Elhunyt Jakobi Gyula

2020.09.15.
Elhunyt Jakobi Gyula

Jakobi Gyula 1931. április 30-án a Komárom-Esztergom megyei Kecskéden született. A tatai Eötvös József gimnáziumban érettségizett, és a Budapesti Tanárképző Főiskolán szerezte első diplomáját. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Kar alkalmazott matematikus szakán 1957-ben, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán 1967-ben szerzett újabb diplomát.

A tanárképző főiskola elvégzését követően első munkahelye a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Kara volt, ahol számítógépekkel és programozásuk lehetőségeivel foglalkozott. A kornak megfelelően Lengyelország fejlesztette ODRA 1013 és ODRA 1204-es gépeket és alkalmazási lehetőségüket vizsgálta. 1974-ben az egyetem által újonnan létrehozott Számítástechnikai és Ügyvitelgépesítési Önálló Osztály – SZÜO - osztályvezetői munkakörében folytatta munkáját 1980-ig. Ebben az időszakban a számítógépeken - ODRA 1204-es és R32 - alkalmazási rendszerek kifejlesztése, majd folyamatos üzemeltetése segítette a BME Gazdasági Főosztály és a felsővezetők munkáját. Nagy, országos felmérések – például pedagógus kataszter - a minisztériumok munkáját támogatta. Ezen rendszerek irányításáért volt felelős, melyek akkor egyedülállóak voltak Magyarországon.

Második, és egyben utolsó munkahelye 1980-tól az ELTE Számítóközpont tudományos főmunkatársa, osztályvezetőként irányította az ELTE Gazdasági Főosztály fő feladatainak ellátását biztosító informatikai alkalmazási rendszerek tervezését, adatbázisok létrehozását, folyamatos fejlesztését és az alkalmazások üzemeltetését, nyugdíjba vonulásáig, 1993-ig. Azt követően még tanácsadóként több évig dolgozott a Számítóközpont megszűnése után létrehozott ELTE Számítógépes Szolgálatánál, mely folytatta a Gazdasági Főosztály informatikai alkalmazási rendszereinek fejlesztését és üzemeltetését.

Munkáját mindig alázattal, teljes odaadással végezte és ezt munkatársaitól is maximálisan elvárta. Szakmai tudásáért, emberi értékeiért munkatársai tisztelték.

2020. július 22-én hunyt el. Szülőfalujában, Kecskéden, 2020. augusztus 29-én helyezték végső nyughelyére.

Személyére, mindkét egyetemen végzett kiemelkedő munkájára, a magyarországi informatikatörténet egyik úttörőjére tisztelettel emlékezünk.

Dr Kátai Imre és Marosiné Schnierer Valéria megemlékezése a volt kollégájukról.