A Gábor Dénes Országos Tudományos Diákköri Ösztöndíjat Nagy Gergely nyerte

2021.10.01.
A Gábor Dénes Országos Tudományos Diákköri Ösztöndíjat  Nagy Gergely nyerte
Átadták a Gábor Dénes Ösztöndíjat, a díjazott középiskolások közül ketten az ELTE szombathelyi gyakorlóiskolájának diákjai. Az Országos Tudományos Diákköri Ösztöndíjat Nagy Gergely, az ELTE Informatikai Karának hallgatója nyerte el.

A kétévente odaítélhető Gábor Dénes Országos Tudományos Diákköri Ösztöndíj elismerést Nagy Gergely, az ELTE Informatikai Karának hallgatója nyerte, aki a 35. OTDK Informatikatudományi Szekciójában nyújtott tudományos kutatási eredményeiért érdemelte ki a műszaki tanulmányait inspiráló elismerést. Dolgozatának címe: Robusztus kvaternió Zernike momentumok és alkalmazásuk színes képek elemzésére és felismerésére (témavezető tanára Németh Zsolt). Nagy Gergelyt az OTDK főzsűrije javasolta az ösztöndíjra, eredményei kiemelkedő tudományos értéke miatt.

2020-ban ünnepeltük Gábor Dénes születésének 120. évfordulóját, ez év decemberében pedig 50 éve lesz, hogy átvette a fizikai Nobel-díjat. A NOVOFER Alapítvány a köztes másfél esztendős időszakot az emlékezésnek szentelte, és Gábor Dénes emlékévek 2020–2021 címen indított jubileumi eseménysort. Ennek keretében hirdették meg az idei Gábor Dénes Középiskolai Ösztöndíj pályázatot is. A pályázat fókuszában a világjárvány állt, a diákok három témakörben fogalmazhatták meg víziójukat ezzel kapcsolatban: elmondhatták, mire tanít, és hogyan alakít bennünket a koronavírus; kifejthették véleményüket a digitális környezet térhódításáról; és beszámolhattak arról is, milyen otthoni lehetőségek kínálkoztak a járvány idején a kísérletező, alkotó tevékenységre.

A felhívásra 35 középiskolából 68 pályamunka érkezett be, ebből 4 pályázat határainkon túlról. A kizárólag jeligével azonosított pályázatokat két fordulóban, egységes szempontok alapján, pontozással értékelte 13 előbíráló és a 6 tagú kuratórium. A pályázatok végső sorrendjét az előbírálók és a kurátorok által adott pontok átlaga határozta meg.

Az MTA Felolvasótermében 2021. szeptember 17-én tartott ünnepségen jelen volt Erdei Anna egyetemi tanár, az MTA főtitkárhelyettese, Mezey Barna egyetemi tanár, az ELTE korábbi rektora, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke, Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, Semmelweis Egyetem Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika igazgatója és Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala volt elnöke, a Gábor Dénes Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A díjazottak közé az ELTE szombathelyi gyakorlóiskolájának, a Bolyai János Gyakorló Gimnáziumnak két tanulója is bekerült, Varga Bence (felkészítő tanára Dobre Norbert) és Szilvágyi Linett Anna (felkészítő tanára Finta Zsanett) 100–100.000 Ft-os ösztöndíjban részesült.

Szilvágyi Linett Anna balról a második, Varga Bence jobbról a második

Forrás: gabordenes.hu