Az ELTE az 5G Koalíció tagjai között

2017.10.20.
Az ELTE az 5G Koalíció tagjai         között

Az ELTE az 5G Koalíció tagjai között

Kormányzati és piaci szereplők, szakmai szervezetek, ipari érdekképviseletek és egyetemek- köztük az ELTE- összefogásával alakult meg 2017. június 19-dikén a 46 tagot számláló 5G Koalíció. A Digitális Jólét Program kezdeményezte összefogás célja a magyarországi 5G stratégia és tesztkörnyezet kialakítása az IKT szektor, az autóipar és az Irinyi Tervben érintett további ágazatok bevonásával, annak érdekében, hogy Magyarország váljon az ötödik generációs mobilfejlesztések egyik európai központjává.

A jelenleg még szabványosítás előtt álló technológia a gyártás, a termelés és a szolgáltatói szektor digitalizációjának köszönhetően átalakítja a különböző ágazatokat az ipartól a mezőgazdaságon át az egészségügyig. 2020 után az 5G mobilszolgáltatás szinte korlátlan sávszélességet tud majd biztosítani – megteremtve ezzel a nagy adatátvitelt igénylő fejlesztések – így többek között a vezető nélküli és összekapcsolt járművek, a távdiagnosztika és távműtétek, a smart city és IoT (Internet of Things, hálózatra kapcsolt eszközök technológiája) fejlesztések - infrastrukturális hátterét.

Magyarország jelenleg a világ harmadik legjobb minőségű 4G mobilhálózatával rendelkezik, így jó helyzetből indul a következő generációs 5G mobilfejlesztések terén kibontakozó nemzetközi versenyben.

Ugyancsak biztos alapot jelent az autóipar erős hazai jelenléte. Számos olyan fejlesztésre kerül sor, amely „éles helyzetben” teszi majd kipróbálhatóvá az 5G fejlesztéseket; ilyen többek között az autonóm (önvezető) járművek tesztelésére is alkalmas zalaegerszegi tesztpálya.

Az ELTE Informatikai Karának oktatási-, alap- és alkalmazott kutatási stratégiájában eddig is kiemelt prioritásként szerepeltek az 5G Koalíció célkitűzései. 2018-ban Autonómrendszer-informatikus mesterszak indul, mely önvezető autók szoftvereinek tervezésére készíti fel hallgatóit. Az ELTE koalíciós részvételével új lehetőségek nyílnak meg a nagy horderejű, jövőformáló kutatások számára is az Ipar 4.0, a telekommunikáció és az autonómjármű fejlesztés területén.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, amellyel – mint mondta – Magyarország belépett az 5G-technológia alkalmazásáért és hasznosításáért folyó globális versenybe.

Jakab Roland, az Ericcson Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az 5G koalíció céljainak megvalósítása a hétköznapi felhasználók életét teszi könnyebbé. Hozzátette, hogy a versenyelőny megtartása érdekében felhasználási lehetőségek egész sorát kell tesztelni, hogy azok magyar mérnökök munkájával kerülhessenek ki a világpiacra.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója kijelentette, hogy a világ néhány éven belül nagyot fog változni, mivel az 5G szinte evolúciós szintű ugrást jelent a mobiltechnológiában. A majdnem valós idejű, késedelem nélküli – az emberi reakcióidő töredékével működő – kapcsolatok nemcsak az ipart, hanem a társadalmat is digitalizálják – tette hozzá.

Horváth Zoltán, az IK dékánja az ELTE képviseletében vett részt az aláírási ceremónián. A szakmai workshopon az Informatikai Karon folyó 5G-hez köthető szerteágazó kutatás-fejlesztési tevékenységet mutatta be.