáról vagy akár a sportlehetőségekről.

AZ ELTE INFORMATIKAI KAR PROGRAMJAI

2020. NOVEMBER 18.

Az informatika mindenkié!

Az informatika már nem arról szól, hogy valaki egy programozási nyelven programkódot ír, kódol egy PC-re. Rengeteg számítógép vesz minket körül, gyakran észre sem vesszük, és ezeken a számítógépeken mind-mind programok futnak. A számítógépes rendszereket, adatfeldolgozási módszereket, algoritmusokat, amelyeket az élet számos terültén használunk, mi, informatikusok tervezzük és készítjük el. Erről és az ELTE Informatikai Kar szerteágazó oktatási és kutatási tevékenységeiről fog szólni ez az előadás.

Előadó: Istenes Zoltán egyetemi docens
Időpont: 17:15–17:45
Link

ELŐADÁSOK (FELVÉTELRŐL)

Bemutatkozik az ELTE IK Mesterséges Intelligencia Tanszék

Az ELTE Informatikai Kar egyik újonnan alakult szerveződése a Mesterséges Intelligencia Tanszék. A szervezet munkatársai rövid videó keretében mutatják be azokat az eszközöket és szoftveres megvalósításokat, amelyeket az elmúlt időszakban, illetve még most is használnak adatgyűjtésre, adatelemzésre. Tekintetkövető rendszerek; okos karperec; online, interaktív elemző felület; asszisztív technológiák nyújtanak bepillantást a tanuló algoritmusok világába, az emberközpontú mesterséges intelligencia, valamint a humán-számítógép interakciók témakörében. A tanszék több másik egyetemmel és ipari partnerrel is folytat közös kutatásokat.

Készítették a Mesterséges Intelligencia Tanszék munkatársai (Faragó Kinga Bettina)
Narrátor: Ferencz Gyöngyvér
Link


Hogyan láthat az autó a sofőr helyett? Ismerd meg a számítógépes látás működését!

Az előadás során a járművekre felszerelhető érzékelőkre fókuszálunk, kiemelten foglalkozunk digitális kamerákkal és LiDAR érzékelőkkel. Bemutatjuk az alapvető érzékelők működését, ismertetjük az egyetemen a témában kifejlesztett módszereket. Az előadás során látványos eredményekkel igazoljuk, hogy a bemutatott módszerek a gyakorlatban is jól működnek.

Előadó: Hajder Levente tudományos főmunkatárs 
Link


Bemutatkozik az Informatikai Kar Diáktámogató Központja

Mi is az Informatikai Kar Diáktámogató Központja? Milyen szolgáltatásokat nyújt a hallgatók számára, hogyan támogatja a hallgatók sikeres egyetemi előmenetelét? Hogyan segíti az elsőéves hallgatók egyetemi integrációját? Bemutatkozónkból választ kaphatsz a fenti kérdésekre, megismerheted az ELTE-IK Diáktámogató Központjának szolgáltatásait, tevékenységeit és azok eredményeit, a hallgató számára szóló programjait és elérhetőségeit.

Előadó: Mihály Albert DTK diáktanácsadó pszichológus
Link: hamarosan!

ELŐADÁSOK (ÉLŐ KÖZVETÍTÉSEK)

A programozási nyelvek sokszínűsége

Minden programozási nyelvben meg lehet látni az emberi alkotóerő nagyságát és a szépséget (kivéve esetleg azokat a programozási nyelveket, amelyeket szándékosan csúnyának alkottak meg). A programozók közössége kevesebb nyelvet tart számon, mint ahány emberi nyelvet használnak jelenleg a Földön, de ha valaki egyszer összeszámolná azokat a programnyelveket is, amelyek hobbiprojektként vagy tudományos kutatás részeként születtek és sosem terjedtek el, lehet, hogy átbillenne a mérleg nyelve. Minden valamire való programozó életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi, hogy saját nyelvet kell létrehoznia... Ne hagyjuk, hogy elvakítsanak bennünket a programnyelv-soviniszták! Élvezzük a nyelvi sokszínűséget, és örüljünk azoknak az ötleteknek, gondolatoknak, fogalmaknak, amelyekre a különféle programozási nyelvek megtaníthatnak! Ez az előadás is ezt a célt szolgálja: először is megismerkedünk a gyorsrendezés (quicksort) algoritmussal, majd megvizsgáljuk, hogy különböző nyelvekben hogyan szokás ezt megfogalmazni.

