Mivel is foglalkozik egy informatikus?

Mivel is foglalkozik egy informatikus?

„A jövő itt van és sose lesz vége”

Az életnek kevés olyan területe van napjainkban, melyet kisebb vagy nagyobb mértékben nem érint a digitális forradalom. Az informatika jelentősége a XXI. században jóval túlmutat a technológiai eszköztár kiszélesítésén: befolyásolja magát a gondolkodást is. Ma még senki nem láthatja pontosan, hogy az egyre gyorsuló technológiai fejlődés milyen irányokat vesz a távolabbi jövőben, azt azonban már ma is nagy bizonyossággal állíthatjuk, hogy a közeli jövő legfontosabb megatrendjei az automatizált vezetés, az elektromos autók, a hálózatba kapcsoltság, a „big data” és real time rendszerek; felhő alapú internet; gigabit hálózatok; új hálózati architektúrák kialakulása a szoftveres környezet megváltozásának következtében; intelligens szenzoros képességek;  virtualizáció területén várhatóak.

A digitális bennszülött fogalma azokra vonatkozik, akik számítógépek és okoseszközök között nőnek fel és gyakorlatilag a nap 24 órájában hálózatra kötve, mindennapi életük szerves részeként használják a legmodernebb technológiákat. Ez ma már nem generációs kérdés, hanem sokkal inkább attól függ, ki mennyire nyitott, mennyire hajlandó új dolgokat megismerni, fiatalok, idősebbek egyaránt. Az igazi különbség ugyanis nem a korosztályok, hanem a technológia felhasználói és kitalálói között van. Az a kérdés tehát, hogy

Használó vagy alkotó vagy? Vedd a kezedbe az irányítást!

Aki ügyesen használja az okostelefonját, van tabletje is, sportolás közben okosórán figyeli a pulzusát, vagy a munkahelyéről el tudja indítani a mosógépet arról elmondhatjuk, hogy kiválóan használja az okoseszközökben rejlő lehetőségeket. A hétköznapi embernek azonban fogalma sincs arról, mi van a hátlapok alatt, hogyan működnek azok a szoftverek, amik ezeket az eszközöket irányítják, hogyan kommunikálnak egymással tized és ezredmásodpercek alatt akár kontinensnyi távolságról. Az informatikusok azok a szakemberek, aki kitalálják és működtetik ezeket az összetett rendszereket, amik gyakran olyan nagyok és bonyolultak, hogy egyetlen ember nem is képes átlátni őket. Az informatikus ezért társas lény,

Csapatban jár

Negatív sztereotípia az informatikusokkal kapcsolatban, hogy magányos farkasok, akik éjszakai életmódot folytatva, egyedül gubbasztanak sötét szobákban és mindenki más számára érthetetlen problémák megoldásán törik a fejüket. A problémák megoldása persze igaz, mindjárt erre is rátérünk, de az informatikusok valójában leggyakrabban csapatban dolgoznak. Minél magasabban képzettek és minél bonyolultabb problémákon dolgoznak, annál inkább igaz ez.

Problémamegoldás-think out of the box!

A kreativitás és a hatékony problémamegoldás a legfontosabb tulajdonságok, melyek sikeressé tehetnek ezen a pályán. Ilyen kérdéseken fogtok gondolkodni a közeljövőben például:

Az intelligens közlekedési eszközök fejlesztése nem újkeletű kezdeményezés, számos, ma már szinte mindennaposnak számító gépkocsikba épített extra (navigációt és parkolást segítő rendszerek, biztonságot fokozó eszközök) fejlesztése jelzi ennek a folyamatnak a különböző állomásait, melynek végpontján az önjáró autó áll. Több autógyártó cég is előállt már autonóm autóval, azonban a tökéletesen és minden körülmények között biztonságosan önállóan közlekedő gépkocsi prototípusa még várat magára. A RECAR program most megnyitotta annak lehetőségét, hogy magyar fejlesztésben valósuljon meg az áttörés.

A csúszós utakon közlekedők között az önjáró autó helyesen választja majd meg az útviszonyokhoz illeszkedő sebességet, alkalmazkodik a közlekedés többi résztevőjéhez, megtartja a szükséges követési távolságot, az autó  kamerái, különböző érzékelői sokkal jobban és többet látnak (minden irányban, előre, hátra, oldalra, nem csak a látható fény tartományában, hanem pl. radart használva) ködben, sötétben és havazásban is, az intelligens döntési rendszer pedig képes a rendkívüli helyzetek villámgyors korrigálására a fékek, a meghajtás olyan vezérlésével, amire az átlag autós biztosan nem képes (ABS, ESP és hasonló rendszerek ma is vannak az autókban, amelyek segítik, hogy ne csússzunk meg fékezéskor, vagy ne forduljunk keresztbe, de ennél többről van szó: a kölzlekedési helyzetet is figyelembe véve alkalmazza ezeket az autót irányító szoftver és a súlyos, halálesetekkel járó vagy maradandó egészségkárosodást okozó balesetek számát ezzel jelentősen csökkenti).