ELTE IK fejléc
Navigációs hivatkozások átugrása
Karunkról
Hallgatóknak
Tanulj nálunk!
Középiskoláknak
Oktatóknak
Látogatóknak
 
 
Navigációs hivatkozások átugrása
Bemutatkozás
Küldetésnyilatkozat
Szervezet
Tanszékek
Kar vezetése
Dékáni hivatal
Tudásközpontok (Kutató központok)
Kollégiumok
Érdekképviseletek
Savaria Műszaki Intézet
Kari Digitális Könyvtár
Híreink
Könyvtár
Oktatás
Aktuális hírek
Tantervi hálók, Ekvivalenciatáblák, Egyéb táblázatok
Képzéseink
Kutatás, fejlesztés
Az ELTE házhoz megy!
Projekt beszámolók
Nemzetközi kapcsolatok
MSc képzések
Rendezvények, események
Listák
ELTE Informatikai Kar –Kari Fórum 2008
IK Gólyabál
Kutatók Éjszakája 2008
Neumann-nap 2009
TFP 2009 & CEFP 2009
Diplomaosztó 2009 július
Kutatók Éjszakája 2009
Formális eszközök az informatikában szeminárium
Second Workshop on Generative Technologies
Kooperatív Nap 2009
Kooperatív nap 2009 szeptember
ELTE IK Nyílt Nap-2008
Nyílt Nap 2009. november 19.
Tanévnyitó 2009 szeptember
Telekom Nap 2009. november 25.
Informatikai Kar Nyílt Napja
Kooperatív Nap 2010 február
Neumann Nap 2010
Kutatók Éjszakája 2010
ELTE IK Nyílt Nap - 2010. november 11.
Kooperatív Nap - 2010. szeptember 15.
RobotNap 2010
ELTE-SzTE-2010 Informatikus Találkozó
ELTE IK Nyílt Nap - 2011. január 26.
Kooperatív Nap - 2011. február 16.
Neumann Nap 2011
Diplomaosztó 2011 július
Kooperatív Nap - 2011. szeptember 14.
ELTE IK Nyílt Nap - 2011. november 10.
Kutatók Éjszakája 2011
ELTE IK Nyílt Nap 2012 01 26
Kooperatív Nap - 2012. február 15. szerda
CERN-i NA61/49 Kollaboráció workshop
Kooperatív nap - 2012. szeptember 19.
Kutatók Éjszakája 2012
Nyílt Nap 2012. november 22.
Nyílt Nap 2013 január 24.
Kooperatív Nap 2013. február 13.
EIT ICT Labs konferencia és mesterképzés tájékoztató
CEFP 2013
Lányok Napja az Informatikai Karon
Diplomaosztó 2013 július
Kooperatív nap - 2013. szeptember 12.
Kutatók Éjszakája 2013
Nyílt Nap - 2013. november 21.
Kooperatív nap - 2014. február 19.
Lányok Napja az ELTE Informatikai Karon
Neumann-nap 2014
Naptár
Elérhetőség
Hírek, közlemények
Szolgáltatások
Könyvtár
Jegyzetbolt
Orvosi rendelő
Fénymásolás
Sportolási lehetőségek
Computatorica
Minőségbiztosítás
Társadalmi tanács
Pályázatok, projektek
Informatikai Kar Nyílt Napja

Előzetes regisztráció

Időpont: 2013. november 21. (csütörtök) 10 óra

Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A., Északi épület, Gömb aula

A nyílt nap keretében az érdeklődők megismerkedhetnek az Informatikai Karon folyó képzésekkel, a felvételi eljárással kapcsolatos tudnivalókkal. A vendégek a kiállító standoknál érdeklődhetnek a karon induló szakokról, közvetlenül feltehetik kérdéseiket az érintett oktatóknak, hallgatóknak.  A Hallgatói Önkormányzat Képviselői bemutatják a kari diákélet sokszínűségét (közélet, sport, TDK, hallgatói juttatások).

Az érdeklődők a nyílt nap keretében óralátogatásokon vehetnek részt.

