Nyílt Nap - 2013. november 21.

Informatikai Kar Nyílt Napja

Előzetes regisztráció

Időpont: 2013. november 21. (csütörtök) 10 óra

Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A., Északi épület, Gömb aula

A nyílt nap keretében az érdeklődők megismerkedhetnek az Informatikai Karon folyó képzésekkel, a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókkal. A vendégek a kiállító standoknál érdeklődhetnek a karon induló szakokról, közvetlenül feltehetik kérdéseiket az érintett oktatóknak, hallgatóknak. A Hallgatói Önkormányzat Képviselői bemutatják a kari diákélet sokszínűségét (közélet, sport, TDK, hallgatói juttatások).

Az érdeklődők a nyílt nap keretében óralátogatásokon vehetnek részt.

Program | Standok | Bemutató órák | Óralátogatások | Vizualizációs Centrum | Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény | Elérhetőség

Ezen a napon van a Magyar Tudomány Ünnepe az Informatikai Karon előadásssorozat egy előadása is, amelyen szerettel látjuk a nyílt napra érkező érdeklődő vendégeket is. Ez az előadás angol nyelvű és 12:10-13:20-ig tart a déli épület 00-623-as termében. Erre személyesen lehet regisztrálni a regisztrációs pultnál.

Program

9:00 – 10:00: Regisztráció

10:00 – 11:00: Megnyitó – a vendégeket köszönti Dr. Horváth Zoltán dékán

A programtervező informatikus BSc és a programtervező informatikus MSc bemutatása – előadó Dr. Gergó Lajos oktatási dékánhelyettes

A 2013/2014. tanévre jelentkezők felvételi sajátosságai az ELTE Informatikai Karon

11:00 – 15:00: Óralátogatások, bemutató órák az Informatikai Karon

Kiállító standok – Szemelvények, bemutatók az Informatikai Karon folyó képzésekről, kutatásokról és a hallgatói munkákból

A bemutató órákra, óralátogatásokra, Vizualizációs Centrumba és a Biológiai Gyűjteménybe kérjük, regisztráljanak az alábbi linken előzetesen. Az előzetes regisztráció nem kötelező, de nagyban megkönnyíti a szervezők munkáját. Továbbá kérem, vegyék figyelembe, hogy egy két órára csak igen korlátozott számban van férőhely. Természetesen a regisztrációs pultnál is lesz még lehetőség regsztrálni fennmaradt helyekre és lesznek olyan órák is, amelyekre biztosan be fog mindenki férni.

Előzetes regisztráció

Standok

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A, Északi épület, Gömb aula

Időpont: 9:00-12:00

Komputeralgebra

Matematikai algoritmusok a hétköznapokban.

Kapcsolat: Dr. Burcsi Péter, Dr. Kovács Attila, Szűcs Ádám (szucs.adam@datatrans.hu)

A Numerikus analízis néhány alkalmazása

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Numerikus Analízis Tanszéken zajló kutatásokba, tudományos munkákba. Bemutatunk néhány szemléletes alkalmazási területet, elkészült szoftvereket.

Kapcsolat: Lócsi Levente (locsi@inf.elte.hu)

Légi távérzékelés személyzet nélküli járművekkel (UAV)

Az elmúlt évek miniatürizálásának köszönhetően elérhetőek olyan hardver elemek, melyek segítségével egyszerű távirányítású repülőmodellek átalakíthatóak robotrepülőgéppé, mely különböző távérzékelési feladatokat is végrehajthat a megfelelő szenzorrendszerrel felszerelve. Standunkon bemutatjuk a tanszéken alkalmazott platformokat, hardver és szoftver elemeket és a rendszer felépítését.

Kapcsolat: Mészáros János (messer@map.elte.hu)

Programozás es optimalizáció játékosan

Az érdeklődők programozási nyelvekkel es optimalizációs problémákkal kapcsolatos játékokat próbálhatnak ki.
Kapcsolat: Dévai Gergely (deva@elte.hu)

