Hallgatói eredmények, büszkeségeink

Visnovitz Márton lett az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázat második helyezettje
 

Az ELTE Innovatív Hallgatói Ötletpályázat második helyezettje lett Visnovitz Márton egyetemi tanársegéd és csapata a CaseLab okostelefon alapú hordozható terepi mérőműszer pályázattal. 

A környezeti mintavételezés és mintaelemzés állandó feladat a 21. században, legyen szó ipari szennyeződések felkutatásáról, ivóvízkészletek minőségvizsgálatáról vagy akár iskolai terepgyakorlatról. A CaseLab projekt célja egy olyan okostelefonokon alapuló eszköz létrehozása, melynek segítségével egyszerűbb környezeti (kémiai, fizikai) vizsgálatok végezhetők el terepen egy hordozható, alacsony költségű eszköz segítségével. A CaseLab az okostelefonok nyújtotta lehetőségeket (tárhely, számítókapacitás, kamera, fényforrás, helymeghatározás stb.) kombinálja egy "okostok" nyújtotta további opciókkal. Az okostok lehetőséget ad terepen vett minták (oldatok) kémiai vizsgálatára, úgy, hogy egy okostelefon végzi az adatgyűjtést és adatfeldolgozást.

Az eszköz két komponensből áll: az "okostok" (hardverkomponens) és a mérő- és elemzőprogram (szoftverkomponens). Az okostok biztosítja a méréshez a kontrollált körülményeket, míg a szoftver a telefon hardvereszközeinek segítségével végzi el a tényleges mérést. A mérés alapelve, hogy valamilyen indikátor által jelzett anyag koncentrációját úgy határozzuk meg, hogy ismert koncentrációjú oldatok színintenzitásából interpoláljuk ismeretlen oldatban az ismeretlen koncentrációt.

Az eszköz számos helyen használható. Iskolák, egyetemek a CaseLab segítségével könnyen bemutathatják a kémiai vizsgálatok ezen fajtáját, de alkalmas terepi kutatómunkára, környezetminősítési feladatok elvégzésére is. Ennek megfelelően a célközönség az oktatási intézmények, kutatóintézetek, illetve hivatalok, környezetminősítő cégek, valamint az érdeklődő magánszemélyek is.

Shady Taodharos a győztes csapat tagja a Shack Budapest Hackatonon 

A European Youth Award és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közös versenyét megnyerő csapatnak az ELTE IK és ELTE TÁTK hallgatói is a tagjai voltak. Az első helyet Sunner nevű ötletükkel, egy folyamatosan viselhető, UV-sugárzást mérő okoseszközzel érdemelték ki.

Öt nagy budapesti egyetem hallgatói prezentálták digitális prototípusaikat a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen a SHack Budapest social hackathon záró pitchelésén 2020. február 22-én. A csapatok 48 órányi intenzív ötletelés és tervezés után álltak a zsűri elé újszerű megoldásaikkal. A nyertes csapatban versenyzett az ELTE IK-s hallgató, Shady Taodharos valamint az ELTE TáTK két hallgatója, Youstina Azer és Beatryss Rats. A Sunner nevű nyertes projekten velük dolgozott még Márton Rozsáli (MOME) és Sámuel Balázs (BME VMK).

Shady Taodharos jelenleg másodéves programtervező informatikus hallgató, aki Egyiptom fővárosából, Kairóból érkezett az ELTE Informatikai Karra. Az EYA SHack Hackathon előtt már vett részt néhány versenyen, mint például a Szlovákiában megrendezett Hack Kosicén és a budapesti Hack Junctionön.

A Sunner lényege, hogy a már létező, egyszer használatos UV-mérő karkötőt olyan szenzorra cseréli, amelyet a gyerekek egész nyáron viselhetnek. Amint érzékeli az eszköz, hogy az UV-sugárzás kritikus tartományba ért, azonnal értesíti a szülőket az okostelefonra kifejlesztett alkalmazás segítségével.

 „A döntő érv a győztes csapat mellett az egyszerűség és a megvalósíthatóság volt. A Sunner egy már ismert technológiát használ fel, amelyet a piaci helyzet áttekintésével gondolt újra, és így valós igényre képes reagálni” – magyarázta a zsűri döntését Fogarasy Tamás, a MOME Interaction Design Lab vezetője. Fogarasy Tamás hozzátette: „Ez a termék fél, maximum egy éven belül legkésőbb kikerül a piacra, mert jelen pillanatban egyértelműen hiányzik onnan. Tehát határozottan itt a cselekvés ideje!”

 

2020.04.28.