Program | Standok | Bemutató órák | Óralátogatások | Vizualizációs Centrum | Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény Elérhetőség

Ezen a napon van a Magyar Tudomány Ünnepe az Informatikai Karon előadásssorozat egy előadása is, amelyen szerettel látjuk a nyílt napra érkező érdeklődő vendégeket is. Ez az előadás angol nyelvű és 12:10-13:20-ig tart a déli épület 00-623-as termében. Erre személyesen lehet regisztrálni a regisztrációs pultnál.

 

Program

9:00 – 10:00: Regisztráció

10:00 – 11:00: Megnyitó – a vendégeket köszönti Dr. Horváth Zoltán dékán

A programtervező informatikus BSc és a programtervező informatikus MSc bemutatása – előadó Dr. Gergó Lajos oktatási dékánhelyettes

A 2013/2014. tanévre jelentkezők felvételi sajátosságai az ELTE Informatikai Karon

11:00 – 15:00: Óralátogatások, bemutató órák az Informatikai Karon

Kiállító standok – Szemelvények, bemutatók az Informatikai Karon folyó képzésekről, kutatásokról és a hallgatói munkákból

A bemutató órákra, óralátogatásokra, Vizualizációs Centrumba és a Biológiai Gyűjteménybe kérjük, regisztráljanak az alábbi linken előzetesen. Az előzetes regisztráció nem kötelező, de nagyban megkönnyíti a szervezők munkáját. Továbbá kérem, vegyék figyelembe, hogy egy két órára csak igen korlátozott számban van férőhely. Természetesen a regisztrációs pultnál is lesz még lehetőség regsztrálni fennmaradt helyekre és lesznek olyan órák is, amelyekre biztosan be fog mindenki férni.

Előzetes regisztráció

 

Standok

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A, Északi épület, Gömb aula

Időpont: 9:00-12:00

 

Komputeralgebra

Matematikai algoritmusok a hétköznapokban.

Kapcsolat: Dr. Burcsi Péter, Dr. Kovács Attila, Szűcs Ádám (szucs.adam@datatrans.hu)

A Numerikus analízis néhány alkalmazása

Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a Numerikus Analízis Tanszéken zajló kutatásokba, tudományos munkákba. Bemutatunk néhány szemléletes alkalmazási területet, elkészült szoftvereket.

Kapcsolat: Lócsi Levente (locsi@inf.elte.hu)

 Légi távérzékelés személyzet nélküli járművekkel (UAV)

Az elmúlt évek miniatürizálásának köszönhetően elérhetőek olyan hardver elemek, melyek segítségével egyszerű távirányítású repülőmodellek átalakíthatóak robotrepülőgéppé, mely különböző távérzékelési feladatokat is végrehajthat a megfelelő szenzorrendszerrel felszerelve. Standunkon bemutatjuk a tanszéken alkalmazott platformokat, hardver és szoftver elemeket és a rendszer felépítését.

Kapcsolat: Mészáros János (messer@map.elte.hu)

Programozás es optimalizáció játékosan

Az érdeklődők programozási nyelvekkel es optimalizációs problémákkal kapcsolatos játékokat próbálhatnak ki.

Kapcsolat: Dévai Gergely (deva@elte.hu)

Erlang projekt stand

Minden szoftver fejlesztése során eljön az a pillanat, amikor fontossá válik a forráskód karbantartása, esetleges további fejlesztéshez való átszervezése. Az ehhez szükséges változtatásokat gyakran kézzel végzik a programozók, ami rengeteg hibalehetőséget hordoz magában. A szükséges transzformációk végrehajtásának legbiztonságosabb módszere a refaktoráló szoftverek használata. A refaktorálás (kód-újrastruktúrálás) a forráskód belső szerkezetének különböző módosításait jelenti a program jelentésének, viselkedésének a megtartásával. A RefactorErl projekt Erlang programokhoz készít refaktoráló eszközt. Az Erlang egy dinamikusan típusos funkcionális programozási nyelv, melyet az Ericsson alkotott meg nagy hibatűrő, konkurens, elosztott valós idejű alkalmazások fejlesztésére, mint a telekommunikációs szoftvereik. A 90-es években kikerült az Ericsson falai közül, és azóta töretlenül teret hódít magának a világban, de már nemcsak a telekommunikációs (T-Mobile, Motorola) körökben, hanem például a pénzügyi vagy éppen Web alkalmazások (Yahoo! bookmark, Facebook chat service) körében is.