Erlang projekt stand

Minden szoftver fejlesztése során eljön az a pillanat, amikor fontossá válik a forráskód karbantartása, esetleges további fejlesztéshez való átszervezése. Az ehhez szükséges változtatásokat gyakran kézzel végzik a programozók, ami rengeteg hibalehetőséget hordoz magában. A szükséges transzformációk végrehajtásának legbiztonságosabb módszere a refaktoráló szoftverek használata. A refaktorálás (kód-újrastruktúrálás) a forráskód belső szerkezetének különböző módosításait jelenti a program jelentésének, viselkedésének a megtartásával. A RefactorErl projekt Erlang programokhoz készít refaktoráló eszközt. Az Erlang egy dinamikusan típusos funkcionális programozási nyelv, melyet az Ericsson alkotott meg nagy hibatűrő, konkurens, elosztott valós idejű alkalmazások fejlesztésére, mint a telekommunikációs szoftvereik. A 90-es években kikerült az Ericsson falai közül, és azóta töretlenül teret hódít magának a világban, de már nemcsak a telekommunikációs (T-Mobile, Motorola) körökben, hanem például a pénzügyi vagy éppen Web alkalmazások (Yahoo! bookmark, Facebook chat service) körében is.

A nyelv dinamikus volta komoly feladat elé állította a projekt résztvevőit. Az oktatók és doktoranduszok munkáján kívül a projekt eredményességéhez a BSc-s és MSc-s hallgatók nagy számú jelenléte és aktív tevékenysége is nagyban hozzájárul. A projekt eredményességét tükrözi, hogy

- az iparban alkalmazható szoftvert készít és évről évre sikeresen teljesíti a kitűzött feladatait

- több szakdolgozat, diplomamunka és TDK dolgozat született a projekt részfeladataiból

- nemzetközi publikációkban jelennek meg az eredményeink.

A RefactorErl projekt ipari partner, az Ericsson Magyarország, megbízásából és támogatásával működik az egyetemen. Nemzetközi kapcsolataink révén a hallgatóink külföldön is tapasztalatot szerezhetnek az Erlang nyelvről a University of Kent, illetve a University of Scheffield egyetemen, Angliában.

További információ: https://plc.inf.elte.hu/erlang/

Kapcsolat: Tóth Melinda (tothmelinda@caesar.elte.hu) Bozó István (bozoistvan@caesar.elte.hu)

C++ Model projekt

Amikor egy új programozó csatlakozik egy fejlesztő csapathoz, elég gyakori eset, hogy egy meglévő programmodult kell továbbfejlesztenie. Ez a modul akár több tízezer sor kódból is állhat. Mind a programozó, mind a munkáltató érdeke az, hogy a programozó minél hamarabb kiismerje magát ebben a forráskódban és meg tudja kezdeni benne a fejlesztést. A C++ model projekt célja, egy olyan eszköz fejlesztése, amely képes ipari méretű C++ projektek elemzésére, és olyan információk kigyűjtésére, amelyek segítségével könnyebben megérthetünk bonyolult, nagy kódokat. Programunk a kigyűjtött információkat, különböző nézetekben jeleníti meg: pl. UML nézet, a C++ projekt szintakszis fájának 3D-s nézete stb.

A C++ model projekt egy új projekt, még csak másfél éve fut, de már hasznos eredményeket értünk el. A projekten az egyetem oktatói és doktoranduszai mellett számos BSc és MSc hallgató is dolgozik, akik amellett, hogy projektmunkában való szakmai gyakorlatot szereznek, szakdolgozatot, tudományos diákköri dolgozatot illetve diplomamunkát is írhatnak a témában.

Kapcsolat: Szügyi Zalán (lupin@ludens.elte.hu), Tóth Melinda (tothmelinda@caesar.elte.hu), Varga Virág (viragvarga@caesar.elte.hu)

Ki mit tud?

Ezen a standon megtudhatjátok, milyen programokat kell a hallgatóknak tanulmányaik során készíteniük az egyes programozási tárgyakból.

Terítékre kerülnek grafikus felületű alkalmazások, mesterséges intelligenciát használó programok, háromdimenziós grafikai bemutatók, illetve okostelefonra írt szoftverek is. A programok bemutatása mellett beletekintünk a programok forrásába is, így megláthatjátok, mennyi tervezés és kódolás szükséges egy-egy program elkészítéséhez.

