ELTE IK Nyílt Nap 2012 01 26

ELTE Informatikai Kar - Nyílt Nap

Időpont: 2012. január 26. (csütörtök), 11 óra

Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C., Déli épület, nyugati bejárat, Szabó József előadó (0.803)

A nyílt nap keretében az érdeklődők megismerkedhetnek az Informatikai Karon folyó képzésekkel, a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókkal. A vendégek a kiállító standoknál érdeklődhetnek a karon induló szakokról, közvetlenül feltehetik kérdéseiket az érintett oktatóknak, hallgatóknak. A Felvételi Iroda standjánál az iroda munkatársai válaszolnak az egyedi kérdésekre. A Hallgatói Önkormányzat Képviselői bemutatják a kari diákélet sokszínűségét (közélet, sport, TDK, hallgatói juttatások).

Az érdeklődők a nyílt nap keretében bemutató órákon vehetnek részt.

Program | Bemutató órák | Standok | Vizualizációs Centrum| Elérhetőség

Program

9:00 – 11:00: Regisztráció

10:00 - 10:45: Szélsőérték-feladatok elemi módszerei (bemutató óra)

9:00 – 11:00: Kiállító standok – Szemelvények, bemutatók az Informatikai Karon folyó képzésekről, kutatásokról és a hallgatói munkákból

11:00 – 12:00: Megnyitó – a vendégeket köszönti Dr. Kozma László dékán

A programtervező informatikus BSc és a programtervező informatikus MSc bemutatása – előadó Dr. Gergó Lajos oktatási dékánhelyettes

Kutatás, fejlesztés, nemzetközi kapcsolatok az Informatikai Karon - előadó Dr. Kozsik Tamás nemzetközi ügyek dékánhelyettese

A 2011/2012. tanévre jelentkezők felvételi sajátosságai az ELTE Informatikai Karon

12:00 – 14:00: Bemutató órák az Informatikai Karon

Bemutató órák

A bemutató órákra a regisztrációs asztalnál lehet jelentkezni!

Szélsőérték-feladatok elemi módszerei

Oktató: Dr. Csörgő István

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, Kőnig terem (0.311)

Időpont: 10:00 - 11:00

Az órán szöveges szélsőérték-feladatokat oldunk meg, elsősorban a középiskolás ismeretekre támaszkodva.

Ha marad idő, röviden utalnék a differenciálszámítással való megoldásra is, ennek részletesebb kifejtésére azonban majd az egyetemi tanulmányok alatt kerül sor (aki volt a novemberi nyílt órámon, már láthatott ebből egy kis ízelítőt).

Célszerű, ha a résztvevők előre átgondolják a függvényekről, a számtani és mértani középről, valamint a koordináta-geometriában tanultakat.

Programozás

Oktató: Dr. Gregorics Tibor (gt@inf.elte.hu )

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, Szabó József előadó (0.803)

Időpont: 12:00 -13:00

Egy egyszerű feladat megoldásának tervezése és C++ nyelvű megvalósítása. Az előadás célja, hogy megmutassa, milyen módszerek mentén készítik hallgatóink programjaikat az első év programozást tanító tantárgyainak keretében. Az előadáson egy egyszerű problémának programozási feladatként történő megoldásán keresztül mutatjuk be a program készítés fázisait az elemzéstől a tervezésen és megvalósításon keresztül a tesztelésig. Az előadás során megismerkedhetünk a C++ nyelv néhány elemével is.

Alkalmazások fejlesztése

Oktató: Giachetta Roberto (groberto@inf.elte.hu )

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, Szabó József előadó (0.803)

Időpont: 13:00 - 14:00

Az "alkalmazások fejlesztése" kurzusok olyan tárgyak a Programtervező Informatikus BSc képzésben, amelynek célja a programozási ismeretek gyakorlati elsajátítása egyszerűbb alkalmazások készítésével. E kurzusok betekintést biztosítanak a szakma különböző területeibe, úgymint objektumorientáltság, algoritmusok és adatszerkezetek, hálózati technológiák, grafikus felület, adatbázis-kezelés, webes és mobil platformok. Ehhez olyan technológiákat és nyelveket alkalmazunk, mint C++, Qt, C#, ASP.NET, Silverlight, Java, Android, stb. A bemutató előadás ezen kurzusok anyagából szemezget és mutat olyan példaprogramokat, amelyeket a hallgatók is készítenek tanulmányaik során.