A nyelv dinamikus volta komoly feladat elé állította a projekt résztvevőit. Az oktatók és doktoranduszok munkáján kívül a projekt eredményességéhez a BSc-s és MSc-s hallgatók nagy számú jelenléte és aktív tevékenysége is nagyban hozzájárul. A projekt eredményességét tükrözi, hogy

- az iparban alkalmazható szoftvert készít és évről évre sikeresen teljesíti a kitűzött feladatait

- több szakdolgozat, diplomamunka és TDK dolgozat született a projekt részfeladataiból

- nemzetközi publikációkban jelennek meg az eredményeink.

A RefactorErl projekt ipari partner, az Ericsson Magyarország, megbízásából és támogatásával működik az egyetemen. Nemzetközi kapcsolataink révén a hallgatóink külföldön is tapasztalatot szerezhetnek az Erlang nyelvről a University of Kent, illetve a University of Scheffield egyetemen, Angliában.

További információ: https://plc.inf.elte.hu/erlang/

Kapcsolat: Tóth Melinda (tothmelinda@caesar.elte.hu) Bozó István (bozoistvan@caesar.elte.hu)

 

C++ Model projekt

Amikor egy új programozó csatlakozik egy fejlesztő csapathoz, elég gyakori eset, hogy egy meglévő programmodult kell továbbfejlesztenie. Ez a modul akár több tízezer sor kódból is állhat. Mind a programozó, mind a munkáltató érdeke az, hogy a programozó minél hamarabb kiismerje magát ebben a forráskódban és meg tudja kezdeni benne a fejlesztést. A C++ model projekt célja, egy olyan eszköz fejlesztése, amely képes ipari méretű C++ projektek elemzésére, és olyan információk kigyűjtésére, amelyek segítségével könnyebben megérthetünk bonyolult, nagy kódokat. Programunk a kigyűjtött információkat, különböző nézetekben jeleníti meg: pl. UML nézet, a C++ projekt szintakszis fájának 3D-s nézete stb.

A C++ model projekt egy új projekt, még csak másfél éve fut, de már hasznos eredményeket értünk el. A projekten az egyetem oktatói és doktoranduszai mellett számos BSc és MSc hallgató is dolgozik, akik amellett, hogy projektmunkában való szakmai gyakorlatot szereznek, szakdolgozatot, tudományos diákköri dolgozatot illetve diplomamunkát is írhatnak a témában.

Kapcsolat: Szügyi Zalán (lupin@ludens.elte.hu), Tóth Melinda (tothmelinda@caesar.elte.hu), Varga Virág (viragvarga@caesar.elte.hu)

 Ki mit tud?

Ezen a standon megtudhatjátok, milyen programokat kell a hallgatóknak tanulmányaik során készíteniük az egyes programozási tárgyakból.

Terítékre kerülnek grafikus felületű alkalmazások, mesterséges intelligenciát használó programok, háromdimenziós grafikai bemutatók, illetve okostelefonra írt szoftverek is. A programok bemutatása mellett beletekintünk a programok forrásába is, így megláthatjátok, mennyi tervezés és kódolás szükséges egy-egy program elkészítéséhez.

Kapcsolat: Lengyel Zsolt (lengyel.zsolt@informatics.elte.hu), Szendrei Rudolf (swap@inf.elte.hu)

 

Handorino multiplayer oktatójáték

A játszva tanulás a tanulás legtermészetesebb formája, mely eltereli a figyelmet a tudás megszerzésének szükségszerű nehézségéről és szórakoztatóvá, élvezetessé teszi az új ismeretek elsajátítását. A HANDORINO oktatójáték a 6-8 éves korosztály sajátos igényeit figyelembe véve tanít és szórakoztat is egyszerre. A gyermek mentális képességei biztonságos, ellenőrzött környezetben fejlődhetnek otthoni számítógéphasználat során is. Az induktív gondolkodás folyamata erősíthető az egyszerű, kedves grafikák közötti kakukktojás kereséssel, alakzatok cserélésével, sorbarendezésével, csoportosításával - ezeket mind nyújtja a HANDORINO játék.

