A CT&MathABLE projektnyító Bilbaoban

2022.12.14.
A CT&MathABLE projektnyító Bilbaoban

Az informatikai gondolkodás és matematikai problémamegoldás, kapcsolatának kutatására (Computational Thinking and Mathematical Problem Solving, an Analytics Based Learning Environment, Nr.2022-1-LT01-KA220-SCH-000088736) elnyert Erasmus pályázat, a Vilniusi Egyetem koordinálásával sikeresen elindult. 

A projekt hat partneregyetem: Ankarai Egyetem (Törökország), Eötvös Loránd Tudományegyetem (Budapest, Magyarország), Baszkföldi Egyetem (Bilbao, Spanyolország), Turku Egyetem (Finnország), KTH Royal Institute of Technology (Stockholm, Svédország) és Vilniusi Egyetem, valamint két partneriskola: Klaipėda Gedmin Középiskola (Litvánia) és Mamak Özkent Akbilek Általános Iskola (Törökország) közreműködésében valósul meg.

A partnerek sok éves tapasztalattal és együttműködéssel rendelkeznek a nemzetközi Bebras (http://bebras.org/) kezdeményezésben, és néhány partner nemrég zárta le a TeaEdu4CT tanárképzés Erasmus projektjét (https://www.fsf.vu.lt/ct-math-able).

A közoktatás, szakképzés, felsőoktatás, felnőttképzés területén megvalósuló együttműködési partnerségek (KA2) projektjeinek célja, hogy a résztvevő szervezetek lehetőséget kapjanak európai szintű nemzetközi együttműködésben tapasztalatszerzésre, valamint elősegítsék a szervezetek tevékenységeinek minőségi javítását; miközben innovatív eredményeket hoznak létre.

A projekt partnerei célul tűzték ki az informatikai és algebrai gondolkodás fejlesztését játékos feladatok elkészítésével, különböző tevékenységek modelljeinek bemutatásával, partner- és más iskolákban való tesztelésével. Minden partner a partneriskolák mellé 2-3 együttműködő iskolát is bevon a projektbe.

Az első találkozóra Bilbaoban került sor október 26-28-án a Baszkföldi Egyetem Műszaki Karán (Universidad Del Pais Vasco / Euskal Henriko Unibertsitatea). Az egyetem professzorai, Javier Bilbao és Eugenio Bravo voltak a fő szervezők mind a tudományos, mind a kulturális tevékenységekben. Három nap intenzív és érdekes munka zajlott. 

A partnerek megvitatták az összes tervezett projektcsomagot: WP1 – projektmenedzsment, WP2 – tanulási útvonal készítése az informatikai gondolkodási tevékenységeket algebrai gondolkodással kombinálva, WP3 – informatikai és algebrai gondolkodást értékelő eszközök létrehozása és tesztelése, WP4 – interaktív feladatok tervezése és az elkészítéséhez szükséges eszközök, WP5 – Megjelenések, disszemináció. A következő találkozóra Budapesten, az ELTE Informatikai Karán kerül sor 2023 június 5-6-án, ahol tanári workshop keretein belül közel 100 magyar tanár is bevonásra kerül. 

Az intenzív munka mellett meglátogattuk a Baszkföldi Egyetem Műszaki Karának laboratóriumait, ahol Forma-1-es autókat terveznek, minirakétákat és különféle gitármodelleket készítenek. Valamint a kulturális továbbképzésre is jutott időnk: meglátogattuk a Guggenheim Múzeumot, a baszk vendégszeretetnek köszönhetően ebben a múzeumban ebédeltünk, hogy megbeszéljük a projektpartneri kapcsolatok erősítését. 

Projekt honlapja: http://www.fsf.vu.lt/ct-math-able

 

A CT&MathABLE projektnyító Bilbaoban

A CT&MathABLE projektnyító Bilbaoban

0

/

0

0

/

0