Előadó: Kozsik Tamás egyetemi docens
Időpont: 15:30–16:00
Link


Az innovatív gondolkodást és a vállalkozói képességeket fejlesztő kurzusok az ELTE IK-n

Számos olyan kurzus indul az Informatikai Karon minden évben, ahol az innovatív gondolkodást fejlesztik és a vállalkozói szemléletformálást célozzák meg. E kurzusok módszertanába leshetünk be az előadás segítségével.

Előadó: Hegyi Barbara egyetemi adjunktus
Időpont: 15:30–16:00
Link


Informatika tanár? Miért és hogyan?
Kerekasztal-beszélgetés

Nemcsak szereted az informatikát, de szívesen meg is tanítanád a jövő generációinak? Érdekel, hogy mivel foglalkozik a jövőben egy informatikatanár? Mivel találkozol, foglalkozhatsz, ha informatikatanári képzésre jelentkezel? Milyen lehetőségeid vannak a szak elvégzése közben és utána? Vagy nem is informatikatanár lennél, de érdekel, hogy viheted majd be a képzésedbe, a tanári pályádra az informatika sokszínű világát? Látogass el "kerek internet" beszélgetésünkre!  Az ELTE IK tanárképzésében résztvevő oktatók mutatják be pár szóban kutatási területüket, beszélnek arról, miért is maradtak a pályán, miért tartják fontosnak az informatika oktatását, illetve kutatását, és miért szeretik ezt a munkát. Tanárszakos HÖK-ös segítőnkkel kötetlen beszélgetés keretében megválaszoljuk kérdéseiteket is.

Résztvevők: Bernát Péter adjunktus, Szabó Zsanett doktorandusz, Pluhár Zsuzsa tanársegéd
Időpont: 16:00–17:00
Link


Bemutatkozik a szombathelyi duális gépészmérnöki képzés

A duális képzés a hagyományos gépészmérnök BSc képzésre épül, az országosan is újszerű rendszerben hallgatóink a korszerű műszaki és informatikai ismeretek elsajátítása mellett tovább bővítik gyakorlati és elméleti tudásukat a partnervállalatoknál tematikusan szervezett szakmai gyakorlatuk során. Duális képzésünkben – a többi képzéstől eltérően – a közös tematikus gyakorlatokon a 6 nagyvállalat működését is megismerheted speciális működési rendszerünknek köszönhetően.

Előadó: Bak Árpád egyetemi docens
Időpont: 16:00–16:30
Link


Térképekkel az északi irány nyomában

Miért észak van felül a térképeken? A magyarázat a tájékozódás és a téri referenciakeret összekapcsolódása a térképi ábrázolás több évezredes történetével.  Előadásunkban érdekes és izgalmas régi térképekkel mutatjuk be, hol is van a világ közepe, és miért fontos ez a kutatási terület a mobil helymeghatározás és a virtuális világok korszakában is. Kognitív Kartográfiai Kutatócsoportunk navigációs kísérletei bizonyítják, hogy a térképi észak ma is létezik – a fejünkben lévő kognitív térképben.

Előadó: Török Zsolt Győző egyetemi docens
Időpont: 16:30–17:15
Link


Kérdezz-felelek: podcastezIK
ELTE IK Kerekasztal-beszélgetés

Interaktív live stream az ELTE IK hallgatóival és oktatóival, mely betekintést nyújt az egyetemi gólyalétbe. Tegyétek fel kérdéseiteket a képzésekkel, ösztöndíjakkal és közélettel kapcsolatban!

Időpont: 15:30–17:30
Link: hamarosan!

 

Az ELTE teljes programja