C# programozási nyelv mobil környezetben

Oktató: Dr. Illés Zoltán

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, MS labor (2.124)

Időpont: 13:00-14:00

A mobil készülékek elterjedésével a programozók érdeklődése egyre inkább erre a platformra irányult. A különböző operációs rendszerek persze megnehezítik a fejlesztők munkáját, így célszerű a tanuláshoz valamelyik mellett letenni a voksot. A WP7 mellett szól, hogy a web-alkalmazások esetében a már megszokott fejlesztőkörnyezet, a Visual Stúdió, a Microsoft Blend, a már jól ismert C# nyelv illetve a Silverlight technológia is alkalmazható, mindössze a •Windows Phone 7 Developer Tools telepítése szükséges. Részletekről az alábbi mellékletekben olvashatnak: .pdf1, .pdf2

Látogatás a Vizualizációs Centrumban

Az ELTE TTK-n a Vizualizációs Centrum azzal a céllal jött létre, hogy összefogja azoknak a fizikusoknak, matematikusoknak, informatikusoknak és más természettudósoknak a munkáját, akik a képfeldogozás, az információ-vizualizáció és a számítógépes ábrázolás területen speciális tudással rendelkeznek.

Időpontok: 9:30 -10:00,

10:20-10:50,

12:00-12:30

Honlap: http://vc.elte.hu/

Kapcsolat: Zsoldi Katalin (zskata@map.elte.hu )

Standok

Tanulságos huncutságok

A T@T labor bemutatja az élmény alapú tanulás technológiai játékszereit:
- Hová is jelentkezzek az ELTE-n? - Utikalauz az intézmények között
- Nem találod a tantermet? Nincs mentség - otthonról is keresheted!
- Mesés tanulás
- Éld át a Pál utcai fiúk élményeit a Füvészkertben
- Rakjuk össze a történelmet
- Ismerkedés a 3D-vel
- Itt a kocska, ott a kocka, hol a kocka?
- Példamutató robotok rendeznek
- Vizsgázás kézzel-lábban a Tudásfa alatt
- Küld el az avatárod vizsgázni!
- Hamupipőke üvegcipellője - modern változatban
- Kalandos városi játék
- Keressük az ELTE híressé vált hallgatóit
- Játék minden mennyiségben ...
Bizony, Bors néni is játszana!
Kapcsolat: Dr. Turcsányi-Szabó Márta (tszmarta@inf.elte.hu), Pluhár Zsuzsa (pluharzs@inf.elte.hu )

INFOTÁRS projekt bemutatása

Infotárs pályázatban olyan új képzések és a hozzájuk kapcsolódó tananyagok fejlesztését tűztük ki célul, amelyek a mai gazdasági és társadalmi kihívásokra – gazdasági válság, munkaerő-piaci egyensúlytalanságok, társadalmi, közösségi és személyközi konfliktusok felerősödése, technológiai fejlődés – adnak választ.

Négy fő területen, az informatikai képzések, az önálló tanulást segítő, interaktív, a tananyag tartalmának megfelelő struktúrájú oktatási modell kialakításán, a kompetenciákat fejlesztő, a modern tudományszemléletnek megfelelő, interdiszciplináris képzések létrehozásán, valamint az újkeletű, destruktív jellegű társadalmi, csoportközi, szervezetközi és szervezeti konfliktusok megértése és kezelése terén kívánunk az ELTE céljaihoz, fejlődéséhez csatlakozni.

A projekt során létrejövő, a munkaerő-piaci kihívásokra válaszoló, a munkaerő-piaci szereplőkkel együttműködésben kifejlesztett digitális tananyagok és különféle típusú képzések az informatika leginkább keresett területein járulnak hozzá a szakemberek képzéséhez, elhelyezkedési esélyeinek növekedéséhez. Az új informatikai szakirányú továbbképzés „e-learning taneszközfejlesztő informatikus” mindemellett az e-tanulás térhódítását is szolgálja.

A projekt eredményeként az egyetem képzési kínálata sokféle képzésben felhasználható, a modern kor kihívásainak megfelelő interaktív, digitális tananyaggal, új képzési formákkal, új szakirányú továbbképzés lehetőségével bővül.

A projekt részletes leírása itt olvasható.

Légifényképező robotrepülőgép nyílt forráskódú alapokon

Napjaink térképészetében fontos szerepet töltenek be a minél részletesebb felbontású képek (részletesebb felületmodellek, gyorsabb adatnyerési lehetőség). A kutatás elsődleges célja egy olyan platform létrehozása volt, mely a lehető legkisebb költség ráfordítással üzemeltethető és segítségével adott célterületről rugalmasan és könnyen tudunk légifelvételeket készíteni.

Hogy megfeleljünk a fenti elvárásoknak a repülőgép szerkezeti kialakításánál egy már meglévő modellrepülőgépet vettünk alapul, melyet alkalmassá tettünk egy fényképezőgép hordozására. A repülőgépet stabilizáló és irányító szoftver nyílt forrásokból származik, mely szabadon letölthető és módosítható, illetve paraméterezhető a saját igényeinknek megfelelően.

