Nők a mérnökpályán! Ne legyenek kétségek, mérnökként is tökéletesen megálljátok a helyeteket!

2024.04.29.
Nők a mérnökpályán! Ne legyenek kétségek, mérnökként is tökéletesen megálljátok a helyeteket!
Nagy sikerrel zajlott le 2024. április 24-én a Nők a mérnökpályán nevezetű rendeznény. A szervező a Savaria Műszaki Intézet dolgozói, da a gépészmérnök hallgatók is segítettek a hölgyek kíséretében.

A vendégek között nagy létszámban köszönthették a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium 10. és 11. osztályos diákjait, főként lányokat, de a programhoz fiú gimnazisták is csatlakoztak.

Résztvevők: Somogyi Nikoletta, duális képzésen végzett gépészmérnök, BPW-Hungária Kft., Keresztes Barbara, duális képzésen végzett gépészmérnök, BPW-Hungária Kft., Markovits Alexandra, duális képzésen végzett gépészmérnök, Schaeffler Savaria Kft., Nagy-Varga Mária egyetemi képzések koordinátor, Schaffler Savaria Kft.

A köszöntő után Dr. Bak Árpád moderálásával zajlott le a kerekasztal beszélgetés, melynek során a szombathelyi Savaria Műszaki Intézet volt duális gépészmérnök női hallgatói szólaltak meg. Többek között azt boncolgatták, hogyan érezheti magát a mérnökpályán egy nő, vannak e előítéletek a női mérnökökkel szemben, hogyan épülhet egy nő életében egyszerre a karrier és a család.

Somogyi Nikoletta, Keresztes Barbara és Markovits Alexandra meséltek arról, milyen karrier utat futottak be a diplomájuk megszerzése után, mely vállalatoknál, milyen területeken sikerült elhelyezkedniük, hogyan telnek a mindennapok a férfi munkatársak között. Nagy-Varga Maya HR szakemberként azt emelte ki, a nők gépészmérnöki pályán való jelenlétének és tapasztalatainak tárgyalása rendkívül fontos, hiszen a női karrierutak támogatás a vállalatok oldalára kiemelt fontságú.

A lányok egybehangzóan biztatták nőtársaikat, hogy akit érdekel a műszaki pálya, a mérnöki terület, bátran jelentkezzenek gépészmérnöki képzésre, mert ma már nem lézetik férfi és női szakma, ezt a sztereotípiát el kell felejteni.

A nők tökéletesen meg tudnak feleni a terület minden elvárásanak, sőt, azt is kimeleték, egy nő a statisztikák szerint is egyszerre sokkal több dologra képes figyelni, mint egy férfi. Legyen szó akár munkáról, akár családról, vagy a kettő ötvözetéről. A nők kitartása kiemelkedő, ezért a tanulmányaikban is elhivatottak. A beszélgetés után egy kis frissítővel kínálták a vendégeket, majd laborlátogatásra kísérték a lányokat a gépész hallgatók.

Forrás: szombathelyigepesz.hu

A képeket készítette: Nagy Gellért

A programot a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Nemzeti Tehetség Program támogatta (NTP-STEM-23-0016).

Nők a mérnökpályán

Nők a mérnökpályán

0

/

0

0

/

0