Infokommunikációs elitképzések közös európai tanévnyitója Budapesten, az ELTE-n

Infokommunikációs elitképzések közös európai tanévnyitója Budapesten, az ELTE-n

A jövő startupperei 3 napra megszállták a fővárost

Több mint 250 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait ebben a tanévben az EIT ICT Labs infokommunikációs mesterszakjain, 8 európai ország 19 vezető egyetemén. A 3 napos tanévnyitó rendezvénynek idén Budapest és az ELTE Informatikai Kara adott otthont 2014. október 23. és 25. között az egyetem lágymányosi kampuszán.

A diákok idén már 35 országból csatlakoznak a harmadik évfolyamot indító európai elitképzéshez. A programban a magyar egyetemek népszerűsége nem marad el a vezető egyetemekétől, és eredményesen szerepelünk a jelentkezők és végzettek számát tekintve is; ebben az évben 8 magyar kezdő és 10 magyar végzős hallgatóval képviselteti magát az ELTE és BME az EIT ICT Labs Master School oktatási rendszerében.

Az európai uniós technológiai csúcsszervezet rendezvényén 400 vendég vett részt, az elsőéves hallgatókon kívül vezető európai egyetemek neves professzorai és ipari partnerek képviselői is.

A hallgatóknak „Students’ Challenge” verseny keretében, a helyszínen megalakult csoportokban kellett egy innovatív ötletből eladható üzleti fejlesztést és azt hatásosan prezentáló bemutatót összehozniuk. A speciális infokommunikációs témák kidolgozásában segítségükre volt számos üzletfejlesztéssel foglalkozó mentor, diák és az EIT ICT Labs szakemberei. A vállalkozási ismeretek és innovációs kurzusok szerves részei a mesterképzésnek, ebből a rendezvény során a plenáris előadások keretében is kaphattak ízelítőt a hallgatók. A résztvevők és a szakmai zsűri közös szavazása alapján nagy ováció közepette a „Fretify” nevű zenei alkalmazást kidolgozó csapat nyerte az ötletversenyt. A közös gondolkodás és csoportmunka technikáit, a kulturális különbségekre való odafigyelés fontosságát, az innovatív képességek feltérképezését mind hangsúlyozták a rendezvény szervezői, és ebben kifejezetten hasznos segítségnek bizonyult a másodéves hallgatók önkéntes mentorcsapata is.

Az uniós szervezet és az ELTE vezető képviselői mellett előadást tartott Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese, Dobay Péter, a PTE KTK intézetigazgató egyetemi tanára és olyan friss, sikeres, magyar startup vállalkozók is bemutatkoztak, mint Nemes Orsolya (Y Consulting), Szilágyi Dávid (GraviTalent) vagy Soós Tamás (Sopreso). A végzett hallgatók alumni szervezete és az ICT Labs tematikai nyári iskoláinak nyertesei is kaptak bemutatkozási lehetőséget, saját példáikon keresztül vetítették előre egy hatásos prezentáció vagy sikeresen elindult informatikai karrier lehetőségét.

A „University Marketplace” standjainál, a főbb oktatási témaköröket bemutató szekciós előadásokon és az előadások szüneteiben az egyetemek képviselői közvetlenül, kötetlen beszélgetések formájában is adhattak tájékoztatást az egyetemüket illető részletek iránt érdeklődő diákoknak.

A szakmai programokat kísérő külön programok is, mint a kemény munka utáni rekreációt segítő közös zumbázás az Informatikai Kar aulájában, vagy az elegáns gálavacsora az Európa Hajón, ahol a kivilágított dunai panorámában gyönyörködhettek az idelátogató külföldiek, nagyban hozzájárultak a határokon és diszciplínákon átívelő közösség élményeinek megteremtésében. Az ICT Labs céljainak megismerésén és tanulmányaikba való betekintésen kívül a rendezvényen létrejött találkozások is segíthetik a diákokat abban, hogy megtalálják mind egymással és a szervezettel, mind a későbbi karrierjüket befolyásoló szakemberekkel és partnerekkel a kapcsolatot és így kiépítve saját kapcsolati hálójukat, elindíthassák önálló vállalkozásaikat.

A Master School 2015/2016 tanévére 2014. november elsejétől lehet jelentkezni a www.masterschool.eitictlabs.eu weboldalon.

ww.eitictlabs.eu/about-us/our-locations/budapest-apg

*Az EIT ICT Labs konzorcium Európa vezető egyetemeit, kutatóintézeteit és legerősebb infokommunikációs vállalkozásait összefogó elithálózat, mely innovációs és üzletfejlesztési ismereteket is magában foglaló informatikai képzéseket kínál. Az ELTE vezette EIT ICT Labs Magyar Nemzeti Társult Csomópont az egyetlen EIT ICT Labs partner egész Közép-Kelet-Európában, melyben akadémiai oldalról a BME, ipari oldalról pedig csúcstechnológiai fejlesztésekben érdekelt infokommunikációs nagyvállalatok és innovatív vállalkozások vesznek részt.

Képek:

Csoportmunkában dolgoztak üzleti ötleteiken a diákok

A nyertes ’Fretify’ alkalmazást kidolgozó csapat

Willem Jonker, az EIT ICT Labs vezérigazgatója vázolja az EIT ICT Labs oktatási céljait

400 résztvevőt látott vendégül az ELTE IK a nemzetközi tanévnyitón

Háttérben a gyönyörű budapesti panoráma

2014.11.11.