Elindult a Scratch Meccs, az első lányoknak szóló programozó bajnokság

Elindult a Scratch Meccs, az első lányoknak szóló programozó bajnokság
A fődíj: látogatás a Facebook londoni irodájába

Szeptember 14-én elindult az első kifejezetten lányoknak szóló játékfejlesztő verseny, a Scratch Meccs, jelentette be tegnap a Skool, a Facebook és az ELTE. A versenyre 12-16 éves, háromfős lánycsapatok jelentkezését várják a szervezők, akik kipróbálhatják kreatívitásukat, miközben a Scratch alkalmazásban együtt fejlesztenek saját interaktív játékot. A verseny fődíja egy londoni tanulmányút, melynek egyik fénypontja a Facebook londoni irodájának látogatása lesz.

A Skool szervezésében, az ELTE IK T@T Labor szakmai támogatásával és irányításával, valamint a Facebook támogatásával szeptember 14-én megnyílt Scratch Meccs célja, hogy az informatika világa iránt érdeklődő lányok kipróbálhassák magukat egy kreatív versenyen, ahol három fős csapatokban a grafikai, zenei és programozói elemeket ötvözve saját játékot fejleszthetnek. A verseny platformja a Scratch alkalmazás, a kifejezetten gyermekeknek készített fejlesztői környezet, melyben gyorsan, élményeket szerezve sajátíthatják el a fiatalok a programozás alapjait. A szervezők úgy gondolják, egy ilyen kezdeményezés még több lányt inspirálhat arra, hogy megismerjék a programozás, a számítógépen való alkotás világát.

A verseny első fordulójában október 31-ig kell beküldeniük a pályamunkát a lányoknak, mely lehet bármely, a lányok képzelőerejére bízott, Scratchben elkészített alkotás, zenei és grafikai elemekkel színesített animáció, vagy saját fejlesztésű játék. A projekteket ezután egy négytagú zsűri értékeli november folyamán, és választja ki a 10 legjobb csapatot, akik részt vehetnek a decemberben rendezett döntőn. A zsűri olyan neves szakemberekből áll, mint Harcsa Veronika, jazzénekes, Balogh Péter, korábbi NNG vezérigazgató, angyal befektető, Turcsányi-Szabó Márta, az ELTE IK docense, a T@T labor vezetője, valamint Dékány Dalma, grafikus.

A verseny főtámogatójaként a Facebook egy különleges fődíjjal jutalmazza a nyertes csapatot: a verseny győztesei ugyanis ellátogathanak a Facebook londoni irodájába, a világ egyik leghíresebb munkahelyére, ahol megismerhetik az ott dolgozó fejlesztőket, megnézhetik, hogy néz ki a fejlesztő csapat egy napja, és a világ egyik legmenőbb irodája.

“A lányok ugyanolyan tehetségesek a technológia terén, mint a fiúk. – vallja Cseh Gabriella, a Facebook kelet-közép-európai szabályozási vezetője. “Mi, a Facebooknál szeretnénk segíteni abban, hogy a lányok is elhigyjék ezt magukról, felfedezzék magukban ezt a tehetséget, és élvezzék a kódolás világát. Ezért is vállaltuk boldogan a Skool Scratch Meccs szponzorálását.” – teszi hozzá Cseh Gabriella. “A Facebook felhasználóinak fele nő, míg cégünknél a technológiai pozíciókban dolgozó munkatársak körében mindössze 12% ez az arány. Célunk az, hogy a Facebook termékfejlesztéseken dolgozó csapatokban javuljon a nők aránya, hogy szolgálatásaink minél inkább megfeleljenek mindkét nem elvárásainak. Úgy gondoljuk, hogy olyan kezdeményezések támogatásával, mint a Skool, nagyon sokat tehetünk azért, hogy ezek az arányok a közeljövőben javuljanak. – mondta el Cseh Gabriella.

“Nekünk nem az a célunk, hogy mindenkiből programozót neveljünk – mondta el Pluhár Zsuzsa, az ELTE IK T@T Labor munkatársa. Az oktatás lehetőségeinek és színterének megváltozása, a társadalmi elvárások módosulása miatt többek között gondolkodási képességeket, rendszerszemléletet, problémamegoldást kell tanítanunk a fiataloknak, aminek egyik nagyszerű eszköze a programozás, és a Scratch. A Scratch Meccs versenyen elsajátított tudáselemeket a fiatalok az élet más területein is tudják majd hasznosítani. Az ELTE IK T@T Labor több éve dolgozik azon, hogy ilyen és ehhez hasonló tevékenységeken keresztül az Információs és kommunikációs technológiák (IKT) lehetőségeivel az oktatást színesítse és a tanulási folyamatokat támogassa.”

“A világ leggyorsabban fejlődő iparága óriási szakember hiánnyal küzd, csak Magyarországon 10,000 betöltetlen állás van informatika területen. Ennek ellenére a nők aránya még mindig csak 10% körül mozog, és a nők szinte teljesen kimaradnak a technológiai alkotásból, a jövőnk formálásából. A Skoollal ezen kívánunk változtatni. A Scratch Meccset azért indítottuk el, hogy minél több lányt inspiráljunk arra, hogy ők is megismerjék a számítógépen való kreatív alkotás világát. Izgatottan várjuk a Scratch Meccs verseny első fordulóját, reméljük, sok sok lánycsapatot köszönthetünk a nevezők között.” – mondta el Major Zsófi, a Skool társalapítója.

További információ a Scratch Meccsről: http://www.scratchmeccs.hu/
További információ az ELTE Scratch tananyagairól: http://scratch.elte.hu/

További információ a Skool lányoknak szóló, ingyenes programjairól: http://www.skool.org.hu/

A Skool-ról
A Skool egy független, magyar non-profit szervezet, amely tagjai azon dolgoznak, hogy fiatal lányokat és nőket inspiráljanak és oktassanak a technológia területén. Műhelyprogramok és technológiára fókuszáló foglalkozások szervezésén keresztül arra törekednek, hogy megmutassák a fiatal lányoknak azt, hogy miről szól a technológia, és hogy milyen jövőbeni karrierlehetőségek rejlenek számukra ebben a szektorban.

Sajtókapcsolat
Major Zsófi
Skool társalapító
E-mail: mailto:zsofi@skool.org.hu
Tel: 06 70 220 7800

2015.09.16.