Kapcsolat: Lengyel Zsolt (lengyel.zsolt@informatics.elte.hu), Szendrei Rudolf (swap@inf.elte.hu)

Handorino multiplayer oktatójáték

A játszva tanulás a tanulás legtermészetesebb formája, mely eltereli a figyelmet a tudás megszerzésének szükségszerű nehézségéről és szórakoztatóvá, élvezetessé teszi az új ismeretek elsajátítását. A HANDORINO oktatójáték a 6-8 éves korosztály sajátos igényeit figyelembe véve tanít és szórakoztat is egyszerre. A gyermek mentális képességei biztonságos, ellenőrzött környezetben fejlődhetnek otthoni számítógéphasználat során is. Az induktív gondolkodás folyamata erősíthető az egyszerű, kedves grafikák közötti kakukktojás kereséssel, alakzatok cserélésével, sorbarendezésével, csoportosításával - ezeket mind nyújtja a HANDORINO játék.

Kapcsolat: Lőrincz András (lorincz@inf.elte.hu)

vissza

Bemutató órák

A bemutató órák kifejezetten a középiskolások számára is érthető módon összeállított órák.

Alkalmazások fejlesztése

Oktató: Giachetta Roberto (groberto@inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A, Gömbaula

Időpont: 11:00 - 12:00

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

Ismertető: Az "alkalmazások fejlesztése" kurzusok olyan tárgyak a Programtervező Informatikus képzésben, amelynek célja a programozási ismeretek gyakorlati alkalmazásának elsajátítása különböző területeken, úgymint objektumorientált programozás, adatszerkezetek és algoritmusok, grafikus felhasználói felület, adatbázis-kezelés, webes felület, hálózati kommunikáció, mobil alkalmazások. A bemutató óra keretében áttekintjük egyes kurzusok tematikáját, követelményeit, és megtekintünk néhány olyan alkalmazást, amelyeket a hallgatók is megvalósítanak a tanulmányaik során.

Programfejlesztés mobil eszközökre IS! (avagy mit tud a RAD Studio XE5?)

Oktató: Daiki Tennó (dt@inf.elte.hu)

Időpont: 12:00-13:00

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. Adatbázislabor (00.807)

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

Próbálj ki egy fejlesztő eszközt, amely segítségével hihetetlen hatékonysággal tudsz fejleszteni okostelefonokra (iOS, Android) és megtapasztalhatod milyen egyszerű a beépített eszközök elérése (GPS, Giroszkóp, …). A bemutató foglalkozáson közösen hozunk létre egy informatikai rendszert, amely hálózaton kommunikáló elemekből áll és bevezet bennünket a mobil eszközök világába is!

vissza

Óralátogatások

Ebben a részben olyan tanrendi órák látogatására nyílik lehetőség, amelyek esetenként megfelelő előtanulmányok nélkül nehezebben érthetőek.

Programozási nyelvek: Java

Oktató: Dr. Kozsik Tamás (kto@elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. Bolyai előadó (0.821)

Időpont:11:00 -12:00 ( látogatás az óra második felére)

Óralátogatók maximális létszáma: 100

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

Ismertető: A kurzust, amelyből egy egy órás részletet hallgathatnak meg az érdeklődők, harmadik féléves programtervező informatikus hallgatóknak ajánljuk, akik alapvető programozási ismeretekkel már rendelkeznek. A kurzus során az objektum-orientált programozási nyelvek fogalomrendszerével ismerkednek meg a hallgatók a Java nyelven keresztül.

Programozási Technológia 1.

Oktató: Lengyel Zsolt

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. Fejér Lipót előadó (0.805)

Időpont: 12:15 - 14:45 (közben 14 órakor egy 10 perces szünet van)

Óralátogatók maximális létszáma: 100

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen a regisztrációs pultnál lehet.

Ismertető: A tantárgy célja az objektumorientált programozás és a szoftvertechnológia gyakorlati ismereteinek elsajátítása, melynek során a hallgatók megtanulják az objektumelvű tervezés, modellezés és implementáció elveit a JAVA programozási nyelv használatával. A tervezést az UML nyelv diagramjain keresztül sajátíthatják el, mind a statikus, mind a dinamikus leírás terén. A hallgatók a félév során kellő ismeretet szerezhetnek a JAVA nyelv használatáról, lehetőségeiről, így lehetőségük nyílik elemi alkalmazásokat fejleszteni konzolos, illetve grafikus környezetben. A nyílt napon sorra kerülő előadáson a többrétegű grafikus alkalmazások felépítésével ismerkedhetnek meg a látogatók.

