Kutatók Éjszakája 2010

Kutatók Éjszakája 2010

Az ELTE Informatikai Kar idén is érdekes programokkal várja 2010.szeptember 24-én pénteken a Kutatók Éjszakája 2010 országos rendezvény keretében a lágymányosi kampuszra érkező látogatókat.

A részletes programok megtalálhatóak a Kutatók Éjszakája 2010 honlapján: http://www.kutatokejszakaja.hu/2010/

Földrajzi helymeghatározó rendszer (GPS) a gyakorlatban

Szervező: ELTE Informatikai Kar, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
ELTE IK - 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 7.59-es terem
A bemutató első (40-45 perces) részében röviden ismertetjük a GPS rendszerek működésének elméleti hátterét: műholdak (űrbeli szegmens), vevőberendezések (felhasználói szegmens), földi állomások (ellenőrző szegmens). Bemutatjuk a legfontosabb alkalmazási lehetőségeket: helyfüggő szolgáltatások, sürgősségi rendszerek, gépjárműnavigáció. A felhasználók számára legfontosabb komponens, a kézi GPS vevők gyakorlati alkalmazása lesz a bemutató második (gyakorlati) része, ahol diákok kíséretével az egyetemi campuson (szabadtéren) elrejtett kis ajándékokat kell megkeresni azok koordinátáinak ismeretében a GPS vevő segítségével (30-45 perc).
Főszereplő(k): Kovács Béla (climbela@map.elte.hu)

Virtuális glóbuszok múzeuma - a kulturálisérték-mentés és az oktatás eszköze


Szervező: ELTE Informatikai Kar, Térképtudományi és Geoinformatikai Tanszék
ELTE IK - 1118 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A, 7.55-56-os terem
Várhatóan 40-nél több, magyar vonatkozású glóbusz közül kiválasztott néhány minta segítségével tervezett bemutató, rövid előadással kiegészítve,amely a virtuális gömbök készítésének fázisait mutatja be kb. 30 percben. További 30-60 percben az érdeklődők tanulmányozhatják a glóbuszokat.
Főszereplő(k): Gede Mátyás (saman@map.elte.hu)

Számítógépes labirintusjáték humán és intelligens robot partnerekkel


Szervező: ELTE Informatikai Kar, Programozáselmélet és Szoftvetechnológiai Tanszék
ELTE IK - 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, Grafika laboratórium (2.219)
A 21. századra központi kérdéssé vált a gépekkel való kommunikáció, amely a mesterséges intelligencia egyik fontos, jelenleg is megoldatlan problémája. Ebbe a dinamikusan fejlődő kutatási-fejlesztési területbe nyerhet bepillantást a látogató. A résztvevő egy játék kapcsán ismerheti meg a mi megközelítésünket, amelyben az emocionális jelek használata segít(het)i a kommunikációt. A játékban a játékos szembesülhet a terület érdekes és nehéz kérdéseivel. A játék többszereplős és kooperatív, azaz a játék során a játékostársak együttműködve több sikert érhetnek el, mint külön-külön. A játékban egyaránt lesznek jelen – egymástól megkülönböztethetetlen – emberi és gépi játékosok, együttműködésüket pedig kommunikációs jelekkel koordinálhatják. A játék nem igényel komoly felkészültséget, az irányítás és virtuális kommunikációs jelek begyakorlására szórakoztató feladatokban biztosítunk lehetőséget. Várjuk majd a visszajelzéseket is a játék után a kommunikacio-robotokkal@googlegroups.com e-mail címre.

Főszereplő(k): Dr. Lőrincz András

Játékok 3-tól 103 éves korig

Szervező: ELTE Informatikai Kar, Média- és Oktatásinformatika Tanszék

ELTE IK - 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C,

Az ELTE IK hallgatói különböző órákon látványos, érdekes számítógépes programokat készítenek: játékos fejlesztőeszközöket óvodásoknak, kisiskolásoknak és sérült gyermekeknek, ügyességi és logikai játékprogramokat minden korosztálynak. Az elmúlt években készült programok közül a legjobbakat most bárki kipróbálhatja akár számítógépen, akár interaktív táblán. Kérdezhet a programok készítéséről, működéséről.

Kapcsolat: Miksztai-Réthey Brigitta (rpb@ludens.elte.hu)

Robotika

Szervező: ELTE Informatikai Kar, Programozáselmélet és Szoftvetechnológiai Tanszék
ELTE IK - 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, MI labor, 2. emelet 520-as szoba
Mai világunkban robotok vesznek körül minket. Sokfélék. Hogyan épülnek fel? Hogyan is működnek? Bemutatjuk, hogyan lehet egyszerű elemekből robotokat építeni, a különféle motorok és érzékelők működését és azok felhasználását, majd a robotok életre keltését a robot viselkedéséért felelős vezérlő program elkészítésével. A látogatók megismerkedhetnek fényérzékelős útvonalkövető illetve ultrahang segítségével navigáló robotokkal, sőt saját maguk is kipróbálhatják, hogyan építhetnek és programozhatnak robotokat.

Főszereplő(k): Dr. Istenes Zoltán

Mesterségesen intelligens életőr


Szervező: ELTE Informatikai Kar, Programozási Nyelvek és Fordító Programok Tanszék
ELTE IK - 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C, Dudich terem
Mottó: "Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet". Egy olyan eszközt (kényelmes mellpánt) szeretnénk bemutatni, mely képes az EKG-t, és egyéb jeleket (testhőmérséklet, páratartalom, elmozdulás és elfordulás érzékelő, GPS pozíció, földmágnesesség térerősség mérő) vezeték nélküli átvitel segítségével egy központi számítógéphez küldeni, ahol ezen jelek valós idejű figyelése, és automatikus feldolgozása történik meg a Mesterséges Intelligencia eszközeinek alkalmazásával. Így egyfajta mesterségesen intelligens, életjeleket őrző szolgáltatás kidolgozása a célunk, mely az időskorúak mellett hasznos segítséget nyújthat még a fogyatékosok, gyermekek, stresszhelyzetben és veszélyes környezetben dolgozók, valamint a sportolók számára is.
Főszereplő(k): Kocsisné Dr. Szilágyi Gyöngyi
2017.10.20.