Standunkon bemutatjuk a robotrepülőgépet és a rendszer elemeit, működésüket, illetve az eddigi repülések során nyert légifelvételeinkből pár mintapéldát.

Kapcsolat: Mészáros János (messer@map.elte.hu), Nguyen Thai Binh

Ki mit tud

Ezen a standon megtudhatjátok, milyen programokat kell a hallgatóknak tanulmányaik során készíteniük az egyes programozási tárgyakból. Terítékre kerülnek grafikus felületű alkalmazások, mesterséges intelligenciát használó programok, illetve 3 dimenziós grafikai bemutatók (DirectX, XNA). A programok bemutatása mellett beletekintünk a programok forrásába is, így megláthatjátok, mennyi tervezés és kódolás szükséges egy-egy program elkészítéséhez.

Kapcsolat: Lengyel Zsolt (lengyel@caesar.elte.hu )

Erlang projekt stand

Minden szoftver fejlesztése során eljön az a pillanat, amikor fontossá válik a forráskód karbantartása, esetleges további fejlesztéshez való átszervezése. Az ehhez szükséges változtatásokat gyakran kézzel végzik a programozók, ami rengeteg hibalehetőséget hordoz magában. A szükséges transzformációk végrehajtásának legbiztonságosabb módszere a refaktoráló szoftverek használata. A refaktorálás (kód-újrastruktúrálás) a forráskód belső szerkezetének különböző módosításait jelenti a program jelentésének, viselkedésének a megtartásával. A RefactorErl projekt Erlang programokhoz készít refaktoráló eszközt. Az Erlang egy dinamikusan típusos funkcionális programozási nyelv, melyet az Ericsson alkotott meg nagy hibatűrő, konkurens, elosztott valós idejű alkalmazások fejlesztésére, mint a telekommunikációs szoftvereik. A 90-es években kikerült az Ericsson falai közül, és azóta töretlenül teret hódít magának a világban, de már nemcsak a telekommunikációs (T-Mobile, Motorola) körökben, hanem például a pénzügyi vagy éppen Web alkalmazások (Yahoo! bookmark, Facebook chat service) körében is.

A nyelv dinamikus volta komoly feladat elé állította a projekt résztvevőit. Az oktatók és doktoranduszok munkáján kívül a projekt eredményességéhez a BsC-s és MsC-s hallgatók nagy számú jelenléte és aktív tevékenysége is nagyban hozzájárul. A projekt eredményességét tükrözi, hogy

- az iparban alkalmazható szoftvert készít és évről évre sikeresen teljesíti a kitűzött feladatait

- több szakdolgozat, diplomamunka és TDK dolgozat született a projekt részfeladataiból

- nemzetközi publikációkban jelennek meg az eredményeink.

A RefactorErl projekt ipari partner, az Ericsson Magyarország, megbízásából és támogatásával működik az egyetemen. Nemzetközi kapcsolataink révén a hallgatóink külföldön is tapasztalatot szerezhetnek az Erlang nyelvről a University of Kent, illetve a University of Scheffield egyetemen, Angliában.

További információ: https://plc.inf.elte.hu/erlang/

Kapcsolat: Tóth Melinda (tothmelinda@caesar.elte.hu) Bozó István (bozoistvan@caesar.elte.hu)

C++ Model projekt

Amikor egy új programozó csatlakozik egy fejlesztő csapathoz, elég gyakori eset, hogy egy meglévő programmodult kell továbbfejlesztenie. Ez a modul akár több tízezer sor kódból is állhat. Mind a programozó, mind a munkáltató érdeke az, hogy a programozó minél hamarabb kiismerje magát ebben a forráskódban és meg tudja kezdeni benne a fejlesztést. A C++ model projekt célja, egy olyan eszköz fejlesztése, amely képes ipari méretű C++ projektek elemzésére, és olyan információk kigyűjtésére, amelyek segítségével könnyebben megérthetünk bonyolult, nagy kódokat. Programunk a kigyűjtött információkat, különböző nézetekben jeleníti meg: pl. UML nézet, a C++ projekt szintakszis fájának 3D-s nézete stb.

A C++ model projekt egy új projekt, még csak fél éve fut, de már hasznos eredményeket értünk el. A projekten az egyetem oktatói és doktoranduszai mellett számos BSc és MSc hallgató is dolgozik, akik amellett, hogy projektmunkában való szakmai gyakorlatot szereznek, szakdolgozatot, tudományos diákköri dolgozatot illetve diplomamunkát is írhatnak a témában.

Kapcsolat: Szügyi Zalán (lupin@ludens.elte.hu ), Tóth Melinda (tothmelinda@caesar.elte.hu )

2017.10.20.