ELTE IK fejléc
Navigációs hivatkozások átugrása
Karunkról
Hallgatóknak
Tanulj nálunk!
Középiskoláknak
Oktatóknak
Látogatóknak
 
 
Navigációs hivatkozások átugrása
Bemutatkozás
Küldetésnyilatkozat
Szervezet
Tanszékek
Kar vezetése
Dékáni hivatal
Tudásközpontok (Kutató központok)
Kollégiumok
Érdekképviseletek
Savaria Műszaki Intézet
Kari Digitális Könyvtár
Híreink
Könyvtár
Oktatás
Aktuális hírek
Tantervi hálók, Ekvivalenciatáblák, Egyéb táblázatok
Képzéseink
Kutatás, fejlesztés
Az ELTE házhoz megy!
Projekt beszámolók
Nemzetközi kapcsolatok
MSc képzések
Rendezvények, események
ELTE IK Nyílt Napja - 2017.01.26.
Kari Tudományos Diákköri Konferencia - 2016. december 8.
ELTE Informatikai Kar Nyílt Napja (2016. december 1.)
Kutatók Éjszakája az IK-n - 2016.09.30.
Kooperatív Nap - 2016. szeptember 22.
DidMatTech 2016 Konferencia - 2016. augusztus 25-26.
Kari Tudományos Diákköri Konferencia - 2016.05.10.
Neumann-Nap 2016.05.03.
Lányok Napja az IK-n - 2016.04.28.
Tudományos Diákköri Fórum - 2016.03.01.
Kooperatív Nap - 2016. február 11.
Nyílt Nap - 2016. január 28.
Neumann Nap 2017
Naptár
Elérhetőség
Hírek, közlemények
Szolgáltatások
Könyvtár
Jegyzetbolt
Orvosi rendelő
Fénymásolás
Sportolási lehetőségek
Computatorica
Minőségbiztosítás
Társadalmi tanács
Pályázatok, projektek
 Az ELTE az 5G Koalíció tagjai között

 Kormányzati és piaci szereplők, szakmai szervezetek, ipari érdekképviseletek és egyetemek- köztük az ELTE- összefogásával alakult meg 2017. június 19-dikén a 46 tagot számláló 5G Koalíció. A Digitális Jólét Program kezdeményezte összefogás célja a magyarországi 5G stratégia és tesztkörnyezet kialakítása az IKT szektor, az autóipar és az Irinyi Tervben érintett további ágazatok bevonásával, annak érdekében, hogy Magyarország váljon az ötödik generációs mobilfejlesztések egyik európai központjává.

A jelenleg még szabványosítás előtt álló technológia a gyártás, a termelés és a szolgáltatói szektor digitalizációjának köszönhetően átalakítja a különböző ágazatokat az ipartól a mezőgazdaságon át az egészségügyig. 2020 után az 5G mobilszolgáltatás szinte korlátlan sávszélességet tud majd biztosítani – megteremtve ezzel a nagy adatátvitelt igénylő fejlesztések – így többek között a vezető nélküli és összekapcsolt járművek, a távdiagnosztika és távműtétek, a smart city és IoT (Internet of Things, hálózatra kapcsolt eszközök technológiája) fejlesztések - infrastrukturális hátterét.

Magyarország jelenleg a világ harmadik legjobb minőségű 4G mobilhálózatával rendelkezik, így jó helyzetből indul a következő generációs 5G mobilfejlesztések terén kibontakozó nemzetközi versenyben.

Ugyancsak biztos alapot jelent az autóipar erős hazai jelenléte. Számos olyan fejlesztésre kerül sor, amely „éles helyzetben” teszi majd kipróbálhatóvá az 5G fejlesztéseket; ilyen többek között az autonóm (önvezető) járművek tesztelésére is alkalmas zalaegerszegi tesztpálya.

Az ELTE Informatikai Karának oktatási-, alap- és alkalmazott kutatási stratégiájában eddig is kiemelt prioritásként szerepeltek az 5G Koalíció célkitűzései. 2018-ban Autonómrendszer-informatikus mesterszak indul, mely önvezető autók szoftvereinek tervezésére készíti fel hallgatóit. Az ELTE koalíciós részvételével új lehetőségek nyílnak meg a nagy horderejű, jövőformáló kutatások számára is az Ipar 4.0, a telekommunikáció és az autonómjármű fejlesztés területén.

Deutsch Tamás, a Digitális jólét program összehangolásáért és megvalósításáért felelős miniszterelnöki biztos történelmi jelentőségűnek nevezte a megállapodást, amellyel – mint mondta – Magyarország belépett az 5G-technológia alkalmazásáért és hasznosításáért folyó globális versenybe.

Jakab Roland, az Ericcson Magyarország ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az 5G koalíció céljainak megvalósítása a hétköznapi felhasználók életét teszi könnyebbé. Hozzátette, hogy a versenyelőny megtartása érdekében felhasználási lehetőségek egész sorát kell tesztelni, hogy azok magyar mérnökök munkájával kerülhessenek ki a világpiacra.

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója kijelentette, hogy a világ néhány éven belül nagyot fog változni, mivel az 5G szinte evolúciós szintű ugrást jelent a mobiltechnológiában. A majdnem valós idejű, késedelem nélküli – az emberi reakcióidő töredékével működő – kapcsolatok nemcsak az ipart, hanem a társadalmat is digitalizálják – tette hozzá.

Horváth Zoltán, az IK dékánja az ELTE képviseletében vett részt az aláírási ceremónián. A szakmai workshopon az Informatikai Karon folyó 5G-hez köthető szerteágazó kutatás-fejlesztési tevékenységet mutatta be.

 

 

Cikk dátuma: 2017.07.03. 
Lejárat dátuma: 2017.08.03.