Az ÚNKP 2020/2021-es pályázati ciklusának legjobbjai

2021.11.24.
Az ÚNKP 2020/2021-es pályázati ciklusának legjobbjai
A bírálók valamennyi kategóriában kiválasztották a 337 támogatott közül a lezárult pályázat legkiemelkedőbb kutatásait.

Az Új Nemzeti Kiválóság Program (ÚNKP) a kormány által a nemzeti felsőoktatási kiválóság támogatására alapított ösztöndíjprogram, amelynek célja a hazai kutatói utánpótlás, a tudományos pályán való elindulás, majd pályán tartás támogatása. A 2020/2021-es felhívásra csaknem 850 érvényes pályázat érkezett az ELTE-re, ebből 337 nyerte el a támogatást, ennyi ELTE-snek nyílt lehetősége egy 5, 6, 7 vagy 12 hónapos kutatási terv megvalósítására. 

Az Új Nemzeti Kiválósági Program ELTE-s ösztöndíjasai 2021. májusig nyújthattak be kutatásukról a laikusok figyelmét is felkeltő rövid hírt, videót vagy mémet az egyetem harmadik tudománykommunikációs versenyére. A pályaművek a legkülönfélébb területekről érkezve prezentálták az ELTE törekvését eredményei közérthető, élvezetes stílusú közzétételére – a győzteseket korábbi cikkünk mutatja be.

A 2020/2021-es program zárásaként az ELTE 2021. augusztus 31-én online intézményi zárókonferenciát szervezett, ezáltal lehetőséget biztosítva a nagyközönség számára is az előadásokba való betekintésre és az izgalmas, nemzetközi beágyazottsággal rendelkező, a társadalom számára is hasznos kutatási eredmények megismerésére.

A záró beszámolókat bíráló szakmai bírálóbizottságok végül kiválasztották a lezárult pályázat legkiemelkedőbb kutatásait, az ELTE Informatikai Kar eredményei alább láthatók. A kutatásokról készült videóbeszámolókat az adott címre kattintva tekinthetik meg.

A keret (alap- és mesterképzés)
Ciuciu-Kiss Jenifer Tabita (IK) Népzenei adatok adatbázisban való tárolásának és indexelésének vizsgálata
Szabó Barbara Noémi (IK) Informatika az oktatás világában – oktatás az informatika világában
   
B keret (doktori képzés)
Gyarmati Máté (Informatika Doktori Iskola) Titokmegosztások kétrészes struktúrákon (Secret sharing on bipartite structures)
   
C keret - doktorvárományos
Kiss Péter (Informatika Doktori Iskola) Szemantikus federált gépi tanulás
   
C keret - posztdoktor
Safranyik Ferenc (IK) Hatékony tartálytöltési módszer fejlesztése
   
Bolyai+
Laki Sándor (IK) Megerősítéses tanulás gyorsítása programozható hálózatokkal

 

Gratulálunk!