Objektum elvű alkalmazások fejlesztése (haladó óra)

Oktató: Dr. Gregorics Tibor (gt@inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, Mogyoródi előadó (0.822)

Időpont: 12:05 - 12:55

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen a regisztrációs pultnál lehet.

Ismertető:

Egy osztály-sablon kód-könyvtár tervezése és megvalósítása C++ nyelven

A C++ programozási nyelv objektum-orientált valamint a kód-sablon készítés nyelvi elemeinek felhasználásával olyan kód-könyvtár alapjait építjük meg, amellyel különféle feladatoknak minták (programozási tételek) segítségével tervezett megoldását lehet gyorsan elkészíteni. Az előadás egyfajta összefoglalása a programtervező informatikus alapszak Programozás, Programozási technológia és C++ programozási nyelv c. előadásainak.

Elemi alkalmazások fejlesztése 2. (haladó óra)

Oktató: Giachetta Roberto (groberto@inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, Mogyoródi előadó (0.822)

Időpont: 13:00 - 14:00

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen a regisztrációs pultnál lehet.

Ismertető: A kurzus célja a korábbi objektumorientált programozási ismeretekre alapozva grafikus felületet (GUI-t) használó, eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése. A hallgatók az előző félév ismereteiből kiindulva tervezhetnek és valósíthatnak meg összetett, többrétegű alkalmazások a .NET keretrendszer és a C# programozási nyelv segítségével. A kurzus egy átfogó képet ad a platform lehetőségeiről, és betekintést nyújt számos technológiájába (Windows Forms, Windows Presentation Foundation, Windows Runtime, ADO.NET Entity Framework).

Analízis gyakorlat (II. évfolyam)

Oktató: Dr. Csörgő István (csorgo@numanal.inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. 00.718 (Erdős Pál) terem

Időpont: 8:15 - 9:45 (kérjük, pontosan érkezzenek)

Létszám: max. 10 fő

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

A gyakorlat első részében függvények lokális és abszolút szélsőértékeit keressük a differenciálszámítás eszközeivel. Alkalmazásképpen megoldunk egy-két szöveges szélsőérték-feladatot is. A második részben függvényeket vizsgálunk.

Modellek és algoritmusok gyakorlat (III. évfolyam)

Oktató: Dr. Csörgő István (csorgo@numanal.inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. 00.718 (Erdős Pál) terem

Időpont: 14.15 - 15.45 (kérjük, pontosan érkezzenek)

A gyakorlaton magasabb rendű differenciálegyenleteket oldunk meg (algoritmus). Megnézünk néhány fizikai alkalmazást is (modell)

Óralátogatók maximális létszáma: 10 fő

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

vissza

Látogatás a Vizualizációs központba

Oktató: Zsoldi Katalin

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A. -2. szint

Időpontok:

· 11:00 -11:30 (max 25 fő)

11:30 -12:00 (max 25 fő)

12:00 -12:30 (max 25 fő)

12:30 -13:00 (max 25 fő)

13:00 -13:30 (max 25 fő)

13:30 -14:00 (max 25 fő)

14:00 -14:30 (max 25 fő)

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

Az ELTE Vizualizációs Centruma egy sztereoszkopikus 3D-s labor. Azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséget adjon a kutatni és fejleszteni vágyó hallgatóknak. Az informatikus hallgatókat szívesen fogadja a Vizualizációs Centrum, a 3D-s laborban nyitott a lehetőség az új szoftverek, alkalmazások készítésére.

vissza

Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény

Időpontok:

12:30 - 13:00 (max. 30 fő)

13:00 - 13:30 (max. 30 fő)

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

Az ELTE TTK Természetrajzi Múzeumának egyik intézménye. A kiállított tárgyak elsősorban a zoológia területéről (kövületek, ősmaradványok, egésztest-készítmények, anatómiai készítmények, csontvázak, koponyák) származnak. Az embertan területéről (az emberré válással kapcsolatos anatómiai anyagok - csontvázak, koponyák, különböző rasszok koponyái stb.) is vannak érdekes anyagok. De megtalálhatóak itt kutatási eszközök, berendezések (mikroszkópok, mikrotomok, mérlegek, spektrofotométerek, műtőasztalok, bonc- és műtéti eszközök stb.) és régi, az oktatásban használatos fali táblák, képek, régi könyvek, egykori híres tudósok munkái is.

vissza

2013.10.18.