Kapcsolat: Lőrincz András (lorincz@inf.elte.hu)

vissza

 

Bemutató órák

A bemutató órák kifejezetten a középiskolások számára is érthető módon összeállított órák.

Alkalmazások fejlesztése

Oktató: Giachetta Roberto (groberto@inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A, Gömbaula 

Időpont: 11:00 - 12:00

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

Ismertető: Az "alkalmazások fejlesztése" kurzusok olyan tárgyak a Programtervező Informatikus képzésben, amelynek célja a programozási ismeretek gyakorlati alkalmazásának elsajátítása különböző területeken, úgymint objektumorientált programozás, adatszerkezetek és algoritmusok, grafikus felhasználói felület, adatbázis-kezelés, webes felület, hálózati kommunikáció, mobil alkalmazások. A bemutató óra keretében áttekintjük egyes kurzusok tematikáját, követelményeit, és megtekintünk néhány olyan alkalmazást, amelyeket a hallgatók is megvalósítanak a tanulmányaik során.

 

Programfejlesztés mobil eszközökre IS! (avagy mit tud a RAD Studio XE5?)

Oktató: Daiki Tennó (dt@inf.elte.hu)

Időpont: 12:00-13:00

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. Adatbázislabor (00.807)

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

Próbálj ki egy fejlesztő eszközt, amely segítségével hihetetlen hatékonysággal tudsz fejleszteni okostelefonokra (iOS, Android) és megtapasztalhatod milyen egyszerű a beépített eszközök elérése (GPS, Giroszkóp, …). A bemutató foglalkozáson közösen hozunk létre egy informatikai rendszert, amely hálózaton kommunikáló elemekből áll és bevezet bennünket a mobil eszközök világába is!

 

vissza

 

Óralátogatások

Ebben a részben olyan tanrendi órák látogatására nyílik lehetőség, amelyek esetenként megfelelő előtanulmányok nélkül nehezebben érthetőek.

Programozási nyelvek: Java

Oktató: Dr. Kozsik Tamás (kto@elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. Bolyai előadó (0.821)

Időpont:11:00 -12:00 ( látogatás az óra második felére)

Óralátogatók maximális létszáma: 100

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

Ismertető: A kurzust, amelyből egy egy órás részletet hallgathatnak meg az érdeklődők, harmadik féléves programtervező informatikus hallgatóknak ajánljuk, akik alapvető programozási ismeretekkel már rendelkeznek. A kurzus során az objektum-orientált programozási nyelvek fogalomrendszerével ismerkednek meg a hallgatók a Java nyelven keresztül.

 

Programozási Technológia 1.

Oktató: Lengyel Zsolt

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. Fejér Lipót előadó (0.805)

Időpont: 12:15 - 14:45 (közben 14 órakor egy 10 perces szünet van)

Óralátogatók maximális létszáma: 100

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen a  regisztrációs pultnál lehet.

Ismertető: A tantárgy célja az objektumorientált programozás és a szoftvertechnológia gyakorlati ismereteinek elsajátítása, melynek során a hallgatók megtanulják az objektumelvű tervezés, modellezés és implementáció elveit a JAVA programozási nyelv használatával. A tervezést az UML nyelv diagramjain keresztül sajátíthatják el, mind a statikus, mind a dinamikus leírás terén. A hallgatók a félév során kellő ismeretet szerezhetnek a JAVA nyelv használatáról, lehetőségeiről, így lehetőségük nyílik elemi alkalmazásokat fejleszteni konzolos, illetve grafikus környezetben. A nyílt napon sorra kerülő előadáson a többrétegű grafikus alkalmazások felépítésével ismerkedhetnek meg a látogatók.

 

Objektum elvű alkalmazások fejlesztése (haladó óra)

Oktató: Dr. Gregorics Tibor (gt@inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, Mogyoródi előadó (0.822)

Időpont: 12:05 - 12:55

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen a regisztrációs pultnál lehet.

Ismertető:

Egy osztály-sablon kód-könyvtár tervezése és megvalósítása C++ nyelven

A C++ programozási nyelv objektum-orientált valamint a kód-sablon készítés nyelvi elemeinek felhasználásával olyan kód-könyvtár alapjait építjük meg, amellyel különféle feladatoknak minták (programozási tételek) segítségével tervezett megoldását lehet gyorsan elkészíteni. Az előadás egyfajta összefoglalása a programtervező informatikus alapszak Programozás, Programozási technológia és C++ programozási nyelv c. előadásainak.

 

Elemi alkalmazások fejlesztése 2. (haladó óra)

Oktató: Giachetta Roberto (groberto@inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C, Mogyoródi előadó (0.822)

Időpont: 13:00 - 14:00

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen a regisztrációs pultnál lehet.

Ismertető: A kurzus célja a korábbi objektumorientált programozási ismeretekre alapozva grafikus felületet (GUI-t) használó, eseményvezérelt alkalmazások fejlesztése. A hallgatók az előző félév ismereteiből kiindulva tervezhetnek és valósíthatnak meg összetett, többrétegű alkalmazások a .NET keretrendszer és a C# programozási nyelv segítségével. A kurzus egy átfogó képet ad a platform lehetőségeiről, és betekintést nyújt számos technológiájába (Windows Forms, Windows Presentation Foundation, Windows Runtime, ADO.NET Entity Framework).

 

Analízis gyakorlat (II. évfolyam)

Oktató: Dr. Csörgő István (csorgo@numanal.inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C.  00.718 (Erdős Pál) terem

Időpont: 8:15 - 9:45 (kérjük, pontosan érkezzenek)

Létszám: max. 10 fő

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

A gyakorlat első részében függvények lokális és abszolút szélsőértékeit keressük a differenciálszámítás eszközeivel. Alkalmazásképpen megoldunk egy-két szöveges szélsőérték-feladatot is. A második részben függvényeket vizsgálunk.

 

 

Modellek és algoritmusok gyakorlat (III. évfolyam)

Oktató: Dr. Csörgő István (csorgo@numanal.inf.elte.hu)

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/C. 00.718 (Erdős Pál) terem

Időpont: 14.15 - 15.45 (kérjük, pontosan érkezzenek)

A gyakorlaton magasabb rendű differenciálegyenleteket oldunk meg (algoritmus). Megnézünk néhány fizikai alkalmazást is (modell)

Óralátogatók maximális létszáma: 10 fő

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

 

vissza

 

Látogatás a Vizualizációs központba

Oktató: Zsoldi Katalin

Helyszín: Pázmány Péter sétány 1/A.  -2. szint

Időpontok:  

·         11:00 -11:30 (max 25 fő)

11:30 -12:00 (max 25 fő)

12:00 -12:30 (max 25 fő)

12:30 -13:00 (max 25 fő)

13:00 -13:30 (max 25 fő)

13:30 -14:00 (max 25 fő)

14:00 -14:30 (max 25 fő)

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

Az ELTE Vizualizációs Centruma egy sztereoszkopikus 3D-s labor. Azzal a céllal jött létre, hogy lehetőséget adjon a kutatni és fejleszteni vágyó hallgatóknak. Az informatikus hallgatókat szívesen fogadja a Vizualizációs Centrum, a 3D-s laborban nyitott a lehetőség az új szoftverek, alkalmazások készítésére.

vissza

 

Biológiai és Paleontológiai Gyűjtemény

Időpontok:

12:30 - 13:00 (max. 30 fő)

13:00 - 13:30 (max. 30 fő)

Regisztrálni előzetesen vagy a helyszínen, a regisztrációs pultnál lehet.

Az ELTE  TTK  Természetrajzi Múzeumának egyik intézménye. A kiállított tárgyak elsősorban a zoológia területéről (kövületek, ősmaradványok, egésztest-készítmények, anatómiai készítmények, csontvázak, koponyák) származnak. Az embertan területéről (az emberré válással kapcsolatos anatómiai anyagok - csontvázak, koponyák, különböző rasszok koponyái stb.) is vannak érdekes anyagok. De megtalálhatóak itt kutatási eszközök, berendezések (mikroszkópok, mikrotomok, mérlegek, spektrofotométerek, műtőasztalok, bonc- és műtéti eszközök stb.) és régi, az oktatásban használatos fali táblák, képek, régi könyvek, egykori híres tudósok munkái is.

 

vissza

2013.10.18. 
ELTE IK logoRendezvények